Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: Με αισιοδοξία, ότι και η Ολομέλεια του ΣτΕ θα απορρίψει την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  •  Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Με αισιοδοξία ότι και η Ολομέλεια του ΣτΕ θα απορρίψει την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Συνεδρίασε την Παρασκευή 6/11/2020 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (31 μέλη, εκ των οποίων 26 γυναίκες και 5 άνδρες) για να συζητήσει την προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ κατά των διατάξεων του άρθρου 197 του ν. 4389/2016, βάσει του οποίου έγινε η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης στην ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο).

Η τελική απόφαση επί της προσφυγής είχε παραπεμφθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά την απόφαση τον Ιούνιο του Δ’  Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ομόφωνα  κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4389/2016, με το σκεπτικό ότι με αυτές ανατίθενται εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ και παραβιάζεται το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

Παρά την ιστορικής σημασίας για το Δημόσιο Νερό απόφασης του Δ’ Τμήματος, η υπόθεση συζητήθηκε την Παρασκευή από την αρχή. Η πλευρά του Υπουργείου κατέθεσε αίτημα αναβολής με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική εναρμόνιση του Υπερταμείου με την απόφαση 1906/2014 του ΣτΕ. Το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επέμεινε στους τρεις βασικούς πυλώνες των επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και συγκεκριμένα ότι: α) με την ένταξη στο Υπερταμείο χάνεται ο δημόσιος έλεγχος στις δύο εταιρείες β) ο νόμος δεν εγκρίθηκε από 180 βουλευτές όπως  υποχρεώνει το Σύνταγμα και γ) με την ένταξη στο Υπερταμείο χάνεται και ο κυβερνητικός έλεγχος επι των δυο εταιρειών ύδρευσης. Επιπροσθέτως ο δικηγόρος των εργαζομένων κατέθεσε και νέα στοιχεία, ενισχυτικά της προσφυγής, όπως η πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού του Υπερταμείου με την οποία τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου (άρα και των δύο εταιρειών ύδρευσης) καθίστανται εγγυητές για την αποπληρωμή του Δημόσιου χρέους μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ.

Από την πλευρά τους Υπουργείο Οικονομικών, Υπερταμείο και ΕΥΔΑΠ επανέλαβαν τα ίδια επιχειρήματα «ότι ο έλεγχος των δύο εταιρειών παραμένει στο Δημόσιο, αφού το Υπερταμείο ελέγχεται από το Δημόσιο», τα οποία ομόφωνα απέρριψε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι η νομική εκπροσώπηση της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ (που συντάχθηκε με κυβέρνηση και Υπερταμείο, όπως και η προηγούμενη διοίκηση Μπενίση) εμφανίσθηκε… αναβαθμισμένη, αφού ανατέθηκε στον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα παρ΄ ότι ως αντιπολίτευση το 2016 δεν είχε ψηφίσει το νόμο 4389, σήμερα ως κυβέρνηση σπεύδει και δικαστικά δια των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της να τον στηρίξει.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έδωσε και στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20/11 να καταθέσουν συμπληρωματικά έγγραφα.

Την ίδια μέρα έξω από το κτίριο του Αρσακείου που συνεδρίαζε η Ολομέλεια του ΣτΕ, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΜΕ συγκεντρωθήκαμε για να διαδηλώσουμε για μια ακόμα φορά την απόφασή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και ότι τόσο η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, όσο και η παραχώρηση του ΕΥΣ σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να ακυρωθούν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ. Το αγωνιστικό κλίμα της ημέρας ήρθαν να ενισχύσουν με την παρουσία τους βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών και ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζης (!). Η παρουσία του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες. Από τους περισσότερους των παρευρισκομένων θεωρήθηκε προκλητική, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβαλε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και ο κ. Σπίρτζης ήταν τότε βουλευτής και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για την ΕΥΔΑΠ υπουργός. Η ένταση που δημιουργήθηκε, δεν μας επέτρεψε να μάθουμε αν ο κ. Σπίρτζης ήρθε να… στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων κατά του Υπερταμείου ή να βεβαιωθεί ότι το κυβερνητικό του έργο δεν θα ακυρωθεί από το ΣτΕ. Την απάντηση θα την ξέρουν σίγουρα οι συνάδελφοι συνδικαλιστές της Συμμαχίας, μεταξύ αυτών δυστυχώς και ο Πρόεδρος της ΟΜΕ, οι οποίοι έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον πρώην Υπουργό, θυμίζοντάς μας το τραγούδι του Σαββόπουλου:  «Ολαρία ολαρά, γύρω – γύρω τα παιδιά, / ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ’ ένα χίππυ, / ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά / ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη / κι η παρθένα με τον σατανά»

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ