Η εκδήλωση στο Eυρωκοινοβούλιο και η συμμετοχή του ΣΕΚΕΣ

Ρεπορτάζ για την εκδήλωση, η παρέμβαση των μελών του ΣΕΚΕΣ και... μια αναπάντεχη συνάντηση με τον υπουργό των... ιδιωτικοποιήσεων κ. Τσακαλώτο

0
498

Ρεπορτάζ από την τριήμερη εκδήλωση  που οργάνωσε η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα  υπό την αιγίδα της GUE/NGL (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών), με συνδιοργανωτές το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας και το Γερμανό ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Aριστεράς κ. Stefan Eck, με θέμα “Fighting for water democracy in the EU following the right2water European Citizen’s” («Αγώνας για νερό και δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνέχεια της πρωτοβουλίας πολιτών Δικαίωμα στο Νερό»)

Το τριήμερο της εκδήλωσης, αν μη τι άλλο, βοήθησε στο να αναδειχτεί ένα από τα πιο σημαντικά για την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και την επιβίωση των πολιτών αγαθά, που έχει μπει στο μνημονιακό Προκρούστη.  Το πόσιμο νερό και τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης. Η ζωή όλων των Ελλήνων θα επηρεαστεί αν δεν αντιστρέψουμε, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των νερών.

Στο τριήμερο δόθηκε η ευκαιρία σε συλλογικότητες κινήματα και συνδικαλιστές να συντονιστούν σε μια νέα προσπάθεια, να αναδειχθεί το θέμα, να βρεθούν κοινοί τόποι και δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Η πρωτοβουλία που πήρε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα αλλά και η ευρωπαϊκή αριστερά να συντονιστούν με τα κινήματα και τα συνδικάτα του νερού έδωσε το πρώτο αποτέλεσμα. Μετά τις τριήμερες εργασίες βγήκε ένα κοινό ψήφισμα, έγιναν προτάσεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ανταλλάχθηκαν εμπειρίες με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση και αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ακόμα παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας και πως τα διαχειρίστηκαν, έγιναν τοποθετήσεις, ερωτήσεις, απαντήσεις εκατέρωθεν. Και στο διά ταύτα ισχυροποιήθηκε η θέληση όλων για αντίσταση και συμφωνία για όποια δράση χρειαστεί θεσμική και εξωθεσμική ώστε να ανατραπούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού.

Κοινό σημείο όλων η αναγνώριση του νερού ως κοινού αγαθού με χαρακτηριστική την επιμονή του ΣΕΚΕΣ για το θέμα της προσβασιμότητας πέρα από όλα τα άλλα, καθότι ακόμα και αν και στην παρούσα φάση η ΕΥΔΑΠ τελεί υπό δημόσιο έλεγχο στερεί σε οικογένειες που πια δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν έστω και την στοιχειώδη ποσότητα όπως προβλέπεται από διεθνείς οργανισμούς παροχή νερού. Συμφωνήθηκε από όλους να πιέσουν τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Την πρώτη μέρα αμέσως μετά την πτήση η ομάδα από την Ελλάδα κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο για να αφήσει τις αποσκευές της.

Εκεί βρεθήκαμε μπροστά σε μια έκπληξη. Στην είσοδο του ξενοδοχείου μας υποδέχτηκε μαρμάρινο γλυπτό που απεικόνιζε το σήμα του ΣΕΚΕΣ, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στον αγώνα για δημόσιο νερό.

Το σήμα του ΣΕΚΕΣ στο ξενοδοχείο σημαδιακό;

Αφού φάγαμε στα γρήγορα ένα κεμπάπ για να αντέξουμε την κούραση της μέρας στον κούρδο Αχμέτ που γνώριζε όπως πολλοί τα στοιχειώδη ελληνικά (μακάκα κλπ) που είχε το KEBAB HOUSE απέναντι από το ξενοδοχείο, φύγαμε αμέσως για ξενάγηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπου ο κύπριος Γεώργιος Στυλιανού παρουσία και της κυρίας Σακοράφα μας εξήγησε την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και ακολούθησε συζήτηση για την  λειτουργία τους, το πως παίρνονται οι αποφάσεις και αν υπάρχει εντέλει η δυνατότητα οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις.

Εμφανής σε κάθε μας μετακίνηση η αστυνομοκρατία και η στρατοκρατία στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Δεύτερη μέρα εργασιών.

Την δεύτερη μέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  “Fighting for water democracy in the EU following the right2water European Citizen’s Initiative”. Οι εισηγητές παρουσίασαν τα τεκταινόμενα στις χώρες τους, και στο διάστημα αυτό  παρακολούθησαν από ελληνικής πλευράς οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδημούλης και Κούλογλου  και ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Γραμματικάκης.

Αμέσως μετά ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες που ανέδειξαν τα επιμέρους θέματα με κοινό παρονομαστή το αίτημα να σταματήσει η πίεση για ιδιωτικοποίηση και να προστατευθεί ο πόρος από την εμπορευματοποίηση όπως και την ανάγκη να πιεστούν οι κυβερνήσεις στην κατεύθυνση του σεβασμού της καθολικής προσβασιμότητας στο νερό. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μόλις άρχισαν να τοποθετούνται οι συμμετέχοντες παρότι υπήρξαν και συμμετέχοντες που έβαλαν συγκεκριμένα ερωτήματα που απευθύνονταν σε αυτούς.

Ακολούθησε το βράδυ επίσημο δείπνο σε εστιατόριο των Βρυξελλών που παραβρέθηκαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και μέλη των άλλων ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών (Πορτογαλία, Σλοβενία, Γερμανία, Ιρλανδία κλπ).

Την τρίτη μέρα στις 10:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των συμμετεχόντων σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά την γνώμη του γράφοντος πολύ σημαντική αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουμε όλα τα θέματα να γίνουν συνεννοήσεις μεταξύ μας για τις επόμενες δράσεις και να συνταχθεί ενα κοινό δελτίο τύπου που να προωθηθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά

Από την πλευρά του ΣΕΚΕΣ τονίστηκαν σαν προτεραιότητες οι δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών αλλά και ενόψει ένταξης στο υπερταμείο που κινήθηκαν στους εξής άξονες

  1. Μάχη για την καθολική προσβασιμότητα στους αδύναμους συμπολίτες μας.
  2. Συνέχεια της καμπάνιας ενημέρωσης ακόμα πιο εντατικά εντός Αττικής αλλά και εκτός.
  3. Προετοιμασία για τα ασφαλιστικά της 20 του Μάρτη και με την βοήθεια της ευρωομάδας της Αριστεράς και της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα
  4. Πρόταση για την Διοργάνωση της Παγκόσμιας Μέρας του νερού στην Αθήνα με συνδιοργανωτές την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ με ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα κινήματα του νερού που θα είναι δυνατόν να παραστούν ως κορύφωση της καμπάνιας κατά των ιδιωτικοποιήσεων (Διαρκές Φόρουμ προστασίας του πόρου)

Και μια αναπάντεχη συνάντηση με τον υπουργό των… ιδιωτικοποιήσεων κ. Τσακαλώτο

Και ενώ οι εργασίες έληξαν και το γκρουπ των Ελλήνων ήταν έτοιμο να πετάξει για Ελλάδα μια σύμπτωση ήρθε να ολοκληρώσει με συμβολικό τρόπο την επίσκεψή μας στις Βρυξέλες. Ενώ εμείς ήμασταν στις Βρυξέλες για να αποτρέψουμε την πώληση των νερών και της ΕΥΔΑΠ την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στις Βρυξέλες για να προωθήσει την πώληση στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου και της 2ης αξιολόγησης. Συναντηθήκαμε λοιπόν στο Αεροδρόμιο, συγκεκριμένα στο check in. Μόλις τα μέλη της ελληνικής αποστολής τον εντόπισαν έσπευσαν άμεσα να παραδώσουν ψήφισμα και να ανοίξουν συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Ο υπουργός λοιπόν μας είπε ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται γιατί το 51% θα παραμείνει στον έλεγχο του κράτους. Σε ερώτηση για το management και ότι το νερό στο Βερολίνο ιδιωτικοποιήθηκε ακριβώς έτσι απάντηση δεν πήραμε. Στην ερώτηση επίσης ότι αφού το νερό δεν ιδιωτικοποιείται γιατί μπαίνει στο υπερταμείο το οποίο είναι 100% ιδιωτικό επίσης απάντηση δεν πήραμε.

Στην ερώτηση γιατί χαρίζουν τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ στους μέτοχους την ίδια στιγμή που κόβουν τα νερά επίσης απάντηση δεν πήραμε. Σε άλλη ερώτηση γιατί δεν διατίθενται τα αποθεματικά για προσλήψεις, πραγματικό κοινωνικό τιμολόγιο επίσης δεν πήραμε απάντηση.

Κάπου εκεί ο υπουργός επικαλέστηκε αδυναμία συζήτησης με αυτόν τον τρόπο και διέκοψε τη συζήτηση.

Ακολούθησε το ταξίδι της επιστροφής για να ολοκληρωθεί το τριήμερο του νερού στις Βρυξέλες.


ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ