Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Στα χέρια του ανακριτή Διαφθοράς η υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών

πηγή ΕΘΝΟΣ

Σε «αναβαθμισμένη» και διευρυμένη δικαστική διερεύνηση είχε μπει η υπόθεση του κυκλώματος των εκβιαστών.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τον τραγικό θάνατο του 42χρονου εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, είχαν ασκηθεί συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βάρος του κυκλώματος εκβιαστών-δημοσιογράφων και η δικογραφία είχε ανατεθεί σε ανακριτή διαφθοράς.

Ο εκδότης είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο μαζί με δύο ακόμα δημοσιογράφους (Τ. Μουσσάς, Χρ. Φράγκος) για τον εκβιασμό της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ.

Μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση των τριών κατηγορουμένων, ενώπιον των αξιωματικών της Δίωξης Εκβιαστών εμφανίστηκαν στελέχη κι άλλων ΔΕΚΟ και τραπεζών τα οποία κατέθεσαν για εκβιαστικές απαιτήσεις να δοθούν διαφημιστικά κονδύλια στα μέσα ενημέρωσης των συγκεκριμένων δημοσιογράφων. Μαρτυρικές καταθέσεις έδωσαν, μεταξύ άλλων, και στελέχη της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας και άλλων μεγάλων οργανισμών και ΔΕΚΟ.

Υπό το φως των νέων στοιχείων, σε βάρος του Π. Μαυρίκου και των άλλων δύο κατηγορουμένων σχηματίστηκε δεύτερη δικογραφία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», αναμενόταν να διενεργηθεί έλεγχος στα οικονομικά του εκδότη και των δημοσιογράφων, ενώ η νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε προ ολίγων ημερών στρέφεται και κατά κρατικών αξιωματούχων που φέρονται να χορήγησαν κονδύλια στο κύκλωμα και να ζημίωσαν το Δημόσιο.

Νέες διώξεις

Τα νέα στοιχεία της δικογραφίας της Δίωξης Εκβιαστών διαβιβάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στα χέρια του 1ου Ειδικού Ανακριτή Βασίλη Ζιάκα βάσει των οποίων ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου του νόμου 1608/50.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκεκριμένο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ζιάκας, ο οποίος χειρίστηκε ως τώρα την υπόθεση, φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή των αρμόδιων στελεχών μίας τράπεζας και μίας ΔΕΚΟ.

Ο ανακριτής φαίνεται να εντόπισε από έκθεση που βρίσκεται στο γραφείο του εδώ και λίγες ημέρες την καταγραφή «δυσανάλογα» μεγάλων ποσών για διαφημιστικές δαπάνες, συγκριτικά με τα συνήθη ποσά, των δύο επίμαχων νομικών προσώπων.

Μετά την άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης, τη σκυτάλη στη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο ανακριτής Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης, ο οποίος καλείται να εντοπίσει τα στελέχη της εν λόγω τράπεζας και της ΔΕΚΟ που ευθύνονται για την έγκριση τόσο μεγάλων ποσών για διαφήμιση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να ζητηθεί άμεσα η άρση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων, διαδικασία που θα προηγηθεί της αποστολής κλήσεων σε απολογία συγκεκριμένων προσώπων.

Αποκάλυψη

Οπως είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το «Εθνος της Κυριακής», η ΕΛ.ΑΣ. ερευνούσε εδώ και 4 μήνες τη νέα διάσταση των εκβιασμών σε βάρος ΔΕΚΟ. Ο «κοριός» της ΕΥΠ είχε βγάλει «λαβράκια» από τις συνομιλίες του Π. Μαυρίκου και του Τ. Μουσσά, και έτσι οι αξιωματικοί είχαν καταφέρει να ξετυλίξουν το κουβάρι του κυκλώματος.

Επιβαρυντικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος αποτελούν και τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ προς τον Π. Μαυρίκο και τον Τ. Μουσσά, συνολικού ύψους 401.000 ευρώ, για τα έτη 2013-2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική έρευνα είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα και κρατικούς οργανισμούς που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ώστε να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, αντίστοιχα φαινόμενα υπέρογκων διαφημιστικών δαπανών.

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ