Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019 Οι εργάτες και οι εργάτριες μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να νικήσουν

Ανακοίνωση Νο 8 • Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019

Οι εργάτες και οι εργάτριες
μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να νικήσουν

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τότε, οι εργάτες στο Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε μια εποχή που η δουλειά «μέτραγε» 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή» ήταν το σύνθημα του αγώνα τους.

Τότε, οι εργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό βάφτισαν τους εργάτες «τρελούς» και αποκαλούσαν τον αγώνα τους «η τρέλα του 8ωρου». Γι’ αυτή την «τρέλα» οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να κατακτηθεί και να νομοθετηθεί το 8ωρο.

Σήμερα, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος στην παραγωγή έχουν δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων, για να ζει ο άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή. Και όμως ενώ συσσωρεύονται τρισεκατομμύρια στα χέρια μερικών χιλιάδων ολιγαρχών  εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την έλλειψη καθαρού νερού και επαρκούς τροφής, εκατοντάδες εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, εκατομμύρια πεθαίνουν από τη μόλυνση και τους πολέμους.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν συνολικό πλούτο που αντιστοιχεί σε όσα βγάζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου. Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% των ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 110 τρις δολάρια, ή 65 φορές τον συνολικό πλούτο του χαμηλότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 αποτέλεσε αφορμή και δικαιολογία στην Ελλάδα, στην Ευρώπη στον κόσμο, για να ξηλωθούν όλες οι κατακτήσεις στα εργατικά δικαιώματα, επανέρχεται η «βασιλεία» του νόμου της ζούγκλας στην εργασία! Παρουσιάζεται ως «σύγχρονο», ό,τι πιο παλιό και αντιδραστικό, όπως οι περισσότερες ώρες δουλειάς, οι χαμηλότερες αμοιβές, η στέρηση βασικών δικαιωμάτων σε υγεία και παιδεία.

Αυτό είναι το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς – ενάντια στο οποίο έχουν δοθεί ηρωικοί αγώνες από την εργατική τάξη όλων των χωρών – που τώρα, για να αντιμετωπίσει την κρίση του, ορμάει ξανά και με τον πιο βάρβαρο τρόπο απέναντι στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, θέλει την πιο άγρια εκμετάλλευση των λαών, προκαλεί νέες σφαγές, πολέμους για να ξαναμοιράσει τη λεία. Μόνιμα θύματα του αδηφάγου αυτού συστήματος είναι οι λαοί που υποφέρουν, στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται όμηροι στα νύχια των ιμπεριαλιστών. Όσοι γλιτώνουν από το θάνατο, βιώνουν την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος.

Στη χώρας μας, σήμερα, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων του μνημονιακού κατεστημένου και της Ε.Ε. Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι, που σήμερα υποφέρουν από τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και τους μισθούς πείνας, από την εναλλαγή ανεργίας – «απασχόλησης», καταδικάζονται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τη ζωή και το μέλλον τους.

Και από πάνω η άγρια φορολογία για τις μισθωτούς, την ίδια στιγμή που φοροαπαλλάσσονται με διάφορες τροπολογίες βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτή η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος! Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια δεν είναι τίποτε άλλο από «καθαρή συνέχεια» της ίδιας αντεργατικής πολιτικής είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε με τα άλλα κόμματα του μνημονιακού κατεστημένου που έχουν αποδεχτεί ως μονόδρομο την “ανάπτυξη” την απελευθέρωση των απολύσεων, της μείωσης μισθών και μεροκάματων, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την οργάνωση και εξέγερση των εργαζόμενων ενάντια στον απάνθρωπο καπιταλιστικό καθεστώς με μόνο και βασικό στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το φλογερό αυτό σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες, εξακολουθεί να μας εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο μας.

  • Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ενότητά μας! Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο!
  • Παλεύουμε συνδικάτων των εργαζομένων και όχι εξαρτημένα και παραδομένα στο κράτος, τους εργοδότες και τους κομματικούς μηχανισμούς
  • Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα! Για εξάωρη απασχόληση χωρίς μείωση των αποδοχών.
  • Παλεύουμε ώστε νερό, ρεύμα, στέγη, υγεία, παιδεία, πρόνοια να είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου!
  • Για ΕΥΔΑΠ Δημόσια στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας, έξω το Υπερταμείο και το χρηματιστήριο, ιδιοκτησία του δημοσίου και των πολιτών, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Παλεύουμε για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια!
  • Όλες και όλοι, την Τετάρτη 1 Μάη, στα συλλαλητήρια της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ. Το ραντεβού με το πανό του ΣΕΚΕΣ, όπως κάθε χρόνο στις 11 π.μ. Αιόλου και Σταδίου στα Χαυτεία

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ