Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Της νύχτας τα καμώματα…

Το διήμερο 12-13/7 ζήσαμε το τελευταίο από πολλά επεισόδια ενός κακού πλαισίου παραλαβής δημοτικών και ιδιωτικών δικτύων. Ταυτόχρονα επικαιροποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για αλλαγή του κανονισμού της ΕΥΔΑΠ για νέα παροχή ύδρευσης. Το αγαθό που λέγεται νερό δεν θα πρέπει να μπαίνει σε γραφειοκρατική, όσο και πελατειακή μειοδοσία.

Στις 13/7 συνεργείο του Υποτομέα Ασπροπύργου πήγε να εξετάσει παράπονο στέρησης υδροληψίας. Έγιναν όλα τα προβλεπόμενα, λήψη πίεσης –επιβεβαίωση προβλήματος, αφαίρεση και καθαρισμός μετρητή, λήψη πίεσης στο σημείο του υδρομετρητή, που έδειξε πρόβλημα στα εσωτερικά του πελάτη.

Κατόπιν ειδοποιήθηκε ο καταναλωτής πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα εσωτερικά του και πως θα πρέπει να καλέσει Υδραυλικό. Μας απάντησε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο γείτονας του στην προσπάθεια του να βάλει νέα παροχή υδροδότησης του έκανε ζημιά στα δικά του εσωτερικά.

Σημειωτέων πως και οι δύο παροχές είναι σε απόσταση λόγο ελλείψεως αγωγού στο στενό. Του ζητήσαμε να μας δείξει τον μετρητή του γείτονα και βρεθήκαμε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη. Αφού παραμέρισε κάτι πέτρες και χώματα μας έδειξε δύο καινούργιους υδρομετρητές εμπορίου χωρίς φρεάτιο, κρυμμένους στην κυριολεξία . Εμείς όπως οφείλαμε ρωτήσαμε το περιφερειακό για το αυτονόητο, αν είναι ενταγμένα αυτά τα ρολόγια στην ΕΥΔΑΠ και κατόπιν της αρνητικής απάντησης αφαιρέσαμε τις λαθραίες υδροληψίες.

Την επόμενη ημέρα υπάλληλος του δήμου μαζί με τον έναν από τους λαθραίους καταναλωτές ήρθαν στον Υποτομέα και υποστήριζαν πως κατά λάθος είχαν ξεχαστεί οι συγκεκριμένοι μετρητές μαζί με άλλους 20 περίπου και θα έπρεπε να παραδοθούν και αυτοί 12-13 χρόνια μετά την παραλαβή του δικτύου από τον δήμο.

Αφού δεν μπορούσε η υπάλληλος να πείσει για την ορθότητα των απόψεων της αφού τα ρολόγια είχαν τοποθετηθεί μόλις μία βδομάδα πριν. Στην συνέχεια πήρε τηλέφωνο ανώτατος υπάλληλος που απαίτησε να επανατοποθετηθούν οι υδρομετρητές και απείλησε τον συνάδελφο που ήρθε σε συνομιλία μαζί του με ποιο δικαίωμα αφαιρούμε τους μετρητές. Και διακόπτουμε την λαθρουδροληψία.

Αυτό το επεισόδιο είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Πέρσι μας κάλεσε Αντιδήμαρχος άλλου δήμου να πάμε να κάνουμε απομόνωση στον αγωγό γιατί στην προσπάθεια του να φυτέψει λαθραία υδροληψία έσπασε τον αγωγό. Πολλά περιστατικά πάνω σε τροφοδοτικούς αγωγούς από εξαεριστήρια μέχρι και απόκρυψη του σημείου τροφοδοσίας δημοτικών χώρων, που θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες…

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα 3 παραγόντων.

Πρώτων της κακής παραλαβής (της μεταμεσονύχτιας) των δημοτικών δικτύων, όπου πάνω στην παραλαβή άλλα συμφωνούνται και στο τέλος άλλα αντικρίζουν αυτοί που καλούνται να λειτουργήσουν το δίκτυο .Στις καθυστερήσεις μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους οι δήμοι εξυπηρετούν και όσους δεν θυμούνται με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πολύ χειρότερο του αναμενόμενου, ενώ υποκρύπτουν και μεγάλο αριθμό δημοτικών παροχών για να μην επιβαρυνθούν την τιμολόγηση του νερού, και της αποχέτευσης . Τρανό παράδειγμα το δημαρχιακό μέγαρο δήμου και πάρα πολλές πλατείες σχολεία και δημοτικά κτήρια που δεν έχουν υδρομετρητή καθώς δεν έχει βρεθεί το σημείο πού υδροδοτούνται .και ανακαλύπτετε μόνο μετά από κάποια ζημιά που καλούμαστε να επιδιορθώσουμε.

Δεύτερός και σημαντικότερος παράγοντας είναι τα τοπικά συμφέροντα. Οι προηγούμενοι λειτουργοί του δικτύου –Υδραυλικοί – γνωρίζοντας το δίκτυο εξυπηρετούν προσωπικά αλλά και δημοτικά συμφέροντα συνεχίζοντας να επεμβαίνουν σε ένα δίκτυο το οποίο δεν τους ανήκει πλέον, και κάνοντας και ζημιά πολλές φορές.

Τρίτος και βασικότερος πλέον παράγοντας είναι ο ίδιος ο κανονισμός της ΕΥΔΑΠ, που αποκλείει μεγάλη μερίδα καταναλωτών από ένα βασικό αγαθό. Χωρίς άδεια από την πολεοδομία, νερό γιοκ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του δήμου Ασπροπύργου, Μεγάρων βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης με πολλές απομακρυσμένες συνοικίες και καταυλισμούς. ¨Όμως η ανάγκη για το ζωτικό αυτό αγαθό μετακινεί και βουνά.

Αφού η ΕΥΔΑΠ βάση κανονισμού δεν μπορεί να δώσει νερό και να καρπωθεί τα τέλη σύνδεσης, έρχονται οι δήμοι να καλύψουν το κενό και να καρπωθούν πιστεύω και τα κίνητρα(τέλη) καθώς δεν το κάνουν από αγάπη για τον πολίτη… Έτσι ο καταναλωτής βρίσκεται όμηρος από την μια της ΕΥΔΑΠ που δεν του δίνει νερό, ενώ αν ανακαλύψει την παρανομία του τον τιμωρεί ,και από την άλλη με τον Δήμο που έρχεται και καλύπτει το κενό της ΕΥΔΑΠ χωρίς να έχει το δικαίωμα και με σκοτεινούς δίαυλους χρηματισμού…

Αυτός που δεν φταίει είναι ο καταναλωτής. Σε εποχή επάρκειας νερού και ανάγκης επέκτασης της εταιρείας θα πρέπει να εξεταστεί ξανά ο κανονισμός ώστε να τροποποιηθεί και να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις οικιακής χρήσης …ειδικά σε περιοχές που τα δίκτυα έχουν παραληφθεί από δήμους. Και υπάρχουν δεδικασμένα παρόμοιων υδροδοτήσεων από τους ίδιους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα, να μειωθεί η λαθρουδροληψία και θα κλείσουν και παραμάγαζα… που δρουν στην πλάτη της ΕΥΔΑΠ.

Με τιμή

Τζοβάνης Γεώργιος

Υδρονομείο Ασπροπύργου

Υ.Γ.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση της περιοχής Πλάτωνας Βλυχάδας Μεγάρων, όπου οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα έχουν κατασκευάσει ένα καινούργιο δίκτυο με αγωγούς , βάνες , υδρομετρητές, αντλιοστάσια, θέλουν να το χαρίσουν στην ΕΥΔΑΠ, για να πάρουν νεράκι- το 2015 είναι ακόμα με βυτία και νερουλάδες- και σκοντάφτουν στον κανονισμό της εταιρείας και μένουν διψασμένοι πάνω από δύο χρόνια.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ