του Κώστα Λυμπέρη, μέλους Δ.Σ. Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ
Λέει το φιλελέ στέλεχος (νεό-, σοσιαλ- ή αριστερο- φιλελέ, δεν έχει καμία σημασία) και κέρβερος διαφύλαξης των κερδών της ΕΥΔΑΠ, αλλά μερικές φορές και ο φοβισμένος ή ελλιπώς ενημερωμένος, υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, «εάν σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης και ανασταλούν οι κατασχέσεις ποιος θα πάει να πληρώσει τους λογαριασμούς του και συνεπώς από πού θα ζήσουμε κι εμείς τις οικογένειές μας;» Πόση αλήθεια εμπεριέχει αυτός ο συλλογισμός; Για να σκεφτούμε:
- Αυτά που εισπράττει η ΕΥΔΑΠ από τους έχοντες και δυνάμενους να πληρώνουν αρκούν μόνο για να πληρώνονται εκπτώσεις στα ΕΛΠΕ, μερίσματα σε μετόχους, ίσως και επιστροφή κεφαλαίου, συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων (Τράπεζα Αττικής), να δίνονται εργολαβίες τα ΚΕΛ, και να πληρώνονται εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων ενώ μπαίνουν «ψυγείο» μόνιμοι υπάλληλοι και όχι μόνο στελέχη πλέον. Και άρα από αυτούς δε μπορούν πληρωθούν οι μισθοί μας.
- Από κάποιους μεγάλους και πολύ μεγάλους πελάτες και οφειλέτες η ΕΥΔΑΠ είτε δεν εισπράττει, είτε κόβει προσαυξήσεις και οφειλές (γιατί;), είτε δεν είναι επισπεύδουσα (γιατί;), ούτε καν αναγγέλλουσα (γιατί;), είτε δεν κάνει διακοπή υδροδότησης (γιατί;). Άραγε όλοι αυτοί δε μπορούν να πληρώσουν ή μήπως μπορούν να μην πληρώνουν; Δεν είναι η ώρα να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άρα ούτε από αυτούς μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί μας.
- Οπότε τι μένει για «να πληρωθούν οι μισθοί και να μπορούν να ζήσουν οι οικογένειες μας»; Να εκβιάσουμε τους οικονομικά αδύναμους με κατασχέσεις ή με διακοπή πρόσβασης στο ανθρώπινο δικαίωμα που λέγεται Νερό. Aνεξάρτητα αν διψάει η δική τους οικογένεια τους. (Κι αυτός ο ΟΗΕ, κάτι αποφάσεις που παίρνει μερικές φορές! Το Νερό ανθρώπινο δικαίωμα;)
Φυσικά το φιλελέ στέλεχος θα αποκρύψει τα (1) και (2) και θα πει «να διψάσει η δική τους οικογένεια για να φάει η δική μου».
Εμείς τι θα κάνουμε; Θα σωπάσουμε ή θα αποκαλύψουμε τα (1) και (2) και θα πούμε ότι «για να φάει η δική μας οικογένεια πρέπει να μη διψάει καμία οικογένεια»; Αυτός είναι ο ρόλος της κοινωνικής ΕΥΔΑΠ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
μοναδική πιθανότητα να διασωθεί η δημόσια ΕΥΔΑΠ και να συνεχίσουν να πληρώνονται οι μισθοί μας είναι η κοινωνία να αισθανθεί ότι η ΕΥΔΑΠ (δηλ. οι άνθρωποί της) στέκεται αποφασιστικά υπέρ της αδιάκοπης παροχής ποιοτικών και φθηνών υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης προς όλους (όπως άλλωστε αναφέρει και η απόφαση του ΣτΕ). Όπου, ως αποτέλεσμα άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης, περιορίστηκε η προσβασιμότητα της κοινωνίας στο πόσιμο νερό οι κοινωνίες έγιναν εχθρικές προς τις εταιρίες ύδρευσης ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι των εταιριών ύδρευσης έχαναν θέσεις εργασίας και υποαμοίβονταν.
Συνάδελφοι, ας μην καμωνόμαστε ότι δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, δεν καταλάβαμε, δε μπορούσαμε.
Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ΕΥΔΑΠ κάθε διακοπή υδροδότησης, οικιακού πόσιμου νερού, σε οικονομικά, κοινωνικά ή «υγειονομικά» αδύναμους.
Άμεσα:
- Να διασφαλιστεί η καθολική προσβασιμότητα στο πόσιμο νερό με το σταμάτημα των αδιάκριτων διακοπών υδροδότησης στο οικιακό νερό.
- Να γίνει μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών να έρθουν να δηλώσουν την κατάστασή τους, την ανάγκη τους και τα στοιχεία τους.
- Ενημέρωση με πολλούς κι επίμονους τρόπους (τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά, ταχυδρομικά και δια ζώσης) πριν από οποιαδήποτε διακοπή υδροδότησης.
- Επίλυση του θέματος ιδιοκτήτη-ενοικιαστή.
Επιπλέον μέτρα:
- Να αλλάξει η εισπρακτική πολιτική της ΕΥΔΑΠ με υιοθέτηση τραπεζικών, ηλεκτρονικών πληρωμών. Πληρωμή με κάρτες. Μερική καταβολή σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν.
- Να αλλάξει η πολιτική προστίμων και προσαυξήσεων. Κλιμακωτή διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων με κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά. Να μην τιμωρούνται οι φτωχοί και επιβραβεύονται οι πλούσιοι. Πάγωμα χρεών για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν.
- Να αλλάξει η πολιτική των διακοπών υδροδότησης. Διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής υδροδότησης στο οικιακό πόσιμο νερό και σε δομές δημόσιας υγείας-παιδείας-πρόνοιας. Στις περιπτώσεις διακοπών (εμπορικό νερό), η ενημέρωση να γίνεται από πολύ μικρό όριο (100 Ευρώ) και η διακοπή από μικρό όριο (300 Ευρώ), ώστε να είναι αντιμετωπίσιμο από τον πελάτη.
- Να υπάρξει μόνιμος (ηλεκτρονικός) μηχανισμός διακανονισμών των χρεών.
- Να μελετηθεί και να διασφαλιστεί ο τρόπος παροχής ελάχιστης απαραίτητης ποσότητας δωρεάν νερού σε όσους βρίσκονται σε έσχατη φτωχοποίηση.
- Να αναπτυχθεί και κατασκευαστεί, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, στο λεκανοπέδιο δίκτυο δημόσιων κρουνών πόσιμου νερού.
Η διοίκηση παρά την δέσμευση της για δημόσιους κρουνούς δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα δέοντα ,όταν όμως πρόκειται για εργολαβίες ολυμπιακών διαστάσεων εκεί προχωρά ακάθεκτη βεβαίως τι το περάσατε βρε κουτά κοινωνία και εργολάβοι ίσα και όμοια