ΣΕΚΕΣ: Με αισιοδοξία, ότι και η Ολομέλεια του ΣτΕ θα απορρίψει την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  •  Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Με αισιοδοξία ότι και η Ολομέλεια του ΣτΕ θα απορρίψει την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Συνεδρίασε την Παρασκευή 6/11/2020 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (31 μέλη, εκ των οποίων 26 γυναίκες και 5 άνδρες) για να συζητήσει την προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ κατά των διατάξεων του άρθρου 197 του ν. 4389/2016, βάσει του οποίου έγινε η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης στην ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο).

Η τελική απόφαση επί της προσφυγής είχε παραπεμφθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά την απόφαση τον Ιούνιο του Δ’  Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ομόφωνα  κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4389/2016, με το σκεπτικό ότι με αυτές ανατίθενται εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ και παραβιάζεται το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

Παρά την ιστορικής σημασίας για το Δημόσιο Νερό απόφασης του Δ’ Τμήματος, η υπόθεση συζητήθηκε την Παρασκευή από την αρχή. Η πλευρά του Υπουργείου κατέθεσε αίτημα αναβολής με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική εναρμόνιση του Υπερταμείου με την απόφαση 1906/2014 του ΣτΕ. Το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επέμεινε στους τρεις βασικούς πυλώνες των επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και συγκεκριμένα ότι: α) με την ένταξη στο Υπερταμείο χάνεται ο δημόσιος έλεγχος στις δύο εταιρείες β) ο νόμος δεν εγκρίθηκε από 180 βουλευτές όπως  υποχρεώνει το Σύνταγμα και γ) με την ένταξη στο Υπερταμείο χάνεται και ο κυβερνητικός έλεγχος επι των δυο εταιρειών ύδρευσης. Επιπροσθέτως ο δικηγόρος των εργαζομένων κατέθεσε και νέα στοιχεία, ενισχυτικά της προσφυγής, όπως η πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού του Υπερταμείου με την οποία τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου (άρα και των δύο εταιρειών ύδρευσης) καθίστανται εγγυητές για την αποπληρωμή του Δημόσιου χρέους μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ.

Από την πλευρά τους Υπουργείο Οικονομικών, Υπερταμείο και ΕΥΔΑΠ επανέλαβαν τα ίδια επιχειρήματα «ότι ο έλεγχος των δύο εταιρειών παραμένει στο Δημόσιο, αφού το Υπερταμείο ελέγχεται από το Δημόσιο», τα οποία ομόφωνα απέρριψε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι η νομική εκπροσώπηση της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ (που συντάχθηκε με κυβέρνηση και Υπερταμείο, όπως και η προηγούμενη διοίκηση Μπενίση) εμφανίσθηκε… αναβαθμισμένη, αφού ανατέθηκε στον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα παρ΄ ότι ως αντιπολίτευση το 2016 δεν είχε ψηφίσει το νόμο 4389, σήμερα ως κυβέρνηση σπεύδει και δικαστικά δια των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της να τον στηρίξει.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έδωσε και στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20/11 να καταθέσουν συμπληρωματικά έγγραφα.

Την ίδια μέρα έξω από το κτίριο του Αρσακείου που συνεδρίαζε η Ολομέλεια του ΣτΕ, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΜΕ συγκεντρωθήκαμε για να διαδηλώσουμε για μια ακόμα φορά την απόφασή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και ότι τόσο η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, όσο και η παραχώρηση του ΕΥΣ σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να ακυρωθούν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ. Το αγωνιστικό κλίμα της ημέρας ήρθαν να ενισχύσουν με την παρουσία τους βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών και ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζης (!). Η παρουσία του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες. Από τους περισσότερους των παρευρισκομένων θεωρήθηκε προκλητική, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβαλε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και ο κ. Σπίρτζης ήταν τότε βουλευτής και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για την ΕΥΔΑΠ υπουργός. Η ένταση που δημιουργήθηκε, δεν μας επέτρεψε να μάθουμε αν ο κ. Σπίρτζης ήρθε να… στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων κατά του Υπερταμείου ή να βεβαιωθεί ότι το κυβερνητικό του έργο δεν θα ακυρωθεί από το ΣτΕ. Την απάντηση θα την ξέρουν σίγουρα οι συνάδελφοι συνδικαλιστές της Συμμαχίας, μεταξύ αυτών δυστυχώς και ο Πρόεδρος της ΟΜΕ, οι οποίοι έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον πρώην Υπουργό, θυμίζοντάς μας το τραγούδι του Σαββόπουλου:  «Ολαρία ολαρά, γύρω – γύρω τα παιδιά, / ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ’ ένα χίππυ, / ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά / ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη / κι η παρθένα με τον σατανά»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here