Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Πολιτιστική Δράση – Συνεργαζόμενοι: Διακήρυξη για τις εκλογές στο Πολιτιστικό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και συνολικά, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, δεχόμαστε σήμερα με μεγαλύτερη ένταση επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Το κεφάλαιο μαζί με τις κυβερνήσεις του και την Ε.Ε για να βγει από τη βαθιά κρίση που το ίδιο έχει δημιουργήσει, αφαιρεί κάθε δικαίωμα που με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η πανδημία γίνεται το πρόσχημα να περάσουν μέτρα σχεδιασμένα χρόνια πριν, για να χτυπηθούν εργατικά δικαιώματα, για να γίνει η απόλαυση των έργων του Πολιτισμού ένα ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.

Οι εργαζόμενοι στο Πολιτιστικό Κέντρο είδαν αυτό το διάστημα να τους βγάζουν οι αυτοαποκαλούμενες “προοδευτικές δυνάμεις” είτε σε “αναστολή εργασίας” αξιοποιώντας τους νόμους της κυβέρνησης, ώστε να τους δίνουν τα κρατικά ψίχουλα αντί του μισθού τους, είτε να τους βγάζουν στην ανεργία αφήνοντας κλειστό το Σινε- Δεξαμενή υλοποιώντας τις επιδιώξεις της διοίκησης.

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν για τις αντεργατικές και αντισυναδελφικές ενέργειες τους είναι πως εξοικονομούν πόρους και χρήμα στο ταμείο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην ίδια λογική μπήκε όλο αυτό το διάστημα η προσπάθεια να μπει χορηγός στη δράση του πολιτιστικού και στο Σινεμά, με αποτέλεσμα να βάζει απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία και τη δράση του ΠΚ.

Όμως αυτό τον Πολιτισμό θέλουμε;

Ο αληθινός σκοπός του πολιτισμού είναι να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου και να καλλιεργήσει τις αναγκαίες πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν να ανέβει σε ανώτερες, εξανθρωπισμένες μορφές κοινωνικής ζωής.

Η πραγματική κοινωνική λειτουργία του πολιτισμού δεν είναι να «φέρει τζίρο και χρήμα» , ούτε να κάνει ευχάριστη και ελκυστική τη στασιμότητα ενός κόσμου που σαπίζει(πυρκαϊές, πλυμμήρες, πλειστηριασμοί κατοικίας, ακρίβεια, ανεργία, φτώχια κλπ).

Ο πολιτισμός για την πολιτεία αυτού του είδους, την καπιταλιστική κοινωνία είναι κόκκινο πανί.

Ο κόσμος των τεχνών και των γραμμάτων ήταν πάντα εχθρός γιατί τον φοβάται.
Πρώτα από όλα της είναι άγνωστος και καθετί που αγνοεί την τρομάζει και το κυνηγάει.

Το σκληρότερο και το πιο πονηρό είναι πως εμποδίζει τον κόσμο, τον λαό να έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό, τον σπρώχνει συνέχεια πίσω στο ζωώδες.

Ένας εργαζόμενος άνθρωπος , που η ανέχεια και το άγχος της επιβίωσης κατατρώγουν την καθημερινότητά του, δεν μπορεί παρά να θεωρεί τον πολιτισμό «περιττή πολυτέλεια» και να μετατρέπεται σε παθητικό καταναλωτή των πολιτιστικών σκουπιδιών της εμπορευματοποίησης.

Με λίγα λόγια, για να διασωθεί ο πολιτισμός πρώτα πρέπει να διασωθούν οι άνθρωποι που τον δημιουργούν και τον απολαμβάνουν. Ο κάθε εργαζόμενος , ο κάθε παραγωγός του πλούτου σήμερα, όλοι αυτοί που αγωνίζονται «για να έρθει η μέρα  που ο ποιητής θα έχει χρόνο να ψαρεύει και ο ψαράς το χρόνο να γράφει ποιήματα».

Όλοι εμείς εδώ που πριν  διεκδικήσουμε  τη δημιουργική αξιοποίηση του  ελεύθερου χρόνου μας, πρέπει να διεκδικήσουμε την ίδια τη δυνατότητα του ελεύθερου χρόνου ,άρα το σταθερό ωράριο, τις μόνιμες εργασιακές σχέσεις, ένα μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας , τις  κρατικές δομές  που να  διευκολύνουν εργαζόμενους, οικογένειες με παιδιά να εμπλακούν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι που πρέπει να είναι από εμάς για εμάς. 

Η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι εφόδια, τρόπος σκέψης, στάση ζωής και συνιστούν ένα από τα βασικά «όπλα» στη χειραφέτηση των εργαζομένων από τα δεσμά της αστικής, ιδεολογικής χειραγώγησης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο συνδυασμός Πολιτιστική Δράση – Συνεργαζόμενοι, στις προηγούμενες θητείες πρόβαλλε σταθερά και σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης του Πολιτιστικού Κέντρου. Θέσαμε θέματα τόσο για τον πολιτισμό γενικά όσο και για τα φλέγοντα ζητήματα του ΠΚΕ και συγκρουστήκαμε σθεναρά με τις κυρίαρχες λογικές της εμπορευματοποίησης, της υποκουλτούρας, των χορηγών και της υλοποίησης των αντικυβερνητικών πολιτικών μα και της υλοποίησης των κατευθύνσεων της εργοδοσίας που ήθελε κλειστό το Σινεμά ώστε να μπορεί να εκβιάζει την δράση του ΠΚ, δίνοντας του χορηγίες και στερώντας του πόρους.

Η αλλαγή κατεύθυνσης του ΠΚ είναι πλέον ανάγκη. Ειδικά σήμερα που σαν εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο βίαιη επίθεση των τελευταίων 50 χρόνων στο βιοτικό μας επίπεδο.

Το Πολιτιστικό Κίνημα μπορεί και πρέπει να συμβάλλει, εκτός των άλλων, στην ισχυροποίηση και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Να εμψυχώνει τους εργαζόμενους μέσα από τον πολιτισμό, την τέχνη, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα φιλοσοφικά έργα να οργανωθούν, να αντισταθούν και αντεπιτεθούν σε αυτή τη βαρβαρότητα που καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας και δεν αφήνει αλώβητο και το πολιτιστικό κίνημα.

Ενισχύστε τον συνδυασμό μας για να αγωνιστούμε μαζί ώστε:

 • Το πολιτιστικό κέντρο να μην είναι παθητικός θεατής στα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού στη χώρα μας. Να απαιτήσουμε περισσότερες δαπάνες του κράτους για τον πολιτισμό.
 • Να απαιτήσουμε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία να μην δοθούν στους ιδιώτες και να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σ’αυτά.
 • Να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση της γης που αφαιρεί καθημερινά ελεύθερους χώρους για πάρκα και πράσινο (πχ Ελληνικό, πάρκο Τρίτση κλπ).
 • Να εκδώσουμε περιοδικό που να προβάλλει τον πολιτισμό κόντρα στα πολιτιστικά σκουπίδια.
 • Να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Προβολή από την Δεξαμενή ταινιών που να καταδικάζουν τον φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
 • Δημιουργία εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών και της ναρκωκουλτούρας που προωθούν η αστική τάξη και τα κόμματα της.
 • Λογοτεχνικά αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις.
 • Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Δημιουργία ομάδων και συμμετοχή σε αθλητικά εργατικά πρωταθλήματα.
 • Να πλαισιωθούν οι επιτροπές με περισσότερους συναδέλφους ώστε να λειτουργούν συλλογικά και ουσιαστικά.
 • Δημιουργία μουσικής καλλιτεχνικής ομάδας, με συμμετοχή όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους στην ΕΥΔΑΠ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας . Διοργάνωση συναυλιών.

Απαιτούμε τη συμμετοχή ως πλήρη μέλη του ΠΚΕ (με πλήρη δικαιώματα όπως αιμοδοτικές άδειες, δωρεάν είσοδο στο cine-Δεξαμενή, δωροεπιταγές για βιβλία κλπ) όλων των εργαζομένων και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΥΔΑΠ, κίνηση που εκτός του ότι θα προάγει την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων θα συμβάλει και στην ανανέωση(και ηλικιακά) των μελών και των δραστηριοτήτων του ΠΚΕ (θεατρικές ομάδες, αιμοδοσία, επιτροπές θεάτρου-κινηματογράφου κλπ).

Πάρτε την ευθύνη, κάντε στροφή στον πολιτισμό, κάντε την αλλαγή.
Ενισχύστε αποφασιστικά τον συνδυασμό.
Πολιτιστική Δράση-Συνεργαζόμενοι.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ