Γ.Σ. ΕΥΑΘ: Μέρισμα ρεκόρ και αναφορές σε συμπράξεις με ΕΥΔΑΠ

0
207

Αναμφίβολα κερδισμένοι είναι όσοι έχουν επενδύσει στην ΕΥΑΘ Α.Ε., απο τη στιγμή που η τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης ΔΕΚΟ ενέκρινε την πρόταση του δ.σ. για διανομή μερίσματος ίσου με το 70% των καθαρών κερδών. 

Η Εταιρεία θα διανείμει 0,268 ευρώ/ μετοχή, δηλαδή μέρισμα υπερδιπλάσιο του περυσινού, ενώ παράλληλα τρέχει επενδύσεις 34 εκατ. ευρω και, ετοιμάζεται το Σεπτέμβριο, να παρουσιάσει μέρος του κτιριολογικού της προγράμματος που αρχίζει με την ριζική ανακαίνιση του 50χρονου “στρατηγείου” της στην οδό Εγνατίας. 

Αικατερινάρη: Οι ΔΕΚΟ στην επόμενη ημέρα του covid-19

Τον τόνο στην γενική συνέλευση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, έδωσε με τοποθέτησή της η δ/νουσα σύμβουλος του βασικού μετόχου, της ΕΕΣΥΠ, κα. Ράνια Αικατερινάρη η οποία υπογράμμισε ότι η ΔΕΚΟ όχι μόνο “άντεξαν” στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αλλά την αντιμετώπισαν αποτελεσματικά συνεχίζοντας να παρέχουν αδιάλειπτα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

 

“Τώρα συνεχίζουμε με το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ”, είπε η κα Αικατερινάρη η οποία τόνισε ότι αυτός αφορά και την εισαγωγή ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται και η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ στην ύδρευση και αποχέτευση, της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στόχος της ΕΕΣΥΠ, εταιρείας δημοσίου συμφέροντος όπως επισημάνθηκε,  είναι η αύξηση της αξίας των επιχειρήσεων του δημοσίου, με την εφαρμογή εταιρικών πρακτικών που εγγυώνται διαφάνεια, αποτελεσματικό μάνατζμεντ και αειφορική λειτουργία.

Το Σεπτέμβριο οι μακέτες

Η ΕΥΑΘ Α.Ε το Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει τις μακέτες, την αρχιτεκτονική προμελέτη για το πολυώροφο κτίριο της οδού Εγνατίας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1970, έχει κλείσει 50 χρόνια ζωής και χρειάζεται ριζική ανακαίνιση.

Το έργο, που θα απαιτήσει επένδυση 2,5-3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί τέλος 2020 και να εκτελεστεί με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής. Το κτίριο της Εγνατίας, θα προσαρμοσθεί στους σύγχρονους κανονισμούς (σ.σ. στατικά, πυρασφάλεια). Εκτιμάται ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί από τον διαγωνισμό, θα υπογραφεί στα μέσα του 2021 , ο οποίος και θα ολοκληρώσει το έργο σε διάστημα 18 μηνών, δηλαδή προς το τέλος του 2023.

Οι κεντρικές υπηρεσίες της ΕΥΑΘ, για το διάστημα των εργασιών ανακαίνισης θα μεταφερθούν σε κτίριο που θα νοικιασθεί για το σκοπό αυτό.

Σειρά μετά το κτίριο της Εγνατίας, θα πάρει το ημιτελές κτίριο της Τούμπας, για το οποίο θα πρέπει να ανανεωθεί η οικοδομική άδεια. Στο συγκεκριμένο ακίνητο, που επρόκειτο να ανεγερθεί από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν με την είσοδο της ΕΥΑΘ στο ΧΑΑ, έχει κατασκευαστεί μόνο ο σκελετός.

Με Ταμείο 75,8 εκατ. Ευρώ

Το υψηλό μέρισμα που θα διανεμηθεί αποδεικνύει έμπρακτα αυτό που δήλωσε ο δ/νων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Άνθιμος Αμανατίδης, ότι “όποιος επενδύει στην ΕΥΑΘ, κερδίζει”.

Η Εταιρεία που είναι συνολικά αδάνειστη, το 2019 αύξησε τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 6%, έτσι που ανήλθαν σε 75,8 εκατ. Ευρώ. Με τους πόρους αυτής της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Άλλωστε σε φάση υλοποίησης βρίσκονται έργα συνολικού ύψους 34 εκατ. Ευρώ, που αφορούν την επέκταση του Διϋλιστηρίου Νερού ( ΕΕΝΘ), την αποκατάσταση του αγωγού της Αραβησσού, σύστημα scada για το δίκτυο ύδρευσης, τα έργα σύνδεσης των χαμηλών περιοχών κ.αλ.

Τα οικονομικά στοιχεία για την εταιρική χρήση του 2019, που είχαν παρουσιαστεί και στους οικονομικούς αναλυτές πρόσφατα, ήταν “καρμπόν” με εκείνα του 2018, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά κύκλο εργασιών και περιθώρια κέρδους, όπως είπε ο οικονομικός δ/ντής της Εταιρείας κ. Δ. Αλεξανδρής. Οι διαφοροποιήσεις που υπήρξαν οφείλονταν αφ’ ενός στη μείωση των φορολογικών συντελεστών – σε ό,τι αφορά την επίπτωση στην κερδοφορία- και αφ’ ετέρου στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

 Το 2019  ο κύκλος εργασιών ανήθε σε 72,7 εκατ. ευρώ (μείωση 0,47%). Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 20,65 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,65 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,7% λόγω μειωμένης φορολογίας και χαμηλότερων αμοιβών προσωπικού. Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 29 εκατ. ευρώ (μείωση 4,02%). Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 25,9 εκατ. ευρώ, έναντι € 25,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1,75%.

Η χρήση του 2020, σε επίπεδο εσόδων στο πρώτο τετράμηνο, καταγράφει αύξηση της τάξης του 2%. Η Εταιρεία, συνεχίζει μέσω της δικαστικής οδού, να διεκδικεί από το Δήμο Δέλτα, τα 13 εκατ ευρώ που της οφείλονται, καθώς όλοι οι άλλοι Δήμοι του ΠΣΘ που είχαν ανοικτές οφειλές, προχώρησαν σε ρυθμίσεις.

Συνεργασία ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ 

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ καθ. Άγις Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία που δημιουργείται μεταξύ των δύο εταιρειών του κλάδου ύδρευσης και αποχέτευσης για να πει, ότι από το 2021 θα εκκινήσουν οριζόντιες συμπράξεις.

Πριν ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας. Σημειωτέον πως σχετικό ερώτημα τέθηκε από μέτοχο ο οποίος ζήτησε να μάθει για τις αλλαγές που ενδεχομένως θα προκύψουν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ/Δ’ Τμήμα, σχετικά με τη συνταγματικότητα μεταβίβασης στην ΕΕΣΥΠ, μετοχικών πακέτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Το ΣτΕ , σημειωτέον, έχει παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου. Κατά τη συνέλευση, το μόνο που λέχθηκε σχετικά από πλευράς της διοίκησης, ήταν, ότι “μέχρι το 2031 διαρκεί η σύμβαση που ρυθμίζει τη λειτουργία της Εταιρείας και τη σχέση της με την ΕΥΑΘ Παγίων”

Η συνέλευση ενέκρινε και τα επτά θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ τους εργαζόμενους στο δ.σ θα εκπροσωπούν οι εκλεγμένοι από το εταιρικό σωματείο, κύριοι Γιώργος Αρχοντόπουλος και Ιωάννης Μήτζιας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ