Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης η ιδιωτική VEOLIA που έχει αναλάβει την ύδρευση στο Βουκουρέστι

0
148

Ερευνάται από τις δικαστικές αρχές σκάνδαλο στο Βουκουρέστι με πρωταγωνιστή την Γαλλική εταιρεία VEOLIA η οποία ανέλαβε για 25 χρόνια την  ύδρευση και αποχέτευση της πόλης με τις πλάτες της παγκόσμιας τράπεζας και άλλων αδελφών «κοινοφελών ιδρυμάτων». Το μόνο που κατάφερε από το 2000 μέχρι σήμερα  είναι να αυξήσει τα τιμολόγια και τα κέρδη της μέσα από ελεγχόμενες από τη δικαιοσύνη διαδικασίες

Τον Σεπτέμβριο του 2015, Ρουμάνοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά, εναντίον μεσαζόντων που ενεργούσαν προς όφελος της ιδιωτικής εταιρείας Apanova / veolia, πάροχο υπηρεσιών νερού στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, δημοτικοί σύμβουλοι συνδέονται με δωροδοκία προκειμένου να εγκρίνουν αυξήσεις τιμολογίων.

Τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν  από τους εισαγγελείς έδειξαν ότι οι  τιμές  του νερού διπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2015 (αύξηση 125 %). Περαιτέρω έρευνα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2015, οδήγησε στην σύνταξη κατηγορητηρίου εναντίον  της ίδιας της εταιρείας για φοροδιαφυγή αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Βουκουρέστι ιδιωτικοποίησε τις υπηρεσίες του νερού το 2000 μετά από μια δίχρονη μεταβατική περίοδο, όσο δηλαδή διήρκεσε  η διαδικασία παραχώρησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα και διεθνής χρηματοπιστωτική εταιρεία, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έδρασαν ως σύμβουλοι.

Η απόφαση για ιδιωτικοποίηση λήφθηκε, δεδομένης  της κακής ποιότητας υπηρεσιών  που παρέχονταν από την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης   και αποχέτευσης, Regie Autonome. Η δημοτική επιχείρηση χρειάζονταν  επενδύσεις άνω των 1 δις δολαρίων, τις οποίες ο Δήμος δεν μπορούσε να εξασφαλίσει.
Νικητής στη διαδικασία παραχώρησης ήταν η Αpanova Βουκουρέστι, μια εταιρεία στην οποία ο βασικός μέτοχος είναι η veolia Eau-Compagnie Générale des Eaux, θυγατρική της γαλλικής Veolia Environment Group  (73.7 % των μετοχών).

Το 2008 η σύμβαση κινδύνευσε να ακυρωθεί υπό την πίεση του  δήμαρχου ενός τομέα του Βουκουρεστίου. Έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την σύμβαση παραχώρησης και την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων από την Apanova / Veolia. Σύμβουλοι του δήμαρχου απέρριψαν την ακύρωση της σύμβασης και  η  Apanova άρχισε την αύξηση των τελών και των κερδών της. Το καθαρό κέρδος της εταιρείας διπλασιάστηκε τα επόμενα έτη. Τα κέρδη αυξήθηκαν από 69.564.116 ρον το 2010 σε 140.851.950 ron το 2014, με ένα καθαρό περιθώριο κέρδους άνω του 18 % το 2014
Το σκάνδαλο της Apanova / Veolia στο Βουκουρέστι μπορεί να εκληφθεί ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας που πλήττει τις μετά-σοσιαλιστικές χώρες στην ανατολική Ευρώπη, από τη δεκαετία του 1990 που προωθείται από ιδρύματα όπως η παγκόσμια Τράπεζα ή αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανάμεσα στο δημόσιο(δημοτικό) και τον ιδιωτικό τομέα που αφήνει απέξω τους πολίτες.
Σε αναφορά της Επιτροπής Ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ, τον Νοέμβριο 1998, σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιούλιο 1998 είχε μετατρέψει σε εθνικές , όλες τις κατά τόπους δημόσιες εταιρείες και έθεσε έτσι τις βάσεις για την ιδιωτικοποίησή τους. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση να ελέγχονται αυστηρά οι ιδιωτικές εταιρείες.

Στην περίπτωση της διαχείρισης του νερού στο Βουκουρέστι, η τοπική αριστερά πήρε πρόσφατα ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2016, την πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών με αίτημα την επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης . Η δημοτική αρχή απάντησε τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θεωρείται επιτυχής και σε περίπτωση ακύρωσής της θα πρόκυπτε αύξηση  του τιμολογίου και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις αρχές του 2016 θα μειωθεί το  τιμολογίου  κατά 5%.

Η εισαγγελική παρέμβαση  στην υπόθεση διαφθοράς  της Aponova δεν κατέληξε  σε κάποιο συμπέρασμα ακόμα. Την ίδια ώρα , και ίσως όχι τυχαία, η κυβέρνηση προσαρμόζει την ρουμανική νομοθεσία στην αντίστοιχη της ΕΕ, σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις,  θεσπίζοντας την έννοια του εύλογου κέρδους. Οι πολίτες ήταν πάντα απόντες σε αυτές τις συζητήσεις ανάμεσα  στη ΕΕ και την κυβέρνηση.
Ενώ πόλεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις καπιταλιστικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επαναδημοτικοποιoύν   τις  υπηρεσίες  νερού ,στη Ρουμανία συμβαίνει το αντίθετο. Η  έχει τη δυνατότητα περιορισμού του κέρδους αλλά, τελικά, παραδέχεται ότι  κέρδος μπορεί να προκύψει από την παροχή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των υπηρεσιών γενικού συμφέροντος.
Η μόνη δημόσια υπηρεσία που φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι  μία , αυτή των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς. Για τη ρουμανική κοινωνία, η παρέμβαση της δικαιοσύνης θα έπρεπε να σημάνει τη διακοπή της  σύμβασης και την  επιστροφή των υπηρεσιών ύδρευσης  στην εξουσία του δημοτικού συμβουλίου, με την προ υπόθεση  ότι αυτό θα αποκτούσε τον πραγματικό πολιτικό χαρακτήρα του,  με τους συμβούλους υπόλογους στους πολίτες και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα των σημερινών πολιτικών κομμάτων.
Η έλλειψη πολιτικού και δημόσιου έλεγχου της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα ενισχύσει απλώς, το μετά το 1989 δίκτυο εξουσίας μεταξύ των ιδιωτικών κεφαλαίων και πολιτικών  που ενεργούν για τα συμφέροντά τους. Η κατανομή των πόρων στη Ρουμανία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, είναι  εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ  της δημιουργίας  και τη συντήρησης  μιας κυρίαρχης τάξης. Μόνο η ανάκτηση από  δήμους όλων των δημόσιων υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει λύση σε αυτό το αδιέξοδο.

Romania Insider

Left East

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ