Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σωματείο εργαζόμενων ΕΥΑΘ “Οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης οφείλουν να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο”

πηγή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Σωματείου μας σε συνεργασία με το συντονιστικό Πολιτών SOSτε το Νερό στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 22 Μάρτη, με θέμα ¨Το νερό στο Σύνταγμα¨.

Με τον τρόπο αυτό, τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θέλοντας να τονίσουμε την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα, και την προστασία του από την ιδιωτικοποίηση.

Εισηγητές ήταν οι  Π.Παραράς ομ. καθηγητής νομικής ΔΠΘ (επίτιμος αντιπρόεδρος ΣτΕ) και ο Α.Καιδατζής επ. καθηγητής νομικής  ΑΠΘ. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Χ.Σιγανίδου από την τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Έγινε αναφορά στα υπάρχοντα άρθρα του Συντάγματος που εμπεριέχουν διατάξεις για τα κοινά αγαθά και την πιθανή τροποποίηση αυτών ώστε να συμπεριλάβουν την προστασία του νερού από την ιδιωτικοποίηση. ‘Έγινε παρουσίαση της πρότασης μας και αναπτύχθηκε συζήτηση πάνω σε αυτήν. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού που έθεσε καίρια ερωτήματα στους καθηγητές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την θεωρητική βάση  που είχε η εκδήλωση, αναπτύχθηκε από τους εισηγητές η ανάγκη δράσης της κοινωνίας των πολιτών ως βασικού υπερασπιστή του νερού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ κ.Κυρίζογλου που είχε αναλάβει και την υποστήριξη της εκδήλωσης. Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε την θέση του κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, την υπεράσπιση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα ενώ παράλληλα έθιξε το θέμα των χώρων των στρατοπέδων και την αξιοποίηση τους από την τοπική κοινωνία.

Χαιρέτισμό απηύθυναν  ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Π.Δραγόλας και ο Δ.Κυρίτσης εκπρόσωπος της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, ενώ παραβρέθηκε ο Γ.Τσάφος  εκπρόσωπος του ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η υποστήριξη της εκδήλωσης από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας  των εργαζομένων στην ύδρευση και στην αποχέτευση, είναι η συνέχεια μιας δικτύωσης που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και που αφήνει παρακαταθήκη για κοινές δράσεις και αγώνες στο μέλλον. Τα συνδικάτα, με την γνώση και την θεσμική τους ιδιότητα,  αποτελούν ένα πολύ καλό πυρήνα οργάνωσης του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης.

Με την εκδήλωση αυτή ουσιαστικά ανοίγουμε τον διάλογο, για ένα θέμα που στο τέλος της διαδρομής του θα έχει επιφέρει ένα σημαντικό βήμα την θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αναμένουμε την συνέχεια και τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ