Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: Απόφαση ΣτΕ 1224/2020 – Η ήττα του Γολιάθ των μνημονίων

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Απόφαση ΣτΕ 1224/2020: Η ήττα του Γολιάθ των μνημονίων

Συνάδελφοι,

Μια  μεγάλη επιτυχία για τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ήρθε με την απόφαση 1224/2020 του Δ΄Τμήματός  του ΣτΕ, κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.Για δεύτερη φορά στην δεκαετία των μνημονίων και της χρεοκρατίας, ο αγώνας για Δημόσιο και Κοινωνικό νερό όχι μόνο βάζει φρένο, αλλά ανατρέπει τις μνημονιακές πολιτικές.

Αν η απόφαση του 1906/2014 κατά της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν έκπληξη, αναλογιστείτε την δυναμική της σημερινής απόφασης 1224/2020 όταν στρέφεται κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις «ατέλειες» του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι στο 3ο μνημόνιο γινόταν ειδική αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις για τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ. Είναι η μοναδική ήττα του Υπερταμείου.

Το ΣτΕ έκρινε, ότι ο έλεγχος του νερού απομακρύνεται από το Ελληνικό Δημόσιο και ουσιαστικά παραχωρείται στην Κομισιόν και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Πρόκειται για μια απόφαση-γροθιά στην Τρόικα και στους θεσμούς που μας καταδυναστεύουν.

Η οριστική απόφαση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συνάδελφοι,

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε κριθεί αν είχαμε παραδοθεί στην μοίρα που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να προκαθορίσουν για εμάς.

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε επιτευχθεί αν βουλιάζαμε στο τέλμα της απαισιοδοξίας, της ηττοπάθειας, του φόβου και της μεμψιμοιρίας.

Αυτή η νίκη μας ανήκει!

Όλα αυτά τα χρόνια κρατάμε χαμηλούς τόνους, προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελπίδα και στην πραγματικότητα, ζήσαμε πολλές επιτυχίες χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά η μοναδικότητα της απόφασης αυτής, το ιστορικό της αποτύπωμα στο χρόνο και η βαρύτητα της στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ας μας επιτρέψει μια μικρή εξαίρεση:

Το σωματείο μας έπαιξε τον πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία.

Δε σταματήσαμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του Υπερταμείου (Σεπτέμβρης 2016), 48ωρες απεργίες, διακοπή νερού σε γραφεία ΣΥΡΙΖΑ, στάσεις εργασίας, βομβαρδισμός Βουλής με 3.300.000 mails, πρώτη προσφυγή κατά του υπερταμειου πανελλαδικά, σύμπλευση με ΠΕΔ Κ.Μακεδονίας και κίνημα SOSte to Nerό. Τα μέλη του σωματείου μας ήταν που πρώτα υπέγραψαν για την προσφυγή.

Αυτή η νίκη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Αυτή η νίκη έρχεται να θυμίσει την ανοιχτή επιστολή μας το 2013 προς τους επενδυτές: Μην επενδύετε στο νερό της Θεσσαλονίκης, θα είμαστε πάντα εδώ για να παλεύουμε κατά της ιδιωτικοποίησης, θα χάσετε τα λεφτά σας!

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε, τον τότε πρόεδρο της ΠΕΔ ΚΜ κ.Λάζαρο Κυρίζογλου χάρη στην στήριξη του οποίου και η ΠΕΔ συμμετείχε στην προσφυγή καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εξόδων, τους νομικούς μας στο ΣτΕ Αικατερίνη Γεωργιάδου – Αλέξανδρο Σαρηβαλάση, τα μέλη του SOSte to nerό για τους κοινούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια, και περισσότερο όλων, όλους εσάς τα μέλη του ΣΕΕΥΑΘ, χωρίς τη στήριξη σας τίποτε δε θα είχε επιτευχθεί.

Παραθέτουμε μια μικρή αναδρομή του αγώνα μας μέχρι την απόφαση του ΣτΕ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ