Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Και επίσημα από 19/1/2018 στο Υπερταμείο 15 ΔΕΚO και 40.000 εργαζόμενοι

“Κατόπιν της ψήφισης του νόμου 4512/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ανακοινώνει την επίσημη μεταβίβαση των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στο δυναμικό της”

Mε συνοπτικές διαδικασίες και με μια λίτη ανακοίνωση στις 19/1/2048 πέρασαν στο υπερταμείο 15 ΔΕΚΟ που ελέγχονταν αποκλειστικά από το Δημόσιο.

Πλέον οι διοικήσεις τους δεν θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά θα αξιολογούνται και θα επιλέγονται από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) στην οποία οι θεσμοί έχουν δικαίωμα άσκησης «βέτο» (όπως και η ελληνική πλευρά) για όλες τις αποφάσεις μέσω του εποπτικού συμβουλίου.

Η λίστα

Αναλυτικά -σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΣΠ-, στο υπερταμείο μεταβιβάζονται και «με τη βούλα» από το Δημόσιο το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ), το 50,3% της ΕΥΔΑΠ, το 51% της ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ – HELEXPO, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό), οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, η Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου και το ΟΑΚΑ.

Εκτός βγήκαν τελικά η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές, ενώ ο ΟΣΕ και η ΕΛΒΟ εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σε επόμενη φάση. Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Νέα πρότυπα

Οπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, σκοπός της είναι να συγκεντρώσει κάτω από μια ενιαία δομή τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών σε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, και να προωθήσει νέα πρότυπα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής, που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Οι παράγοντες του υπερταμείου προσέθεταν ότι οι στόχοι είναι υψηλοί και απαιτούν συλλογική προσπάθεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, ανάληψη ευθύνης, μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και ανοιχτή επικοινωνία για να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
Τέλος, δηλώνουν πως στο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής, και όταν σταδιακά θα έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει συμβολή στην επιτυχία του μετασχηματισμού του πιο νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, των δημόσιων επιχειρήσεων, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

s24_2001eesyp-dhmosio-erga--2

Business plan έως τον Απρίλιο για τις ΔΕΚΟ που ελέγχει το Υπερταμείο

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως υπερταμείο) θα ζητήσει από τις ΔΕΚΟ οι οποίες πέρασαν υπό τον άμεσο έλεγχό της, business plan έως τον Απρίλιο. Επιπλέον προγραμματίζεται να ολοκληρώσει το πρώτο επίπεδο αξιολόγησης των διοικήσεών τους έως τον Ιούνιο. Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου αναμένεται να παρουσιαστεί προς έγκριση στο Eurogroup και το στρατηγικό σχέδιο της ίδιας της ΕΕΣΥΠ, το οποίο έχει ως κεντρικό άξονα «την επαύξηση της αξίας και τη βελτίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων τα οποία διαχειρίζεται, αξιολογώντας και προωθώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες στρατηγικές και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα». Με την ψήφιση στις αρχές της εβδομάδας του νόμου 4512/2018, μεταβιβάστηκαν επίσημα στην ΕΕΣΥΠ μερικές από τις βασικότερες συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιό της.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, που αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup, στηρίζεται πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές του ιδρυτικού νόμου της, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η εταιρεία προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μέσω αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, καινοτομίας και βέλτιστων εταιρικών πρακτικών. Επίσης, θα ενεργεί με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας, με σκοπό την επαύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της αλλά και τη δημιουργία και συνεισφορά πόρων για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ