Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Τρικυμία στα ανοιχτά της Ψυττάλειας

Απόλυτο αδιέξοδο προκαλούν οι επιλογές της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ σχετικά με τον διαγωνισμό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των λυμάτων του Λεκανοπεδίου. Οι χειρισμοί της έχουν καταφέρει το… ακατόρθωτο: να στρέφονται όλοι εναντίον της!

Το πρωθυπουργικό γραφείο φέρεται να είναι ενοχλημένο λόγω του αποκλεισμού της Suez από τη διαγωνιστική διαδικασία, που απειλεί τις καλές σχέσεις της χώρας μας με τη Γαλλία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε παρέμβαση από τη γαλλική πρεσβεία λίγο πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. Από την άλλη, η κοινοπραξία «Ακτωρ»-«Αβαξ»-ΕΡΓΟΤΕΜ στέλνει εξώδικα με επισημάνσεις-βόμβα για τη νομιμότητα των επιλογών τής διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ζητεί την παρέμβαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και προαναγγέλλει προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σε επιστολή της, που κοινοποιείται και προς το μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζει «παράνομη και πρωτοφανή» την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να αγνοήσει την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού και να παραπέμψει το θέμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι επιλογές της ακριβοπληρωμένης διοίκησης της ΕΥΔΑΠ λειτουργούν σαν βόμβα για τον διαγωνισμό σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με τα περισσότερα έργα.

Η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ενώ στο τέλος Μαρτίου λήγει η ισχύουσα σύμβαση για το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Λεκανοπέδιο, που εξυπηρετεί περίπου 3,5 εκατ. κατοίκους και έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερο από ένα εκατ. κυβικά από το αποχετευτικό δίκτυο. Η κατασκευή του συγκροτήματος, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι το 2004. Διαθέτει υποδομές για την ξήρανση ιλύος και μονάδα συμπαραγωγής.

Το ιστορικό

Ο διαγωνισμός για την Ψυττάλεια, με προϋπολογισμό 261,5 εκατ. ευρώ, που φτάνει τα 324,3 εκατ. με τον ΦΠΑ, αφορά τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων για την επόμενη πενταετία. Στις 19 Αυγούστου 2019 υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΥΔΑΠ τρεις προσφορές. Η πρώτη, από κοινοπραξία με επικεφαλής την «Ακτωρ», που έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και, με τους διαγωνισμούς που ακολούθησαν, έχει έως σήμερα την ευθύνη για τη λειτουργία και συντήρησή τους. Στη διαδικασία προσήλθαν άλλες δύο κοινοπραξίες, οι ελληνικές κατασκευαστικές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat μαζί με τη γαλλική Suez, που έχει ήδη παρουσία στην ΕΥΑΘ, τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η σύμπραξη των εταιρειών Μυτιληναίου και Κωνσταντινίδη με την ιταλική ACEA.

Η επιτροπή της ΕΥΔΑΠ εξέτασε τις προσφορές και στις 9 Δεκεμβρίου υπέβαλε το πόρισμά της, στο οποίο προτείνει να γίνει δεκτός μόνον ο φάκελος της «Ακτωρ». Ακολούθησε επιστολή της Suez, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με αποδέκτες τη διοίκηση της εταιρείας και το γραφείο του πρωθυπουργού. Στις 18 Δεκεμβρίου, κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ έκανε σαφές στα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού ότι πρέπει να γίνουν δεκτές και οι τρεις προσφορές για λόγους ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Δύο ημέρες αργότερα, με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και σε συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία τον νομικό έλεγχο των δικαιολογητικών των τριών ομίλων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ακολούθησε «βροχή» εξωδίκων από την πλευρά της κοινοπραξίας «Ακτωρ»-«Αβαξ»-ΕΡΓΟΤΕΜ, με αποδέκτες τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το γραφείο του πρωθυπουργού και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Εκεί τονίζεται ότι οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων «διέπονται από ειδικό ενωσιακό και εθνικό δίκαιο με το οποίο τίθενται λεπτομερώς και περιοριστικώς οι κανόνες τόσο αναφορικά με τη διαδικασία ανάθεσης όσο και με τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού».

Γίνεται επίσης λόγος για διαδικασία «πρωτοφανή στα χρονικά των διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων», αλλά και για «εργαλειοποίηση του ΤΕΕ ως λύση αποφυγής τήρησης της νομιμότητας». Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 υποβλήθηκε νέο εξώδικο, το οποίο αναφέρει ότι η γνωμοδότηση που ζητά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ από το ΤΕΕ είναι «προδήλως παράνομη» και αντιτίθεται στη νομολογία του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές της ακριβοπληρωμένης διοίκησης της ΕΥΔΑΠ λειτουργούν σαν βόμβα για τον διαγωνισμό σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με τα περισσότερα έργα. Εχει, δε, ξεχωριστό ενδιαφέρον η ομόφωνη απόφαση του σωματείου μηχανικών της εταιρείας, στην οποία τονίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει επιστημονικό προσωπικό και τεχνολογία που της επιτρέπουν να λειτουργήσει μόνη της τις εγκαταστάσεις και να μην καταφεύγει σε εργολάβους.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ