Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και ΣΕΚΕΣ στο Eναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό στη Βραζιλία (17-22/3)

Το εναλλακτικό παγκόσμιο φόρουμ για το νερό που θα λάβει χώρα από τις 17 έως 22 Μαρτίου θα έχει και δυο ελληνικές συμμετοχές το σωματείο της ΕΥΑΘ και το ΣΕΚΕΣ

Το Eναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό που θα πραγματοποηθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας από τις 17 έως 22 Μαρτίου. Σε αυτό θα υπάρξουν και δυο ελληνικές συμμετοχές. Το Σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρός του Γιώργος Αρχοντόπουλος και το ΣΕΚΕΣ ο Μανώλης Μαστοράκης,  μέλος της Γραμματείας του και του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού

Τι είναι το Alternative World Water Forum

Πρόκειτε για ένα διεθνές και δημοκρατικό γεγονός που στόχος του είναι να συγκεντρώσει οργανισμούς και κοινωνικά κινήματα από όλο τον κόσμο που αγωνίζονται και υπερασπίζονται το νερό ως θεμελιώδες στοιχείο της ζωής

Το φόρουμ επιχειρεί να ενοποιήσει τον αγώνα ενάντια στις μεγάλες πολυεθνικές του νερού που προσπαθούν να μετατρέψουν το νερό σε εμπόρευμα, ιδιωτικοποιώντας τις υποδομές και τις φυσικές πηγές, προσπαθώντας να μετατρέψουν το δικαίωμα στην πρόσβαση σε έναν απρόσιτο πόρο για πολλούς πληθυσμούς και εξαιτίας αυτού να υποφέρουν από κοινωνικό αποκλεισμό φτώχεια εμπλέκοντας τους σε κάθε είδος πολέμου.

Αρκετοί διεθνείς και βραζιλιάνικοι οργανισμοί έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση του Φόρουμ ως συνέχεια των προηγούμενων Εναλλακτικών Φόρουμ όπως αυτές που διοργανώθηκαν στο Daegu (Νότια Κορέα) και στη Μασσαλία (Γαλλία). Μια τέτοια εκδήλωση αντιτίθεται στο World Water Forum, το οποίο είναι ένα φόρουμ που διοργανώνεται από μεγάλες οικονομικές ομάδες που υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση φυσικών πηγών νερού και δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως αναφέρθηκε κατά τα προηγούμενα εναλλακτικά φόρουμ, το 8ο World Water Forum για το Νερό είναι παράνομο. Είναι μια εμπορική έκθεση που στοχεύει στην προώθηση της αγοράς σε διεθνικές εταιρείες που επικεντρώνονται στους τομείς του ύδατος και της αποχέτευσης. Μέσα σε κλειστές πόρτες, το γεγονός αυτό επιτρέπει στις μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν προνομιακή πρόσβαση στις κυβερνητικές αποφάσεις που εμποδίζουν, μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς, την πρόοδο των παγκόσμιων δημόσιων πολιτικών που είναι σε θέση να λύσουν τις κρίσεις πρόσβασης στο νερό.

Οι διοργανωτές του Εναλλακτικού Φόρουμ πιστεύουν ότι οι δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με το νερό θα πρέπει να συζητούνται δημοκρατικά με τη συμμετοχή των πληθυσμών και κυρίως των εμπλεκόμενων κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του FAMA 2018, κεντρικά θέματα σχετικά με την προστασία του πληθυσμού των υδάτινων πηγών, τη δημοκρατική πρόσβαση στο νερό, τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης των λεκανών απορροής, των φραγμάτων και των κατοίκων που πλήττονται από φράγματα · η αποχέτευση και οι απαραίτητες δημόσιες πολιτικές για τον κοινωνικό έλεγχο της χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος που εξασφαλίζουν τον φυσικό κύκλο του νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη πρόκειται να συζητηθούν. Δείτε το μανιφέστο μας παρακάτω.

Το κάλεσμα στους λαούς για το εναλλακτικό παγκόσμιο φόρουμ νερού – FAMA 2018

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ