Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ηχηρή, αλλά κατόπιν εορτής, διαφοροποίηση Σπίρτζη για την λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ

Σημαντικό πλήγμα για την κυβερνητική απόφαση λεηλασίας των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ, αποτελεί η σαφής διαφοροποίηση από αυτή του υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη.

Ο εποπτεύων την ΕΥΔΑΠ Υπουργός φέρεται, σε ανυπόγραφο δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας newmoney.gr στις 27/12, να καταθέτει στα πρακτικά δια του εκπροσώπου του κ. Αντώνη Κοτσώνη, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τη Παρασκευή 23/12, δήλωση αντίθεσής στη διαμονή μερίσματος ύψους 40 εκ. ευρώ προς τους μετόχους!

Αξιοσημείωτο είναι ότι , παρά τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα για “‘έκπληξη Σπίρτζη που περίμενε τους μετόχους” και “ότι στα πηγαδάκια της ΕΥΔΑΠ ο κ. Σπίρτζης είχε την τιμητική του”, ουδείς από τους παρόντες στη Συνέλευση ενημερώθηκε τόσο πριν, όσο και μετά, για την στάση του Υπουργού.

Αυτό που λογικά προκύπτει είναι ο,τι ο κ. Σπίρτζης περίμενε να πραγματοποιηθεί και η 2η Γενική Συνέλευση, να αποφασιστεί η διανομή του μερίσματος στους μετόχους και εκ των υστέρων και εκ τους ασφαλούς (για να μην δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης) να διαρρεύσει την γνώμη του, ώστε να μην χρεωθεί την λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ.

Είναι σαφές ότι η τόσο η διαφοροποίηση Σπίρτζη όσο και η “υπηρεσιακή” αντιμετώπιση του θέματος από τον διευθύνοντα Γ. Μπενίση, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που άσκησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των κινημάτων των πολιτών. Η μεγάλη δημοσιότητα που για πρώτη φορά δόθηκε δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για την πολιτική της κυβέρνησης και ευνοϊκή για τη στάση των εργαζομένων που από την πρώτη στιγμή ζήτησαν τα 40 εκατ. αντί για μέρισμα στους μετόχους να δοθούν για επενδύσεις, προσλήψεις και κοινωνικό τιμολόγιο. Αν η κοινή γνώμη παρέμενε ευνοϊκή για την πολιτική της κυβέρνησης ή αδιάφορη για το που θα πάνε τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, είναι σίγουρο οτι κανείς πόσο μάλλον ο αρμόδιος υπουργός δεν θα έσπευδε να διαφοροποιηθεί.

H στάση του κ. Σπίρτζη, δείχνει οτι οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και κοινωνίας οχι μόνο δεν είναι χωρίς αποτέλεσμα, αλλά να ενταθούν και επεκταθούν μπορούν να αποτρέψουν τα επόμενα βήματα των κυβερνητικών αποφάσεων που είναι η αντισυνταγματική μεταφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και η πώληση του 11% σε ιδιώτες

Πέτρος Μπαστέας

 


Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το δημοσίευμα του newmoney.gr

Ο αιφνιδιασμός Σπίρτζη, η ΕΥΔΑΠ και τα μύρια που έγιναν καπνός

Μία μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μετόχους αλλά και τους άλλους παραβρισκόμενους στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ.

Δεν ήταν άλλη από τον εκπρόσωπο του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, κ. Αντώνη Κοτσώνη, ο οποίος με την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης πλησίασε το προεδρείο και ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά η αντίθεση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στη διανομή μερίσματος ύψους 40 εκ. ευρώ προς τους μετόχους.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης δεν έχει δικαίωμα ψήφου, εντούτοις είναι ο εποπτεύων υπουργός και η στάση του κόντρα στην κυβερνητική και μνημονιακή γραμμή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Άλλωστε η διανομή των 40 εκατομμυρίων ευρώ δεν ήταν πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ αλλά απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχουν το 61% των μετοχών της εταιρείας Ύδρευσης.

Προβλέπεται μάλιστα και στο τρίτο μνημόνιο μαζί με την πώληση του 11% των μετοχών της Επιχείρησης. Ας σημειωθεί ότι η απόφαση του ΔΣ για την σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων με θέμα την διανομή μερίσματος από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ύψους 40.470.000 ευρώ (0,38 ευρώ ανά μετοχή μεικτό) ελήφθη μετά από έγγραφο αίτημα των μετόχων πλειοψηφίας, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα στην αγορά έχει διαρρεύσει από κύκλους της ΕΥΔΑΠ, ότι το αίτημα ήταν για πολύ μεγαλύτερη επιστροφή (συζητούν για 100 εκ. ευρώ), παρουσιάζοντας τα 40 εκ. ως σημαντικό άθλο.

Η γ.σ της Παρασκευής αποτελεί συνέχεια της προγραμματισμένης γενικής συνέλευση στα γραφεία της εταιρείας, πριν από λίγες εβδομάδες, η οποία είχε εμποδιστεί από τα σωματεία εργαζομένων που αντιδρούσαν στη διανομή μερίσματος. Η συνεδρίαση εκείνη ήταν κωμικοτραγική καθώς η συνέλευση από το αμφιθέατρο μεταφέρθηκε στα μυστικά, στο γραφείο του Προέδρου, με αποτέλεσμα να το πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι και να καταλάβουν το γραφείο! Κάπως έτσι η συνέλευση έληξε άπρακτη.

Τελικά, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ που δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι των μετόχων, αποφάσισε η συνέλευση να επαναληφθεί σε ουδέτερο έδαφος προς αποφυγή νέων επεισοδίων. Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Λεωφόρο Αθηνών ενώ η απαγόρευση στην μαγνητοσκόπηση και στην είσοδο δημοσιογράφων αλλά και οι εξωνυχιστικοί έλεγχοι ακόμη και σε αυτούς που είχαν προσκλήσεις, είχαν την τιμητική τους. Παρόλα αυτά, ο αιφνιδιασμός ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, με τον εκπρόσωπο του υπουργού Υποδομών. Κατά πληροφορίες όμως στην συζήτηση παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει δικαίωμα ψήφου, δεν μπορεί να καταγραφεί επισήμως η θέση του υπουργού Υποδομών.

Στα πηγαδάκια της ΕΥΔΑΠ ο κ. Σπίρτζης είχε την τιμητική του καθώς κάποιοι θυμήθηκαν τον αγώνα που έκανε ο υπουργός για να πετύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Και τα 20 μύρια που έβαλε η ΕΥΔΑΠ και έγιναν καπνός. Για να μην ξεχνιόμαστε…

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ