Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Σπουδαίων και όμορφων ημερών συνέχεια για το δημόσιο νερό. Συνεχίζουμε…

του Κώστα Λυμπέρη, μέλους της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ


Οι όμορφες μέρες συνεχίζονται για το δημόσιο νερό με μια ακόμα ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού  (υπ’ αριθμό 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων), θέτοντας εμπόδια στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στη διακήρυξη της ίδιας της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν» και σημειώνει ότι από τις διατάξεις της Οδηγίας και το σκοπό της, συνιστάμενο στη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος και στη διαχείριση αυτού όχι ως εμπορικού προϊόντος, αλλά ως κοινωφελούς αγαθού, προκύπτει ότι η εθνική πολιτική παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης αυτών, σχεδιάζεται από τα κράτη μέλη ως πολιτική παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με βασικό κριτήριο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της εν λόγω Οδηγίας για την προστασία των εσωτερικών, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Με ένα εντυπωσιακό, μέχρι τώρα, σκορ το κίνημα του δημόσιου νερού (κοινωνία και εργαζόμενοι, μαζί) έχει αποτρέψει τα χειρότερα στη μαύρη δεκαετία που περάσαμε. 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥΔΗΜΟΣΙΟ ΝΕΡΟΣΚΟΡ
ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ
(Ένταξη εταιριών νερού στο ΤΑΙΠΕΔ)
ΑΠΟΦΑΣΗ 1906/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ.0-1
ΕΜΜΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
(Ένταξη εταιριών νερού στο Υπερταμείο)
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 190/2022191/2022 της ολομέλειας του ΣτΕ.0-2
ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ
(ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ της Αττικής)
ΑΠΟΦΑΣΗ (ομόφωνη) 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ΄ τμήματος του  ΣτΕ.0-3
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
(ΚΥΑ τιμολόγησης νερού)
ΑΠΟΦΑΣΗ (ομόφωνη) 2519/2022 της μείζονος σύνεσης του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ.0-4

 

Τα κινήματα των πολιτών σε σύμπλευση με τους εργαζόμενους των εταιριών ύδρευσης ανέπτυξαν ένα μεγάλο κίνημα για την υπεράσπιση του κοινού αγαθού και ζωτικού ανθρώπινου δικαιώματος, του νερού. Για τον ενιαίο δημόσιο έλεγχο όλου του κύκλου του νερού  (από τις πηγές έως τις βρύσες των σπιτιών και από εκεί έως την «επιστροφή» του στους φυσικούς αποδέκτες) και την απρόσκοπτη καθολική προσβασιμότητα σε καθαρό πόσιμο νερό και σε ποιοτικές υπηρεσίες αποχέτευσης.

Το κίνημα του Δημόσιου Νερού συνεχίζει τον αγώνα όσο τα συμφέροντα επιμένουν να επιτίθονται στο Νερό και στην κοινωνία, για να ελέγξουν τον κύκλο του νερού και να κερδοσκοπήσουν.

Η επίθεση τώρα έχει επικεντρωθεί στην απαξίωση του προσωπικού, στη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες εταιρίες νερού και στη διάλυση των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης).

Απαιτούμε από την κοινωνία να υπερασπιστεί μαζί μας τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ανάγκες των εργαζομένων στις εταιρίες νερού και τις μαζικές προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να συνεχίσουν οι εταιρίες αυτές στο δημόσιο δρόμο, μαζί και υπέρ της κοινωνίας.

Το κίνημα του δημόσιου νερού χαράζει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ένα σημαντικό μονοπάτι εκτός της κοινωνικής και οικονομικής δυστοπίας που βιώνουμε.

Πολλές οι μάχες, διαρκής ο αγώνας αλλά σημαντικές οι νίκες και ζωτική η προσφορά στην κοινωνία.

Το Νερό δεν έχει γίνει σαν το ρεύμα (και άλλα κοινά αγαθά) ακριβό.

Συνεχίζουμε…

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ