Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Μηχανικών: “Οι αλήθειες που αποκαλύφθηκαν ενόχλησαν κάποιους που επέλεξαν να πάρουν τον ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Αθήνα 4-2-2021

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ, με την από 14.01.2021 ανακοίνωσή του, ενημέρωσε υπεύθυνα και συγκροτημένα τα μέλη του, τους υπόλοιπους συναδέλφους της Ε.ΥΔ.Α.Π. και την Ελληνική κοινωνία για τα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. το τελευταίο διάστημα. Κανένας δεν αμφισβήτησε τα αναγραφόμενα στην ανακοίνωση αυτή αλλά αντίθετα σύσσωμος ο κόσμος της εργασίας εντός και εκτός της Ε.ΥΔ.Α.Π. εξέφρασε την ικανοποίησή του για την νηφαλιότητα, την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος και το υφιστάμενο Δ.Σ. τα θέματα.

Οι αλήθειες που αποκαλύφθηκαν φαίνεται να ενόχλησαν κάποιους που όψιμα επέλεξαν να απεμπολήσουν την συνδικαλιστική τους ιδιότητα και να πάρουν τον ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου ή εκπροσώπου δημοσίων σχέσεων του υπερταμείου.

Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων που στήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την μεθόδευση ανταλλαγής επιστολών και τις «διασταλτικές ερμηνείες».

Επί της ουσίας:

Α) Η επιστολή του Δ/ντος Συμβούλου αναφέρει ότι «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια» για την παραμονή των εργαζομένων του Ε.Υ.Σ. στην ΕΥΔΑΠ. Οι θέσεις εργασίας στο Ε.Υ.Σ. δηλαδή δεν είναι εξασφαλισμένες  εάν προχωρήσει το ΣΔΙΤ. Ίσως οι μόνες εξασφαλισμένες θέσεις, όπως μας δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, να είναι οι θέσεις των Μηχανικών, ο Σύλλογος όμως ενδιαφέρεται για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ και δεν λειτουργεί συντεχνιακά. Εάν προχωρήσουν έτσι τα πράγματα, αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.ΥΔ.Α.Π., προετοιμάζονται απολύσεις για χρηματοοικονομικούς λόγους.

Β) Αναφέρεται επίσης «επιδιώκουμε η Ε.ΥΔ.Α.Π. να συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ.». Η διοίκηση λοιπόν με τους εκπροσώπους της, αποδέχεται το ΣΔΙΤ στο Ε.Υ.Σ. μια και πρόκειται για «εξελίξεις που πιθανώς μας υπερβαίνουν» και προτίθεται να το διευκολύνει κιόλας προτείνοντας στην κυβέρνηση να αναλάβει την λειτουργία για 3 χρόνια. Ελπίζει όμως να αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ. με το να κερδίσει τον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ (αφού αλλάξει πρώτα τον νόμο η κυβέρνηση, επιτρέποντας στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ αφού με το ισχύον νομικό πλαίσιο κάτι τέτοιο απαγορεύεται).

Γ) Έστω ότι οι απολύσεις των συναδέλφων στο Ε.Υ.Σ. δεν πραγματοποιούνται και παραμένουν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Παρακαλούμε να μας εξηγήσετε πως εξυπηρετείται ο υποτιθέμενος στόχος της διοίκησης και των εκπροσώπων της «να μην επηρεαστεί αρνητικά (σημ: το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων) από οποιεσδήποτε εξελίξεις» όταν εργαζόμενοι στον Εύηνο, στην Υλίκη, στη Θήβα, στην Άμφισσα, στο Λιδορίκι κλπ, αναγκαστούν να επιλέξουν σύντομα (το πολύ σε τρία χρόνια σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης) να ξεσπιτωθούν ή να παραιτηθούν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στην Ε.ΥΔ.Α.Π. τρέχουν και μάλιστα σε δυσάρεστη κατεύθυνση. Είμαστε σίγουροι ότι τα μέλη μας και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ε.ΥΔ.Α.Π.:

Α) Ξέρουν να διαβάζουν καλά Ελληνικά

Β) Δεν παραμυθιάζονται και δεν αποπροσανατολίζονται από καλοθελητές πολιτικάντηδες που μπροστά στην προσωπική πολιτική τους επιβίωση δεν διστάζουν να ξεπουλούν τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους αλλά και το δημόσιο αγαθό που υποτίθεται ότι πρέπει να υπηρετούν.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές των πρωτόγνωρων προκλήσεων και εξελίξεων που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και τη δυναμική της Ε.ΥΔ.Α.Π., είναι απαραίτητη η ενότητα, η σύμπνοια  και η συνεργασία όλου του προσωπικού .

Καλούμε  την νέα Διοίκηση της ΟΜΕ που προέκυψε από το 38ο Συνέδριο να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις με την Διοίκηση  για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ενσωματώνοντας όλα τα δίκαια αιτήματα τον Μηχανικών όπως    χρονοεπίδομα, χορήγηση μειωμένων ανθυγιεινών επιδομάτων σε συσχετισμό με τη θέση ευθύνης, καταβολή κονδυλίων των διατάξεων του άρθρου 53 παρ. 7 εδάφιο Θ του Ν 4412/2016 κτλ.

Η ανακοίνωση εκδίδεται κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισε η κ. Ράππου (ΑΚΕ).

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ                                ΜΑΙΡΗ  ΛΙΑΠΗ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ