Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Πυρασφάλεια, ακόμη μία υπηρεσία στην ΕΥΔΑΠ

γράφει ο Λεωνίδας Κουσουρής, χημικός


Η ανακοίνωση της σύστασης μίας νέας ακόμη Υπηρεσίας στις ήδη τόσες υπάρχουσες,  έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί είδηση στην ΕΥΔΑΠ. Εκείνο που κατά την γνώμη μου πρέπει να αναφερθεί είναι πως η νέα «Υπηρεσία Πυρασφάλειας» στην  Διεύθυνση  Κτηριακών Εγκαταστάσεων,  με την γέννησή της, μάλλον ανάβει μεγαλύτερες φωτιές από αυτές που προβλέπεται στην συνέχεια να σβήσει.

Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά πως η Γενική  Διεύθυνση  Συντονισμού και Ελέγχου σχεδιάζει και υποστηρίζει μία τέτοια επιλογή. Ποία η χρησιμότητα και γιατί πρέπει να συσταθεί χωριστή  Υπηρεσία Πυρασφάλειας στην Δ/νση Κτηριακών Εγκαταστάσεων;

  • Ως προς το αντικείμενο υπάρχει νομοθετημένη Υπηρεσία στελεχωμένη με τους Μηχανικούς Ασφαλείας οι οποίοι αντιμετωπίζουν με επιτυχία, μεταξύ των άλλων κινδύνων και την Πυρασφάλεια – Πυροπροστασία.  Για κάθε κτήριο και όροφο υπάρχουν ήδη σχεδιαγράμματα με εξόδους διαφυγής, επισήμανση σημείων ύπαρξης πυροσβεστικών μέσων, ανιχνευτών καπνού όπου χρειάζεται, φυλλάδια οδηγιών χρήσεως των μέσων κλπ. κλπ.
  • Ως προς το πεδίο δράσης όσον αφορά την  προστασία του ευρύτερου χώρου εγκαταστάσεων όπως Μ.Ε.Ν.  Κ.Ε.Λ. Φράγματα, αυτές ανήκουν σε άλλη Γενική Διεύθυνση και η πυρόσβεση μπορεί να γίνει με συνεργασία και εκπαίδευση του υπηρετούντος κατά τόπους προσωπικού (ομάδες πυρασφάλειας) και όχι με σύσταση άλλης Υπηρεσίας.

Προφανώς, για να ανακοινωθεί μία τέτοια πρόταση λογικά θα υπάρχει εισήγηση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης με όλο το Business Plan καθώς και πρόβλεψη για  τα αναγκαία μέσα πυρόσβεσης που απαιτούνται. Αυτό που πρέπει να προσθέσω, συμβάλλοντας θετικά στην όλη προσπάθεια, είναι να μην  ξεχάσετε να θεσπίσετε ειδικό «Επίδομα Μάνικας».

Εάν η πρόταση είναι ιδέα προερχόμενη από τον αρμόδιο Διευθυντή απευθείας προς την Διοίκηση (χωρίς αυτό να απαλλάσσει των ευθυνών την Γενική Διευθύντρια του οποίου προΐσταται) εγώ  σηκώνω τα χέρια ψηλά και σταματώ εδώ. Ίσως λόγω του κόκκινου χρώματος της φλόγας, η διαχείριση του  αντικειμένου να ταιριάζει καλύτερα σε έναν «κόκκινο» Διευθυντή.

Εάν ο σκοπός του εγχειρήματος είναι η μισθολογική αναβάθμιση προσκείμενου σε αυτόν προσώπου σε θέση Προϊσταμένου, θα μπορούσε να το κάνει εισηγούμενος  την σύσταση π.χ. Υπηρεσίας Δωματίων και όχι Πυρασφάλειας προκαλώντας τόση αναστάτωση στην όλη δομή της Εταιρείας.

Κλείνοντας να αναφέρω και ένα θετικό. Η σύσταση της Υπηρεσίας Πυρασφάλειας- Πυρόσβεσης υπό την διοίκηση αριστερού συνδικαλιστού διευθυντού θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην αντιμετώπιση όλων των «φλεγόντων» προβλημάτων των εργαζομένων.

 

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είδα καμιά προκήρυξη για οδηγό και σύνοδο για την ειδικότητα πυρασφάλειας θα βγει η ήδη προλάβατε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ