Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Τι συμβαίνει με την ύδρευση στη Βρετανία;

Στην εποχή της Θάτσερ η διαχείριση νερού πέρασε σε ιδιωτικά χέρια. Σήμερα το δίκτυο ύδρευσης είναι σε κακά χάλια. Οι πάροχοι μοιράζουν μερίσματα αλλά δεν βελτιώνουν το δίκτυο.

Όταν ανοίγεις τη βρύση και δεν τρέχει νερό κι αυτό για πέμπτη ημέρα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό έζησαν οι κάτοικοι του Chalock, μιας κοινότητας στη νοτιοανατολική Αγγλία, τον περασμένο Ιούλιο.

Κι όταν υπάρχουν μωρά και μικρά παιδιά στο σπίτι και οι θερμοκρασίες βρίσκονται στο όριο του καύσωνα, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Το φετινό ήταν το πιο ζεστό και ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.

Από την βικτωριανή εποχή

Κι ενώ οι δεξαμενές συνεχώς στερεύουν, υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλη διαρροή νερού, επειδή το δίκτυο σωληνώσεων έχει ατελείωτες τρύπες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, γιατί η καθίζηση του εδάφους έχει οδηγήσει σε νέες διαρροές σε πολλά σημεία. Ορισμένοι πάροχοι νερού κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των διαρροών.

Στην Αγγλία, περίπου τρία δισεκατομμύρια λίτρα νερού χάνονται κάθε μέρα. Ο Άλαστερ Τσίζχολμ, από τον Φορέα Διαχείρισης Νερού και Περιβάλλοντος, μια ένωση εκπροσώπων και ειδικών της βιομηχανίας, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα ποσοστό από 20% έως 24% νερού. Και είναι πολύ.

Εκείνο που βρίσκει σκανδαλώδες, είναι ότι το δίκτυο σωληνώσεων χρονολογείται από την βικτωριανή εποχή και ότι οι σωληνώσεις είναι παλιές. Όμως ο Ντέιβιντ Μπλακ, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων Ofwat βλέπει την αιτία των διαρροών νερού αλλού. «Μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από υποτιθέμενες σύγχρονες υποδομές» υποστηρίζει.

«Το 40% των σωλήνων νερού έχει εκσυγχρονιστεί μετά την ιδιωτικοποίηση. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται καλύτερα το δίκτυο. Τώρα υπάρχει νέα τεχνολογία, δορυφορική τεχνολογία και συσκευές ελέγχου που επιτρέπουν την ταχύτερη απόφραξη διαρροών. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε».

«Υποχρηματοδότηση 30 χρόνων»

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι εταιρείες ύδρευσης έχουν πληρώσει 72 δισεκατομμύρια λίρες σε μερίσματα από την ιδιωτικοποίηση, ενώ οι λογαριασμοί νερού των καταναλωτών έχουν αυξηθεί κατά 40% λόγω προσαρμογής στον πληθωρισμό. Το γεγονός ότι οι εταιρείες ύδρευσης επενδύουν πολύ λίγα στο σύστημα σωληνώσεων είναι επίσης εμφανές και στην περίπτωση των λυμάτων.

Προς το παρόν τα ακατέργαστα λύματα πέφτουν σε ποτάμια, λίμνες και τη θάλασσα. Σε δεκάδες παραλίες το κολύμπι θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία. Ο Τιμ Φαρόν, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για το περιβάλλον προτρέπει τη βιομηχανία νερού να μην μένει με σταυρωμένα χέρια, αλλά να κάνει επενδύσεις την ώρα που σημειώνει κέρδη 2,8 δις λιρών.

Οξεία κριτική ασκείται όχι μόνο στους παρόχους νερού, αλλά και στη Ρυθμιστική Αρχή Ofwat. Ο ακτιβιστής Φίργκαλ Σάρκεϊ είναι πεπεισμένος ότι οι οδηγίες για τους προμηθευτές νερού είναι πολύ χαλαρές και ότι η Ofwat ευθύνεται εν μέρει για την κατάσταση.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι το αποτέλεσμα 30 ετών υποχρηματοδότησης από τη βιομηχανία νερού, 30 ετών κερδοσκοπίας, 30 ετών αποτυχίας της ρυθμιστικής αρχής και 30 ετών έλλειψης πολιτικής εποπτείας, σωστής εποπτείας αυτής της βιομηχανίας».

Ίμκε Κέλερ/ ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΠΗΓΗ: in.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ