Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΠΑΣΚΕ ΕΥΔΑΠ: “Οργανόγραμμα παρωδία”

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

Ιούλιος 2016

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Τα αποτελέσματα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» είναι πια ορατά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, όλοι οι συνταξιούχοι είδαν την σύνταξή τους να μειώνεται για άλλη μια φορά μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τις νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Οι δε χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν εισπράξει το ΕΚΑΣ (μέχρι την οριστική κατάργησή του), καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά μέσα από τις περικομμένες συντάξεις τους και τα χρήματα αυτά!!!

Επειδή όλοι οι Έλληνες πολίτες ευημερούν, ήρθε νέα φοροκατεγίδα για να τους οδηγήσει σε απόγνωση με αυξήσεις της φορολογίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των τελών και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24%. Η επικείμενη δε έκδοση του ΕΝΦΙΑ και η πληρωμή του σε 4 ή 5 δόσεις θα οδηγήσει πραγματικά σε οικονομική ασφυξία όλα τα νοικοκυριά.

Αν δε, δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν βάλει οι δανειστές τότε θα έχουμε νέες περικοπές στους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις καθώς θα λειτουργήσει αυτόματα ο περίφημος ΚΟΦΤΗΣ που αποδέχτηκε και ψήφισε η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση».

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Θυμόμαστε όλοι τα πομπώδη λόγια της τότε αντιπολίτευσης όταν επισκέπτονταν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ήταν προς ιδιωτικοποίηση. Θυμόμαστε τι έλεγαν και για την ΕΥΔΑΠ στο αμφιθέατρο του Περισσού στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων για να «γαντζωθούν» στην εξουσία. Αφού παρέδωσαν με «πόνο ψυχής» τα αεροδρόμια στους Γερμανούς, αφού «χάρισαν» την εκμετάλλευση του Ελληνικού στον Λάτση, αφού παρέδωσαν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας στους Κινέζους, έρχονται να ξεπουλήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αδιαφανείς διαδικασίες στους Ιταλούς, τις αστικές συγκοινωνίες, την ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, το Αττικό Μετρό, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ, τις κτιριακές υποδομές και τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.
Μπορεί για την εταιρεία μας την ΕΥΔΑΠ να προβλέπεται η πώληση του 11% των μετοχών, η μεταβίβαση όμως όλου του υπόλοιπου ποσοστού στο νέο υπερταμείο το ΕΔΗΣ θα σημάνει ταυτόχρονα και την παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας μας στους ιδιώτες καθώς δεν υπάρχει ιδιώτης επενδυτής που θα «τοποθετήσει» κεφάλαια χωρίς να ελέγχει την διοίκηση της εταιρείας. Άλλωστε υπάρχει η πρόβλεψη το ΕΔΗΣ να ορίζει τις διοικήσεις των εταιρειών που θα υπαχθούν σε αυτό.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ο αγώνας που θα κληθούμε να δώσουμε για την προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας μας δεν θα είναι εύκολος και δεν θα είναι ο ίδιος με το παρελθόν. Τότε μιλούσαμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού, σήμερα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την «κυβερνητική προπαγάνδα» ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό καθώς με την μεταβίβαση του 11% των μετοχών το 50% συν μία μετοχή θα παραμείνει στο δημόσιο. Για να έχουμε δίπλα μας την κοινή γνώμη θα πρέπει έγκαιρα να δομήσουμε μία έξυπνη και σύγχρονη τακτική αντίδρασης.

Παράλληλα το άνοιγμα των εργασιακών τον Σεπτέμβρη με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για την κήρυξη των απεργιών και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων, την καθιέρωση της ανταπεργίας των εργοδοτών την μη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δείχνει καθαρά ότι στόχευση των δανειστών και της «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» είναι να παραδώσουν βορά και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ στους Ιδιώτες. Γιατί πραγματικά, πόσες επιχειρήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα στον καθαρά ιδιωτικό τομέα που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους και θέλουν να αλλάξουν το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων;

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να δώσουμε την μάχη για να ανατρέψουμε το ξεπούλημα της εταιρείας μας και να διαφυλάξουμε την εργασία μας.

Οργανόγραμμα Παρωδία
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Η Διοίκηση της εταιρείας μας ζώντας στην ίδια «εικονική πραγματικότητα» με την «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» όπου όλα βαίνουν καλώς, αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της ΕΥΔΑΠ έρχεται να δώσει λύση και στο θέμα του οργανογράμματος. Μετά από 9 μήνες αγωνιώδους προσπάθειας έχουμε: την πρόταση (2 εκδοχές) της άτυπης επιτροπής, την αποτυχημένη διαβούλευση καθώς το ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν των εργαζομένων δεν ξεπέρασε το 3%, τις διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου πως θα προχωρήσει σε σημαντική περικοπή του οργανογράμματος, τις παρασκηνιακές και διαδρομίστικες συζητήσεις, την ανακοίνωση του νέου Οργανογράμματος που θα «απογειώσει» την ΕΥΔΑΠ.

  • Οι Γενικοί Διευθυντές αυξάνονται από 4 σε 6.
  • Οι Βοηθοί Γενικοί Διευθυντές αυξάνονται από 7 σε 8.
  • Οι Διευθυντές αυξάνονται από 22 σε 25.
  • Οι Προϊστάμενοι Υπηρεσιών αυξάνονται από 105 σε 109.

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι η διοίκηση θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από κάθε είδους πελατειακές σχέσεις και να φτιάξει ένα οργανόγραμμα σύγχρονο και λειτουργικό, που θα λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της Διοικητικής Επιστήμης και της χρηστής διοίκησης, υιοθετώντας κριτήρια διαμόρφωσης σύμφωνα με το σκοπό που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν οι γενικές διευθύνσεις, οι επιμέρους διευθύνσεις και υπηρεσίες, έτσι ώστε το εύρος εποπτείας τους να εναρμονίζεται σε κανόνες και αρχές που αποδεδειγμένα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική τους λειτουργία.

Βλέπουμε ότι ενώ το προσωπικό της εταιρείας μας μειώνεται καθημερινά καθώς σήμερα εργάζονται περίπου 2300 εργαζόμενοι (ο μικρότερος αριθμός εργαζομένων από την ίδρυση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ), τα κουτάκια στο οργανόγραμμα αυξάνονται για να ικανοποιήσουν για άλλη μια φορά τους ημέτερους. Μάλιστα ο Διευθύνων πρωτοτυπεί για άλλη μια φορά καθώς αφήνει μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη την εταιρεία στον «αυτόματο πιλότο» μια και δεν στελεχώνει άμεσα το οργανόγραμμα τουλάχιστον με τους γενικούς διευθυντές. Καλεί δε τους ενδιαφερόμενους για την θέση του γενικού να υποβάλουν βιογραφικά για να περάσουν μία διαδικασία αξιολόγησης η οποία δεν έχει περιγραφεί καν!!!

Είναι η πρώτη φορά που μία στρατηγική κίνηση της διοίκησης βρίσκει απέναντι όλους τους εργαζόμενους και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Εκτός βέβαια από εκείνους τους φωστήρες που διαμόρφωσαν αυτό το «οργανόγραμμα παρωδία» και στα κουτάκια βλέπουν τους εαυτούς τους ή τις σκοπιμότητές τους. Δεν καταλαβαίνουν οι διαμορφωτές αυτού του σχεδίου ότι είναι βούτυρο στο ψωμί του υπερταμείου που εκτός από τον διορισμό των διοικήσεων έχει και αρμοδιότητα διαμόρφωσης των οργανογραμμάτων.

Καλούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο όσο είναι καιρός να το αναμορφώσει, να το μικρύνει σημαντικά και να το εναρμονίσει στις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΥΔΑΠ και όχι στις δήθεν ισορροπίες των σκοπιμοτήτων καθώς επίσης να χρησιμοποιήσει τους άξιους και όχι τους αρεστούς.

Υ.Σ. σας ενημερώνουμε ότι το πόρισμα της επιτροπής για την αναπροσαρμογή του μισθολογικού κόστους θα συζητηθεί και από ότι φαίνεται θα εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ την Τετάρτη 20 Ιουλίου μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Η Γραμματεία ΠΑΣΚΕ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ