Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε. Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  24/11/20 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Ο Σύλλογος Προσωπικού υλοποιώντας την απόφαση του ΔΣ του συμμετείχε στις εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου την 17η του Νοέμβρη. Προσπάθησε μάλιστα να καταθέσει στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές του πολυτεχνείου και όσους αγωνίζονται και διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Η κατάθεση δεν έγινε εφικτή επειδή στο ύψος του Πολυτεχνείου η αστυνομία δεν επέτρεψε στο κλιμάκιο του Σωματείου να πλησιάσει.

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Στις 26 του μήνα απεργούμε γιατί αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων η κυβέρνηση, προωθεί νομοσχέδια που τους έχει δώσει με ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

  • τη 10ωρη δουλειά, τη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ με 200€ μισθό
  • τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά
  • την κατάργηση της Κυριακής αργίας
  • την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους
  • τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών

Απεργούμε γιατί το τελευταίο αποκούμπι των εργαζόμενων τα συνδικάτα χτυπιούνται ανεπανόρθωτα, με ανατροπές που καταργούν ουσιαστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θέλουν τα συνδικάτα στον γύψο και γι’ αυτό η κυβέρνηση :

  • προωθεί την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων και επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία
  • παραδίδει το Μητρώο μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες
  • επιβάλλει νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας
  • ποινικοποιεί τη δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που αγωνίζονται

Παίρνοντας λοιπόν όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργαζόμενους ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική “να λογαριαστούμε μετά”.

ΕΥΔΑΠ 

Μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου και οι μόνιμες προσλήψεις όπως και οι 8μηνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, παρότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ πιεστικό εργασιακό πλαίσιο που δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις.

Καλούμε την διοίκηση να ολοκληρώσει όλες τις προσλήψεις και να προχωρήσει άμεσα σε νέο διαγωνισμό μονίμου προσωπικού με κριτήριο τις ανάγκες των υπηρεσιών και του λαού.

Θετική εξέλιξη μετά από την επιμονή μελών του ΔΣ του Σωματείου είχε για τις προσλήψεις συναδέλφων της σειράς του 2020 που αντιμετώπισαν διαδικαστικά προβλήματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εξαλειφθούν οριστικά ώστε να ενταχθούν άμεσα και οι υπόλοιποι που είναι σε εκκρεμότητα. Καλούμε άμεσα την διοίκηση να προσλάβει τους υπόλοιπους υδρονομείς αλλά και τους εργάτες του διαγωνισμού του 2009 και να σταματήσει να κωλυσιεργεί καθώς γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει κανένα νομικό κόλλημα η άλλου τύπου εμπλοκή. Να πάρει η διοίκηση απόφαση στο επόμενο ΔΣ για την ένταξη τους.

Καλούμε ταυτόχρονα τη διοίκηση να εντάξει τους νέους συναδέλφους στον κανονισμό προσωπικού, δίνοντας τους άμεσα το χρονοεπίδομα καθώς και το ανθυγιεινό  επίδομα που τους αναλογεί. Ζητάμε άμεσα από τους προϊσταμένους να στείλουν τα έγγραφα που απαιτούνται για όλους τους εργαζόμενους χωρίς να κάνουν ”επιλογή”, παραβιάζοντας έτσι τις ΣΣΕ και την ισότιμη αντιμετώπιση. Τέτοιες πρακτικές που φαίνεται να μεθοδεύονται και από συγκεκριμένες παρατάξεις δε θα γίνουν ανεκτές.

Αρνητική εξέλιξη υπάρχει για την Υγειονομική Υπηρεσία, με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να δίνει την αξιολόγησή της λειτουργίας σε «εξωτερικούς συνεργάτες». Απαιτούμε από τη Διοίκηση να σταματήσει άμεσα αυτή τη διαδικασία, που δεν έχει άλλο στόχο απο τις περικοπές παροχών ή και την πλήρη κατάργηση του Υγειονομικού. Κάτω τα χέρια από την Υγειονομική Υπηρεσία.

Σε συνέχεια των αρνητικών εξελίξεων έρχεται να προστεθεί η πρόθεση της εργοδοσίας για συγχώνευση των περιφερειακών της ΕΥΔΑΠ στην λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους.  Μια εξέλιξη που αν ολοκληρωθεί θα σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας και αβεβαιότητα για εργαζόμενους που είναι στην πρώτηγραμμή, μα και απίστευτη ταλαιπωρία των λαϊκών στρωμάτων.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι 

Το σωματείο μας από τον Μάρτη κιόλας έχει δώσει αγώνα για να προστατέψει τους εργαζομένους, είτε με τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας(πλεξιγκλάς, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, απολυμάνσεις κλπ), είτε με τη διενέργεια προληπτικών τεστ covid-19 που πρωτοστάτησε  και τα επέβαλεΤεστ που αποκάλυψαν δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και είχαν ως συνέπεια πολλαπλάσιοι σε αριθμό συνάδελφοι  να μπουν σε προληπτική καραντίνα.

Και που τελείως αδικαιολόγητα σταμάτησαν ενώ το δεύτερο πιο επιθετικό κύμα με τα χιλιάδες κρούσματα και του εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά είναι σε εξέλιξη.

Το σωματείο μας πίεσε για την επανέναρξη των προληπτικών τεστ σε όλους τους εργαζομένους, μα και την συνεχή λήψη γρήγορων τεστ ανά 15μερο (rapid test) στις κρίσιμες για την λειτουργία του δικτύου υπηρεσίες, όπως και για τον έλεγχο όλων των νέων προσλήψεων.

Η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι εξετάζει την πρόταση μας και θα προχωρήσει σε αίτημα κατάθεσης προσφορών. Καλούμε τη διοίκηση να μη χρονοτριβεί και να περιλαμβάνουν τα τεστ και δωρεάν εξέταση στα προστατευμένα μέλη των οικογενειών μας.

Καλούμε τη διοίκηση και τις Γενικές Διευθύνσεις να χορηγήσουν τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς με παιδιά δημοτικού (όπως δικαιούνται) και να μη “ξεφορτώνουν” ΚΑ και ρεπό, όπως επίσης να δουν με ευαισθησία εργαζόμενους με προβλήματα υγείας.

Τέλος θεωρούμε ότι ειδικότερα αυτό το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες δίνουν αγώνα για την απρόσκοπτη παροχή νερού και αποχέτευσης στους συμπολίτες μας, η διοίκηση δεν θα μπει σε λογικές διαπραγματεύσεων παροχών (κουπόνια)που είναι αυτονόητο (εκτός από κατάκτηση που είναι) ότι θα πρέπει να χορηγηθούν στο προσωπικό και ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου τους.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΥΓ. Το σωματείο μας υλοποιώντας την απόφασή του για τη χορήγηση του ετήσιου δώρου του, ξεκίνησε φέτος νωρίτερα τη διανομή, ως ελάχιστη παροχή στα μέλη του, στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε όλοι.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης Σάκης Χαρατσής Μανώλης

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here