Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ.Μαστοράκης: “Και συνδικαλιστική δράση και στροφή προς την κοινωνία”

του Μανώλη Μαστοράκη, (μέλος ΔΣ Συλλόγου Προσωπικού, γραμματείας ΣΕΚΕΣ) στην εφημερίδα ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Στις συνθήκες που βρισκόμαστε ο Συντο­νισμός Ενάντια στα Μνημόνια είναι ανα­γκαίος. Είναι η προσπάθεια να βρεθούν μαζί συνδικαλιστές αγωνιστές από όλα τα κομμάτια της αριστεράς που δίνουν μάχη απέ­ναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα που μας φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βάση την τρίτη αξιολόγηση.

Έχουμε μπροστά μας το νέο συνδικαλιστικό νόμο που στην ουσία προσπαθεί να αποδυνα­μώσει το εργατικό κίνημα στην βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σε εμάς στην ΕΥΔΑΠ με την αναπροσαρμογή των συνδικαλιστικών αδειών μπαίνει σε ενέργεια το άρθρο για τις ομαδικές απολύσεις. ‘Ήδη στην ΕΥΔΑΠ την προηγούμενη περίοδο επιχείρησαν ομαδικές απολύσεις στους υδρονομείς που προς το πα­ρόν και με τη βοήθεια του Συντονισμού και των αλληλέγγυων καταφέραμε να τις μπλοκά­ρουμε.

Απέναντι στην ξεπουλημένη στάση από τις γραφειοκρατικές ηγεσίες και την πραγματικά ανίκανη ΓΣΕΕ, που αρνούνται να προκηρύ­ξουν οποιαδήποτε απεργία, δεν συντονίζουν και δεν βάζουν κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια έχει δώσει ανάσα στο εργατικό κίνημα και όσους θέλουν να το παλέψουν από τα κάτω. Δίνει χώρο χω­ρίς παρωπίδες σε όλους τους αγωνιστές της αριστεράς που θέλουν να συντονιστούν και αυτή η προσπάθεια έχει αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα της μά­χης, που συμμετείχαμε και ως ΣΕΚΕΣ, ενάντια στην πολυεθνική SHELL με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες. Είναι επίσης ορατό ως αποτέλεσμα ότι έχουμε καταφέρει μαζί με το Συντονισμό και με όλους τους αλληλέγγυους και τα σωματεία να αποτρέψουμε τις απολύ­σεις των υδρονομέων. Οπότε εμείς ως ΣΕΚΕΣ συμμετέχοντας στην μεγάλη προσπάθεια έχουμε μόνο καλά λόγια να πούμε για το Συν­τονισμό Ενάντια στα Μνημόνια που αποδει­κνύει στην πράξη πως φέρνει αποτελέσματα.

Το ΣΕΚΕΣ έχει κλείσει 5 χρόνια. Όταν ξεκινήσα­με αποφασίσαμε πως χρειαζόμαστε μια άλλη συνδικαλιστική δράση που χωρίς να απεμπολεί τα εργατικά μας συμφέροντα να δίνει ση­μασία στην εξωστρέφεια προς την κοινωνία. Συνεχίζουμε να κάνουμε κάλεσμα σε ευρύτε­ρες δυνάμεις για να παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Δεν μπορείς να λες πως το νε­ρό είναι αγαθό και την ίδια στιγμή να το κό­βεις σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

Μετά από 7 χρόνια έχουμε καταφέρει να πιέσουμε την Ομοσπονδία να πάρει την ιστορι­κή απόφαση ότι καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους να μην κόβουν το νερό, κατα­φέραμε και οργανώσαμε αντιφασιστική εκδή­λωση μέσα στην ΕΥΔΑΠ. Και όλα αυτά γίνον­ται χωρίς να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας αλ­λά παλεύοντας και παρασύροντας τις ηγε­σίες. Η δουλειά που κάνει το ΣΕΚΕΣ είναι εξω­στρεφής, συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και όσο μας επιτρέπουν οι δυ­νάμεις μας είμαστε αλληλέγγυοι σε άλλα σω­ματεία και άλλους φορείς.

Κλειδί

Στο ΣΕΚΕΣ νομίζουμε ότι πρέπει να βγούμε από το κουτάκι του εργασιακού μας χώρου. Να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας σε άλλους κλάδους γιατί έχει αποδειχθεί από την τελευταία 7ετία ότι όποιος πάλεψε μόνος του καταφέρανε με τον κοινωνικό αυτοματισμό να τον απομονώσουν.

Έτσι κάναμε και στο θέμα που τρέχει με τις απολύσεις των υδρονομέων. Για εμάς είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ειδικότητα που είναι το κλειδί της ιδιωτικοποίησης. Αν πρέπει να γίνει μια επισκευή ο υδρονομέας πρέπει να κλείσει για να μην τρέχουν τα νερά. Αυτό είναι το κέντρο της υδρονομής. Αν τους απολύσεις είναι σαν να έχεις ένα αεροπλάνο χωρίς πιλότο. Παρότι παλεύουν 8 χρόνια στα δικαστήρια δεν έχουν βγάλει άκρη. Φτιάξανε μια επιτροπή από τα κάτω καταφέρνοντας να πιέσουν τη διοίκηση να υποχωρήσει. Στη συ­νέχεια η ίδια η διοίκηση άλλαξε γνώμη και πα­ρά τις αντίθετες γνωματεύσεις των υπηρεσια­κών παραγόντων τους έστειλαν τα απολυτή­ρια στο σπίτι.

Ως ΣΕΚΕΣ δεν περιμέναμε ούτε την ομο­σπονδία, ούτε τα σωματεία για να βγάλουμε κάλεσμα για συγκέντρωση, μαζέψαμε τον κό­σμο στο κεντρικό κτήριο του Περισσού και με παρέμβαση των αλληλέγγυων συναδέλφων μας και του Συντονισμού που ήρθε με κόσμο και με ψηφίσματα από άλλα σωματεία κατα­φέραμε από την διοίκηση να τους κρατήσει. Το ίδιο κάναμε όσες φορές ήταν αναγκαίο. Πλέον οι συνάδελφοι κλείνουν τον πρώτο χρό­νο και τις τελευταίες μέρες όλα δείχνουν πως βαδίζουμε προς λύση, όχι απλά με ανανέωση των συμβάσεων αλλά με μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν όλα πάνε καλά αυτή θα είναι μια μεγάλη νίκη για το εργατικό κίνημα, όμως δεν θα γινόταν να πετύχουμε χωρίς την συν­τονισμένη δράση με άλλους κλάδους εργαζο­μένων.

Γι’ αυτό ως ΣΕΚΕΣ καλούμε στις 17 Δεκέμ­βρη όλους τους εργαζόμενους και όλους τους αγωνιστές που δεν μπορούν να βρουν άλλη διέξοδο από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρα­τικές ηγεσίες να έρθουν και όλοι μαζί να παλέ­ψουμε από τα κάτω.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ