Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Έμμεση ιδιωτικοποίηση μέσω απολύσεων μόνιμων και εργολαβικών εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 04-09-2024

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΕΜΜΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η διοίκηση Στεργίου-Σαχίνη, με μεθοδικότητα και αναλγησία προχωράει το μοντέλο έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, παρά τη σαφή και καθολική θέληση του ελληνικού λαού για δημόσια διαχείριση του κύκλου του νερού και παρά το σύνολο των αποφάσεων του ΣτΕ που αποσαφήνισαν την εντολή για δημόσια διαχείριση κλείνοντας κάθε «χαραμάδα» ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Από τη μία αξιοποιώντας την απαράδεκτη διατύπωση της τελευταίας ΕΣΣΕ για απόλυση όσων έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, (ελπίζουμε να μην υπάρχουν επιλεκτικές εξαιρέσεις), απολύει περίπου 100 εργαζόμενους εντός του 2024 και με αφορμή γραφειοκρατικά και νομικίστικα τερτίπια επιχειρεί την απόλυση άλλων περίπου 160 εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠ (κυρίως στα περιφερειακά). Χωρίς καμία νέα πρόσληψη.

Εάν υλοποιηθεί η απόλυση των 160 εργολαβικών εργαζομένων η διοίκηση ουσιαστικά οδηγεί σε κλείσιμο πολλά Περιφερειακά Κέντρα, αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση των υδροδοτούμενων και τη συνεπακόλουθη εικόνα της ΕΥΔΑΠ στους πολίτες της Αττικής ενώ παράλληλα θα εντατικοποιήσει τους εναπομείναντες μόνιμους υπάλληλους. Ενώ οδηγεί στην ανεργία εργαζόμενους που στήριξαν, με απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, την ΕΥΔΑΠ την τελευταία 15ετία.

Είναι όμως σαφές ότι μέσω των απολύσεων που υπεγράφησαν με την ΕΣΣΕ 2024 και τις επαπειλούμενες απολύσεις των 160 εργολαβικών η διοίκηση επιτυγχάνει τη μείωση του λειτουργικού κόστους σε επίπεδο που διασφαλίζει το μπόνους της.

Ο σύλλογός μας απαιτεί την άμεση, μαζική και στοχευμένη πρόσληψη τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων και την άμεση επίλυση του θέματος των εργολαβικών χωρίς καμία απόλυση.

 

ΥΓ1: Ο σύλλογός μας με το, από 02-02-2024, “Πλαίσιο αιτημάτων του Συλλόγου μας για την ΕΣΣΕ 2024” είχε τοποθετηθεί για τη διατύπωση που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ΕΣΣΕ 2024: «Αποχώρηση όσων συμπληρώνουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα (ηλικία 62 ετών συν 40 χρόνια εργασίας) με τον όρο της πρόσληψης ίσου αριθμού νέων εργαζομένων πλήρων δικαιωμάτων ενταγμένων στον κανονισμό προσωπικού», και «Κάλυψη από την ΕΥΔΑΠ του κόστους εξαγοράς ενσήμων (κύριας και επικουρικής) για την θεμελίωση ελάχιστου ή πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την διεξαγωγή αυτού του δικαιώματος μετά τη θεμελίωσή του».

ΥΓ2: Ο σύλλογός μας με την, από 06-02-2023, επιστολή του προς τη διοίκηση ανέφερε για το θέμα της εξυπηρέτησης των υδροδοτούμενων και το κλείσιμο των περιφερειακών: «Ο Σύλλογός μας προτείνει της έναρξη ενός οργανωμένου δημόσιου διαλόγου για την αναδιοργάνωση της ΔΕΠ, ώστε να οριστικοποιηθεί η βέλτιστη πρόταση, η οποία πρέπει να τύχει της αποδοχής των εργαζομένων.

Η αναδιοργάνωση πρέπει να διασφαλίζει το σύνολο των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ποιοτικές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Ως μέσο διασφάλισης ή και αύξησης των θέσεων εργασίας, απαιτείται η μείωση της εργάσιμου χρόνου στις τριάντα (30) ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς μείωση αποδοχών.

Καλούμε τη διοίκηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια κατάργησης Περιφερειακού»

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κορλός Ηλίας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυμπέρης Κώστας

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ