Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ: “Η κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας, στο βωμό της εμπορευματοποίησης του νερού, θυσιάζει ακόμα και την ποιότητα του”

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας, στο βωμό της εμπορευματοποίησης του νερού, θυσιάζει ακόμα και την ποιότητα του.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι για τον διαγωνισμό του ΣΔΙΤ που προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών και Λιμενικών Έργων  το Υ.ΥΠ &Μ, μετά από προσπάθεια συκοφάντησης της ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού, αιφνιδίως τα τρία συναρμόδια υπουργεία ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ τις 21-2-2021 προχώρησε στην  τροποποίηση των διατάξεων προστασίας των περιοχών γύρω από τις τεχνητές λίμνες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και της φυσικής λίμνης Υλίκης  οι οποίες είναι λίμνες υδροδότησης της Πρωτεύουσας και των ευρύτερων περιοχών της Αττικής και την μετατροπή τους σε βιομηχανική ζώνη.

Είναι προφανές ότι η τήρηση των Υγειονομικών Διατάξεων από την ΕΥΔΑΠ ενοχλούσε και έπρεπε να αλλαχτεί, γιατί άραγε; ποιους εξυπηρετεί;

Με απόφαση των τριών συναρμοδίων υπουργείων τροποποιήθηκε η Υγειονομική Διάταξη Α5/2280/83 για την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της Αθήνας και των ευρύτερων περιοχών Αττικής από ρυπάνσεις και μολύνσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι λεκάνες απορροής των λιμνών Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, Υλίκης, Παραλίμνης και Σταμάτας, καθώς και οι ανοιχτοί και κλειστοί αγωγοί μεταφοράς του νερού στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού για την ικανοποίηση της κατανάλωσης της Πρωτεύουσας και των ευρύτερων περιοχών της Αττικής.

Η Υγειονομική Διάταξη Α5/2280/83 που τροποποιήθηκε, εκδόθηκε για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού και της Δημόσιας Υγείας για να αποτρέπεται πιθανή ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδατικών αποδεκτών που καταλήγουν στις λίμνες υδροδότησης της Πρωτεύουσας.

Τα τρία συναρμόδια υπουργεία ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ 1906/2014 και 190-1/2022, όπου σε αυτές το ποιοτικό πόσιμο νερό συνδέεται με την ευημερία και την υγεία των πολιτών, προστατεύεται από το Σύνταγμα όπως προστατεύεται και το περιβάλλον,  τροποποίησαν προς το ελαστικότερον την Υγειονομική Διάταξη.

Επιπλέον η Υγειονομική Επιτροπή για ρύπανση και έλεγχο Παράκτιων και παρόχθιων Υδάτων ως Συλλογικό όργανο της Πολιτείας ( Υπουργείο Υγείας) έχει ομόφωνα γνωμοδοτήσει ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι πρώτιστο αγαθό για την διασφάλιση της, οπότε σωστά υπάρχουν οι περιορισμοί δραστηριοτήτων ανάλογα με την ζώνη προστασίας των ταμιευτήρων για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Η πρόσφατη και αιφνίδια τροποποίηση της διάταξης Α5/2280/83 με την υπ΄ αρίθ. ΓΠ.οι.8665 ΚΥΑ ΦΕΚ784/τ.Β/21-02-2021 για συγκεκριμένη δραστηριότητα με αυτόνομα ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ εκτός των κινδύνων της ρύπανσης που εγκυμονεί, ελλοχεύει και ο κίνδυνος για γενικότερη άρση  των περιορισμών και για άλλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες με άμεσο κίνδυνο στην ποιότητα του πόσιμου νερού.

Για αυτή την τροποποίηση προ το ελαστικότερον της Υγειονομικής Διάταξης τι λέει Το Υ.ΥΠ. & Μ; Τι λέει η «λαλίστατη» Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων που στην εποπτεία της είναι το ΕΥΣ; Τι λέει η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ για το θέμα;
Καταγγέλλουμε

Την μεθόδευση των τριών συναρμόδιων Υπουργείων ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ για την αλλαγή της Υγειονομικής Διάταξης προς το ελαστικότερον με άμεσο κίνδυνο την ρύπανση των νερών που υδρεύουν την Πρωτεύουσα και τις ευρύτερες περιοχές της Αττικής.

Καλούμε

Tην Κυβέρνηση να πάρει την σχετική απόφαση πίσω και να εναρμονιστεί πλήρως με όσα ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και τα Σύνταγμα. Τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση καθότι το ποιοτικό πόσιμο νερό μας αφορά όλους.

Τα κινήματα νερού να συνδράμουν στην προστασία των πόσιμων νερών της Πρωτεύουσας και των Υγειονομικών Διατάξεων που τα προσταεύουν.

Για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΕΥΔΑΠ
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ