Γρ. Τύπου ΣΕΚΕΣ: “Τεράστιας σημασίας νίκη! To ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο”

0
918

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΤΡΙΤΗ 16/6/2020

Με δύο ιστορικές, μεγάλης νομικής και πολιτικής σπουδαιότητας αποφάσεις (1223/2020 και 1224/2020), το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4389/2016, με τις οποίες μεταβιβάστηκε η πλειοψηφία (50,003%) των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (Υπερταμείο).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, έκριναν ομόφωνα ότι είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων (Σ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ) ότι οι διατάξεις του άρθρου 191 του ν. 4389/2016, με τις οποίες ανατίθενται εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, παραβιάζουν το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος και επισημαίνουν, ότι σύμφωνα με το νόμο 4389/2016 μετά την μεταβίβαση των μετοχών στην ΕΕΣΥΠ, ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ έφυγε από το Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθε στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μέσω των μελών τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ.

Η απόφαση αυτή του Δ. Τμήματος του ΣτΕ (που λόγω της σπουδαιότητάς τους παραπέμφθηκαν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) αποτελεί μια τεράστια νίκη των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, των πολιτών και των κινημάτων για το Δημόσιο νερό. Μια δεύτερη νίκη μετά την απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματική την μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση, και ανάγκασε την μεταφορά της πλειοψηφίας των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.

Η απόφαση αυτή του Δ. Τμήματος του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο στο μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο και τις μνημονιακές κυβερνήσεις και κυρίως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις αντιδράσεις, προχώρησε στην ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο με το νόμο 4389/2016, με το έωλο όπως απέδειξε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ επιχείρημα, “ότι ο έλεγχος των δύο εταιρειών παραμένει στο Δημόσιο, αφού το Υπερταμείο ελέγχεται από το Δημόσιο”.  Αξίζει εδώ για την ιστορία να θυμίσουμε  οτι στην εκδίκαση στο ΣτΕ, κατά της προσφυγής των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είχαν κάνει παρεμβάσεις οι νομικοί σύμβουλοι του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, αλλά (δυστυχώς) της τότε Διοίκησης Μπενίση της ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση αυτή του Δ. Τμήματος του ΣτΕ έρχεται σε μια στιγμή που επιχειρείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Μάλιστα ο υπουργός υποδομών κ. Καραμανλής (αλλά και ο Διευθύνων της ΕΥΔΑΠ κ. Σαχίνης) χρησιμοποιούν σήμερα τα ίδια επιχειρήματα με αυτά των τότε θιασωτών της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Οτι δήθεν η ΕΥΔΑΠ είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, άρα δεν ιδιωτικοποιείται το ΕΥΣ με την παράδοσή του μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες,

Το κίνημα του δημόσιου νερού πέτυχει τη μοναδική, στη μνημονιακή δεκαετία, νίκη ενάντια στις μνημονιακές διατάξεις και επιταγές, βάζοντας ουσιαστικούς φραγμούς σε οποιεσδήποτε προσπάθειες άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού και των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης, που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «ως ανθρώπινο δικαίωμα ουσιώδες για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  

Επειδή αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι “χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται”, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και πολίτες της Αθήνας πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι σταθερά στο μοναδικα σωστή διαδρομή που έχουμε χαράξει:

  • Κάτω τα χέρια από το ΕΥΣ.
  • Κανένα ΣΔΙΤ στη διαχείριση του κύκλου του νερού.
  • Δημόσια ΕΥΑΠ στην Υπηρεσία της Κοινωνίας χωρίς ιδιώτες (Υπερταμείο, Paulson και άλλους).

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ