Απάντηση Σωματείου ΕΥΑΘ στο Φάμελλο για την προσφυγή στο ΣτΕ

“ακατανόητη” και “δυσάρεστη έκπληξη” είναι η απορία του κ. Φάμελλου για την προσφυγή του Σωματείου μας κατά της ΚΥΑ τιμολόγησης νερού.

0
317

ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο-ΚΥΑ τιμολόγησης νερού: το by-pass της απόφασης του ΣτΕ για δημόσια ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Απαντώντας στον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος και στις δηλώσεις του stokokkino, το Σωματείο μας επισημαίνει ότι για τους  εργαζόμενούς της ΕΥΑΘ, “ακατανόητη” και “δυσάρεστη έκπληξη” είναι η απορία του κ. Φάμελλου για την προσφυγή του Σωματείου μας κατά της ΚΥΑ τιμολόγησης νερού.

Ποιος ο λόγος ανησυχίας του για την προσφυγή εφόσον η ΚΥΑ προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό; Ποιος ο λόγος ανησυχίας του όταν στη διαπραγμάτευση για την ΚΥΑ συμμετείχαν, όπως λέει, κι οι… “θεσμοί”, στις χώρες των οποίων ως γνωστόν οι επαναδημοτικοποιήσεις -επανακρατικοποιήσεις είναι καθεστώς;

Επανερχόμαστε λοιπόν:

– Τσουβάλιασμα με λογιστικούς όρους: θεμελιώδη παράβαση της απόφασης του ΣτΕ αποτελεί η επιλογή λογιστικών και μόνο κριτηρίων για την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία αφορά αδιακρίτως σε όλες τις περιοχές (λεκάνες απορροής ποταμών), αντί της επιλογής περιβαλλοντικά ωφέλιμων κριτηρίων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (λεκάνες απορροής ποταμών) και των Σχεδίων Διαχείρισης για κάθε λεκάνη απορροής, όπως επιτάσσει η Οδηγία 2000/60/ΕΚ και η εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007). Η παραβίαση τόσο της Οδηγίας όσο και της εθνικής νομοθεσίας είναι προφανής.

– Διασφάλιση διετίας από αυξήσεις και… βλέπουμε: η ίδια η ΚΥΑ αναφέρει ότι οι περιοδικές αυξήσεις μπορεί να φτάνουν το διπλάσιο του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ και πάλι όμως ο περιορισμός αυτός, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, θα επανεξεταστεί σε δύο χρόνια! Είναι ευνόητο πόσο λίγη δύναμη θα έχουμε ως χώρα να διατηρήσουμε τέτοιους περιορισμούς, εφόσον ισχύσει ο λογιστικός κανόνας της πλήρους ανάκτησης κόστους, που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μόνο ανάκτηση κόστους, αλλά και κέρδος κεφαλαίου, επενδύσεις σε νέες υποδομές κ.λπ. 

– Άλλη μια… εισφορά αλληλεγγύης για το νερό: με την ΚΥΑ θεσμοθείται επίσης η “υποχρεωτική αλληλεγγύη” υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αφού σε κάθε περίπτωση πιθανά κενά ανάκτησης κόστους που θα προκύψουν από το “κοινωνικό τιμολόγιο” δε θα καλύπτονται από το κράτος αλλά από τους… υπόλοιπους χρήστες ύδατος του παρόχου! Η ένταξη άλλωστε της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα αφού πλέον στόχος θα είναι τα έσοδα από το νερό να πηγαίνουν στην  αποπληρωμή του Χρέους.

– Σώσαμε το νερό και… δεν το ξέρουμε; Ο αναπλ. υπουργός θεωρεί ότι η οδηγία 2000/60 και οι αρχές της φτάνουν και περισσεύουν για την κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου  αγαθού. Ας μας εξηγήσει τότε γιατί κινητοποιήθηκαν 2.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες υπογράφοντας στην Πρωτοβουλία Right2water (Δικαίωμα στο Νερό), μεταξύ αυτών και το… SOSτε το ΝΕΡΟ;

–  Και βιώσιμοι είμαστε και επενδύσεις θα κάνουμε: Μας προξενεί έκπληξη η αναφορά του κ. Φάμελλου στην βιωσιμότητα (και) της ΕΥΑΘ! Οι ισολογισμοί της ΕΥΑΘ, τα νούμερα δηλαδή, δείχνουν ότι επί σειρά ετών είναι κερδοφόρος ως φυσικό μονοπώλιο. Και μάλιστα σε βαθμό που η νέα διοίκηση έκανε 150 νέες προσλήψεις μετά από 14 χρόνια. Ακόμη περισσότερο όταν αναλαμβάνει (ακόμη και ΜΟΝΗ αν χρειαστεί)  την χρηματοδότηση της κατασκευής της Β΄φάσης του Διυλιστηρίου, ένα έργο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο για χρόνια είχε τελματώσει από προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις. Κι αυτά με την τιμολογιακή πολιτική “παγωμένη” για χρόνια!

– Η συνταγματική αναθεώρηση αργεί: Σε ότι αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, δεν έχει ξεκινήσει επίσημα παρά μόνο ο δημόσιος διάλογος! Οι γενικόλογες απόψεις δε φτάνουν, το μόνο που σώζει την ΕΥΑΘ από την ιδιωτικοποίηση είναι η απόφαση 1906/2014 του ΣτΕ. Κι αυτήν, μέσω του τρίπτυχου ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο-ΚΥΑ, προσπαθεί η κυβέρνηση να την παρακάμψει.

Αν πραγματικά θέλει να δείξει ο αναπλ. υπουργός την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση, ας πάει την απόφαση του ΣτΕ ένα βήμα παραπέρα καθιερώνοντας άμεσα εθνικό κοινωνικό τιμολόγιο στη βάση αυτού της ΕΥΑΘ, για το οποίο πίεσαν τα κινήματα στη διαβούλευση της ΚΥΑ αλλά δεν εισακούστηκαν

Ας καθιερώσει ΔΩΡΕΑΝ ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα για αξιοπρεπή διαβίωση σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας την Ελλάδα ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το Δικαίωμα στο Νερό (right2water) θα το κάνει πράξη! Ας μπει εντέλει ξεκάθαρος όρος στο Σύνταγμα που θα απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση, κάνοντας την Ελλάδα την δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Σλοβενία που το κατοχυρώνει.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ