Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Το ΣΕΚΕΣ, και φέτος, στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, ανυπότακτο και… ενοχλητικό

του Πέτρου Μπαστέα, μέλους Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ


Παραδοσιακά τις εκδηλώσεις στη ΔΕΘ κάθε χρόνο χαρακτηρίζουν δύο γεγονότα.

Πρώτο, οι από του Βελλιδείου άμβωνος “προγραμματικές” υποσχέσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού, οι οποίες, επίσης παραδοσιακά, ουδέποτε πραγματοποιούνται. Τρανταχτό παράδειγμα το περίφημο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” που έδωσε, μεν, στο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, αλλά έμεινε στην ιστορία, δυστυχώς, ως … ανέκδοτο.

Δεύτερο, τα συλλαλητήρια (τρία) που διοργανώνουν συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις και αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη των κοινωνικών διαθέσεων και της στάσης των “υποτελών” κοινωνικών στρωμάτων απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια έγινε το Σεπτέμβρη του 2014, όταν η αγανάκτηση των εργαζομένων από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών είχε φτάσει στο απόγειο της.

Φέτος, δύο χρόνια μετά την “διάψευση των ελπίδων” και την ψήφιση και εφαρμογή του 3ου και σκληρότερου μνημονίου, η κατάσταση είναι αντιφατική.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων πλήττεται από την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, η αντίστασή τους παραμένει αδύναμη. Πείθει το success story της κυβέρνησης για επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια το 2018 και επερχόμενο αναπτυξιακό boom; Όχι, βέβαια. Απλά, η απογοήτευση του κόσμου της εργασίας, η απουσία εναλλακτικής πολιτικής λύσης στον ορίζοντα, αλλά και ο… χρόνος που αδυνατίζει τη μνήμη, καταλαγιάζει την οργή, καταπραΰνει τα πάθη και δίνει στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο την αίσθηση ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς άλλες θυσίες για το… κεφάλαιο βέβαια και το προσωπικό του. Για τους εργαζόμενους οι θυσίες θα λήξουν το… 2060.

ΟΜΕ, Σωματεία ΕΥΔΑΠ, ΣΕΚΕΣ 

Οι εργαζόμενοι τις ΕΥΔΑΠ (συνδικαλιστές κυρίως, Δ.Σ. ΟΜΕ και ΔΣ σωματείων) πάντα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού. Καταφέρνουν πάντα να συνδυάζουν το τερπνόν (διασκέδαση) μετά του ωφελίμου (διαδηλώσεις).

Το ΣΕΚΕΣ πέρυσι προσπάθησε και κατάφερε, μαζί με τους συναδέλφους του Σωματείου της ΕΥΑΘ, να επεκτείνει την παρέμβαση του και μέσα στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης (διάβασε σχετικά εδώ και εδώ). Με πανό και αποφασιστική παρουσία, αναστάτωσε το περίπτερο 15, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να μην επισκεφτεί για πρώτη φορά το περίπτερο με τους δημόσιους οργανισμούς, αποφεύγοντας την αναγκαστική “έκθεση” στη δημοσιότητα της διαμαρτυρίας εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Και φέτος το ΣΕΚΕΣ ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για να βροντοφωνάξει μαζί με τους άλλους εργαζόμενους οτι τα… Ελληνογαλλικά “επενδυτικά” σχέδια ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν θα περάσουν. 

Θα φωνάξει “Μακρόν, μακριά” μπροστά στα γραφεία της ΕΥΑΘ την Παρασκευή στις 12:00 μμ στην δράση που διοργανώνει το σωματείο της ΕΥΑΘ κόντρα στα σχέδια του ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ!

Θα συμμετάσχει το Σάββατο στις 6 μμ στο μεγάλο και κοινωνικό συλλαλητήριο.

Και βέβαια, πάντα υπάρχουν οι εκπλήξεις, οι οποίες όπως και πέρυσι δεν ανακοινώνονται αφού πια είμαστε… σεσημασμένοι του κινήματος για το δημόσιο νερό.

Και, τέλος, θα γεμίσει τις μπαταρίες για τις μεγάλες μάχες που έρχονται με την ένταξη στο Υπερταμείο και την όποια απόπειρα εφαρμογής της… ελληνογαλλικής συνεργασίας.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ