Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: Εκδίκαση της προσφυγής κατά του Υπερταμείου στο ΣτΕ

Η πρώτη προσφυγή κατά του Υπερταμείου εκδικάστηκε την περασμένη Τρίτη 27/11 στο ΣτΕ. Το Σωματείο μας μαζί με την ΠΕΔ Κεντρ. Μακεδονίας προσέφυγαν κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ ενώ αντίστοιχα κατά της ένταξης της ΕΥΔΑΠ προσέφυγαν οι συνάδελφοι από την Αθήνα.

Η δίκη χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερης σημασίας τόσο από τα μέλη του ΣτΕ όσο και από τους διάδικους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ¨άλλη¨ πλευρά προσήλθε με πέντε νομικούς, από το υπουργείο οικονομικών, την ΕΕΣΥΠ και από την ΕΥΔΑΠ.

Από τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Δημοσίου,  μας έμεινε η αποθέωση της Ούλεν και του υπ.Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτου.

Η Ούλεν  ήταν (1924) ιδιωτική  αμερικάνικη εταιρεία ύδρευσης της Αθήνας για την οποία διαβάσαμε ότι :

« … όταν η ΟΥΛΕΝ είχε ολοκληρώσει τα έργα για την υδροδότηση της Αθήνας, η δαπάνη κάθε οικογένειας για την παροχή νερού ανερχόταν σε 1.500 δραχμές, έναντι των 150 δραχμών που ήταν ως τότε η ετήσια συνδρομή . Επιπρόσθετα για την τοποθέτηση υδρομετρητή οι υδρολήπτες επιβαρύνονταν με το ποσό των 600 – 700 δραχμών, ενώ απαγορευόταν κάθε επιδιόρθωση βλαβώντου δικτύου από ιδιώτες υδραυλικούς. Πολλά δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν στους επαχθείς όρους της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την αμερικάνικη εταιρεία. (Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος και ο υπότιτλος της στήλης της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, όπου δημοσιεύονταν διαμαρτυρίες Αθηναίων για την καταλήστευσή τους από την ΟΥΛΕΝ: «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ. ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΥΛΕΝ». «Οι άθλοι της αρπακτικής εταιρείας. Πώς ληστεύεται ο ελληνικός λαός»).

Φανταζόμαστε ότι τέτοιο ξέπλυμα σε ιδιωτική εταιρεία από εκπροσώπους του Δημοσίου  δεν πρέπει να  έχει ξαναγίνει ποτέ.

Τέλος ο υπ.οικονομικών χαρακτηρίστηκε ως ο Θεός του Υπερταμείου με βάση τις διατάξεις του νόμου από την εκπρόσωπο του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας την προ διετίας ρήση του κ. Τσακαλώτου  ότι «όσο παραμένει υπουργός δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα νερά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται λιτανεία υπέρ υγείας του κ.Τσακαλώτου ώστε να παραμείνει υγιής (κ υπουργός) τα επόμενα 98 έτη οπότε και λήγει η λειτουργία του υπερταμείου.

Ο πόλεμος για το νερό δεν τελείωσε, η προσφυγή στο ΣτΕ είναι άλλη μια μάχη που κληθήκαμε να δώσουμε ως οφείλαμε. Συνεχίζουμε για την επόμενη. Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεπούλημα 24% ΕΥΑΘ (11% ΕΥΔΑΠ), εμπορευματοποίηση νερού (ΚΥΑ τιμολόγησης), αναγνώριση του νερού ως Ανθρώπινο Δικαίωμα,  παραμένουν στην επικαιρότητα δείχνοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα. Δε σταματάμε μέχρι την οριστική νίκη, σε αυτόν τον υπερμαραθώνιο αγώνα, νικητής θα είναι το κίνημα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ