Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ιρλανδία: Φορολογία στο νερό και λιτότητα έβγαλαν χιλιάδες στους δρόμους

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Δουβλίνο κατά των πολιτικών λιτότητας, αλλά και της φορολογίας στο νερό, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές οργανώνεις που διαμαρτύρονται κατά των μέτρων λιτότητας, τα μέλη των οποίων κρατούσαν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Right2Change» και καταφέρονταν κατά της νέας φορολογίας που επιβάλλεται στην κατανάλωση νερού και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2015, ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί την οργή των πολιτών.

Ακόμα κι αν αυτή η χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σήμερα η πρωταθλήτρια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015), τα χρόνια των τόσο μεγάλων θυσιών που έπρεπε να γίνουν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχουν αφήσει μια πικρή γεύση στα χείλη των πολιτών αυτής της χώρας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποίο μπορούσε κανείς να διαβάσει τα συνθήματα:

«Το νερό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα» ενώ πολλοί φώναζαν «μας πούλησαν».

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι διαδηλώνουν για μία Ιρλανδία «που θα βασίζεται στην ισότητα, τη Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη και όχι στις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και την απληστία».

«Δίνουμε μάχη για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα που έχει παραλύσει τους νέους σε αυτήν την χώρα. Οι χρεώσεις στο νερό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζουν Μάρκχαμ, ένας συνταξιούχος από το Δουβλίνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος συνασπισμός, υπό τον Έντα Κένι (Φίνε Γκάελ) με τους Εργατικούς (κεντροαριστερά) θα συγκεντρώσει δύσκολα τις 80 έδρες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πηγή: iefimerida.gr 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ