Νερό από βρύσες και ανακύκλωση μπουκαλιών για τη μείωση του αποτυπώματος της κατανάλωσης νερού

Συνολικά 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε λεπτό, ενώ στην Ελλάδα καταναλώνονται 1427 εκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένου νερού το χρόνο

0
402

της Χριστίνας Ζέρη (Χημικός Ωκεανογράφος (Δρ), Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ)


 

Για την αυξημένη παρουσία πλαστικών μπουκαλιών στους βυθούς και για τις νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης μίλησε η Δρ Χριστίνα Ζέρη, Χημικός Ωκεανογράφος, Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, στο Digital Athens Water Forum της ΕΥΔΑΠ.

Συνολικά 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε λεπτό, ενώ στην Ελλάδα καταναλώνονται 1427 εκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένου νερού το χρόνο και οδηγούνται 950 εκατομμύρια μπουκάλια στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλαστικού στο περιβάλλον.

Η πλαστική ρύπανση είναι η δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική κρίση μετά την κλιματική αλλαγή, τόνισε η κυρία Χριστίνα Ζέρη.

Τόσο τα μπουκάλια του νερού όσο και τα καπάκια είναι στα δέκα πρώτα απορρίμματα που βρίσκουμε στις παραλίες και αυτά που συσσωρεύονται ιδιαίτερα στο βυθό των θαλασσών.

νερό

Σήμερα οι τράτες εκτός από ψάρια ψαρεύουν και όλων των ειδών τα πλαστικά. Στα 1000 μέτρα βάθος στο Ιόνιο σε ένα βυζαντινό ναυάγιο μαζί με τους αμφορείς βρίσκονται και πλαστικά μπουκάλια.

Το μπουκάλι PET μπορεί να μένει για δεκαετίες στο βυθό και αλλοιώνεται πολύ αργά.

Στα σκισίματα που κάνει, συγκεντρώνονται μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν σχεδία μικροοργανισμών που τους μεταφέρει σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, αλλά και από την επιφάνεια προς τους βυθούς, δημιουργώντας ανισορροπία στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα.

Περιορισμός των πλαστικών μπουκαλιών

Στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης συμπεριλαμβάνονται τα πλαστικά μπουκάλια και τα καπάκια τους, σημείωσε η κυρία Ζέρη.

Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τη χρήση του μπουκαλιού εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως δίκτυα πώλησης νερού από βρύσες που αναπτύσσονται σε συνεργασία με τις εταιρείες ύδρευσης. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να επαναγεμίζονται τα μπουκάλια από βρύσες, σε διάφορα σημεία στην πόλη και να μειώνεται η κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών.

Το PET, τόνισε η κυρία Ζέρη, είναι ένα από τα πλαστικά που θα μπορούσε να δώσει πολύ καλές αποδόσεις στην ανακύκλωση και σε πολλές πόλεις έχουν χωριστά συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών PET.

Ο δήμος Πάρου, όπως είπε, έχει ξεκινήσει η δημιουργία δικτύου βρυσών για την επαναγέμιση  μπουκαλιών. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ θα μπορούσαν σε περισσότερα σημεία να οργανωθούν τέτοιες ενέργειες σε συνεργασία και με άλλους Δήμους, προκειμένου να μειωθεί το πλαστικό αποτύπωμα της κατανάλωσης νερού, κατέληξε η κυρία Ζέρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ