Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το ν/σ ιδιωτικοποίησης του νερού

Για άλλη μια φορά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνοι που έβαλαν την «υπογραφή» τους για να περάσει ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο, το οποίο  μεταξύ άλλων αναθέτει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας σε ανώνυμη εταιρεία.

Έτσι, επί της Αρχής, το  ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» και οι τρεις υπουργικές τροπολογίες), έλαβε 159 ψήφους «υπέρ», έναντι 136 «κατά», 1 «παρών» κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές.

Τέθηκαν επίσης σε ονοματική ψηφοφορία τα άρθρα από 3 έως 13 του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν την σύσταση και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ. Ειδικότερα, σε σύνολο 199 ψηφισάντων βουλευτών, τα άρθρα ψηφίστηκαν ως εξής:

  • άρθρο 1: 159 υπέρ, κατά 135, παρών 5
  • άρθρο 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12: 159 υπέρ, κατά 140
  • άρθρο 5: 159 υπέρ, κατά 134, παρών 6
  • άρθρο 13: 159 υπέρ, κατά 113, παρών 27
  • Το άρθρο 20, για τα υβριδικά συνεργατικά σχήματα για την διαχείριση δασών ψηφίσθηκε με 159 ψήφους υπέρ και 140 κατά.
  • Το άρθρο 23, με βάση το οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία ανάθεσης της υλοτόμησης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης δημόσιων δασών ψηφίσθηκε με 159 ψήφους υπέρ και 140 κατά.
  • Το άρθρο 24, σχετικά με τις διαδικασίες εκμετάλλευσης της δασικής βιομάζας, ψηφίστηκε με 159 ψήφους και 140 κατά.
  • Το άρθρο 27, το οποίο προβλέπει την επιδότηση των αναδόχων και τα δικαιώματα ρύπων στα υβριδικά σχήματα ψηφίστηκε με 159 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψήφων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, η κυβέρνηση δέχθηκε το σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προειδοποιούν σε οξύτατους τόνους για την «κερκόπορτα» που με το συγκεκριμένο πιλοτικό μοντέλο ανοίγει η κυβέρνηση, υλοποιώντας με ταχύτατους ρυθμούς τη σκληρή ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και στην παροχή της ύδρευσης.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ