Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρακές: Οι υδάτινοι πόροι στο επίκεντρο της διάσκεψης για το κλίμα

H κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τους φυσικούς πόρους, τα οικοσυστήματα και τις κοινωνίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων οι υδάτινοι πόροι επηρεάζονται περισσότεροι. Για αυτόν τον λόγο το International Office for Water παρεμβαίνει για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το νερό βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της διάσκεψης για το κλίμα που διεξάγεται στο Μαρακές.

Η διασφάλιση της πρόσβασης στο νερό συνιστά εγγύηση για την ασφάλεια των τροφίμων, της υγείας, της παραγωγής ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής και της βιοποικιλότητας.

«Προωθούμε σε όλο τον κόσμο τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νερό. Μετά από 5 χρόνια προσπαθειών καταφέραμε το νερό να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα από τον ΟΗΕ. 780 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ασία, την Αφρική κι άλλες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ κερδίζουν λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα» ανέφερε ο Ντογάν Αντινμπιλέκ, αντιπρόεδρος του World Water Council

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της συνόδου που θα μιλήσουμε για το νερό και που αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος της συζήτησης. Αυτό σημαίνει πως θα συζητήσουμε το πως θα προχωρήσουμε αυτές τις 15 ημέρες. Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν τις φτωχές χώρες και θα βρουν λύσεις, ώστε κι εκείνες να υιοθετήσουν αυτές τις αλλαγές», ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος του World Water Council.

Στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Nέιθαν Χάλτμαν διευθυντής του τμήματος της Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και πρώην σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε ζητήματα περιβάλλοντος.

«Υπάρχει σημαντική ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο Μαρόκο. Υπάρχει τεράστια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λ. Αμερική και ιδιαίτερα στη Βραζιλία το Μεξικό και άλλες χώρες. Όλα αυτά δείχνουν όχι μόνο περιφερειακά αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο τι μπορούν να κάνουν οι χώρες, όταν πραγματικά καταβάλουν προσπάθεια και τι μπορούν να κάνουν με τους δικούς τους πόρους», τόνισε ο κ. Χάλτμαν

«Αυτή η εκδήλωση ανέδειξε τα κοινά σημεία δράσης μεταξύ των αραβικών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συζητήθηκαν τα εμπόδια σε νομοθετικό επίπεδο και ζητήματα χρηματοδότησης σε αυτές τις δύο περιοχές»,ανέφερε ο Μοχάμεντ Ντεκάμ, ένας εκ των ιδρυτών του συμβουλίου για τις σχέσεις των Αραβικών κρατών και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η πρώτη εβδομάδα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Μαρακές επικεντρώθηκε στην εξεύρεση ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ