Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση με ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής

Σε «αυλάκι» ιδιωτικοποίησης το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας

Στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης μπαίνει και το νερό με την προκήρυξη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του διαγωνισμού για τη συντήρηση, επισκευή, αποκατάσταση και λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, δηλαδή των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του.

Η προκήρυξη της α΄ φάσης του διαγωνισμού προϋπολογισμού 235 εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκε σήμερα και, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, ενώ το έργο θα επιστραφεί στο Δημόσιο μετά την παρέλευση 20ετίας, διάστημα διάρκειας της παραχώρησης.

Να σημειωθεί ότι το ΕΥΣ της ΕΥΔΑΠ, το οποίο ιδιωτικοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και περιλαμβάνει τις κεντρικές υποδομές του νερού και συγκεκριμένα τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια καθώς επίσης και το κανάλι με το οποίο φτάνει το νερό στην Αθήνα (υδραγωγεία μεταφοράς).

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Στο αντικείμενο του έργου ΣΔΙΤ δεν περιλαμβάνεται η λειτουργία και συντήρηση έξι Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών που είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές Κίρφης, Ελικώνα, Κλειδίου, Κιθαιρώνα, Μάνδρας και Ευήνου, καθώς και τα Ταχυδιυλιστήρια 5 Ερυθρών – Βιλίων, Δομβραίνας, Κυριακίου, Διστόμου, Ταρσός Καριώτη, Καλαμιώτισσας, Καπαρελλίου – Μελισσοχωρίου, Λεύκτρων, Ελλοπίας – Ξηρονομής, Προδρόμου – Σαράντη.

Τα έργα και οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης και αποτελούν αντικείμενο του παρόντος έργου ΣΔΙΤ είναι υφιστάμενες και πλήρως λειτουργικές υποδομές. Μεταφέρουν, εδώ και αρκετές δεκαετίες, σημαντικούς υδάτινους πόρους και αποτελούν ουσιώδες σύστημα μεταφοράς του ύδατος για την εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής.

Οι στόχοι του έργου

Στους στόχους του έργου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων

  • η πρόληψη αλλά και γρήγορη αποκατάσταση βλαβών και προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του παρεχόμενου ύδατος, ο εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ.
  • Ο εξορθολογισμός του κόστους και η βέλτιστη οικονομική απόδοση της λειτουργίας του ΕΥΣ
  • Η καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Η κατασκευή έργων για την απρόσκοπτη και καλή λειτουργία του ΕΥΣ.

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί Κέντρο Ελέγχου της λειτουργίας του Συστήματος με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (π.χ. drones, ηλεκτρονικών πινάκων ελέγχου ροής, βλαβών, διαρροών κ.λπ.), ενώ θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας έναντι πιθανών δολιοφθορών, φυσικών φαινομένων κ.λπ.).

Για ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο έκανε λόγο ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης σε δήλωσή του στην οποία σημειώνει πως «ένα ακόμα φιλοπεριβαλλοντικό έργο περνάει στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ένα έργο που μέσω της στρατηγικής συμμαχίας με τον ιδιωτικό τομέα, θα αντιμετωπίσει ολιστικά τις μέχρι σήμερα παθογένειες στη λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητά του, ενώ το κόστος της σύμβασης δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο. Έχουμε υποσχεθεί στους κατοίκους της Αττικής, ότι θα βελτιώσουμε τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους και αυτό κάνουμε πράξη, πιστοί στις δεσμεύσεις μας και στα χρονοδιαγράμματά μας».

«Ζωντανό» το ενδιαφέρον της ΕΥΔΑΠ

Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης έχει επισημάνει πολλάκις έως τώρα ότι η εταιρία θα είναι παρούσα στα ΣΔΙΤ του μέλλοντος με κυρίαρχο το εν λόγω ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας: «Πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι και έχουμε την καλύτερη εμπειρία. Το κάνουμε 20 χρόνια και θέλουμε να το διεκδικήσουμε. Τώρα θα έχουμε αυτήν τη δυνατότητα και προσβλέπουμε στη διεκδίκηση και άλλων διαγωνισμών ΣΔΙΤ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην τελευταία ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ

Την αντίθεσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης είχαν εκφράσει οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι όταν είχε ψηφιστεί η τροπολογία για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ του ΕΥΣ τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι χειρότερη και από την ίδια την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ: «Η τροπολογία του υπουργείου Υποδομών που εντάχθηκε σε (άσχετο) νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προαναγγέλλει ότι το νερό παύει να είναι εξ ορισμού και επ’ άπειρον δημόσιο αγαθό. Τρία χρόνια ακόμη θα κρατήσει η σημερινή μορφή» σημείωνε η ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ προσθέτοντας πως μετά την τριετή λήξη της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ «η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με το ν.3389/2005 (Α’ 232)».

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της εν λόγω τροπολογίας είχαν ψηφίσει τότε μόνον οι βουλευτές της ΝΔ.

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ