Απ. Αλεξόπουλος : “Μεταφέρουν.. ΑΔΑΠΑΝΩΣ το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο των Δήμων στην ΕΥΔΑΠ”(βίντεο)

«Δίνει τη δυνατότητα -ο νόμος αυτός τώρα- να περιέρχεται αδαπάνως στην ΕΥΔΑΠ το κατασκευασμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ενός δήμου είτε κατά κυριότητα είτε κατά διαχείριση».

Τι θα πει «αδαπάνως»; Θα πάει και θα παραχωρήσει αδαπάνως ένας δήμος το δίκτυο του, το υδρευτικό και το αποχετευτικό στην ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ έτσι ξαφνικά θα βρεθεί με μια «προίκα» αμέτρητων εκατομμυρίων, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική, εάν παρ’ ελπίδα γίνει κατορθωτό να αρθούν οι δυσκολίες, οι οποίες έχουν μπει τώρα μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίησή της;

Επίσης, προβλεπόταν με τον προηγούμενο νόμο ότι το τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ ή και των οικείων ΔΕΥΑ δύναται να μεταφέρεται στην ΕΥΔΑΠ με τις ίδιες σχέσεις εργασίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΠ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (11-12-2014) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Σ/Ν
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι σε εσάς.

Θα ήθελα να μου πείτε εάν έχετε λάβει υπόψη σας μία σειρά από παρατηρήσεις που έχει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας. Είναι πάρα πολλές οι παρατηρήσεις. Θα ήθελα να μου πείτε εάν πράγματι τις έχετε λάβει, όπως σας είπα, υπόψη σας κι αν έχετε κάνει κάποιες διορθώσεις σε αυτές.

Θα ήθελα να επισημάνω μία από τις πολλές παρατηρήσεις που έχει κάνει η Επιστημονική Επιτροπή που αφορά το άρθρο 19 και έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τα υπαίθρια πάρκινγκ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Εστιάζω την προσοχή μου σε αυτή τη ρύθμιση, διότι θέλω να επισημάνω μια τακτική που εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό, όπου μέσα από τη μεθοδολογία της «σαλαμοποιήσεως» περνούν διαδοχικά μέτρα που αφορούν κάποια συγκεκριμένη περιοχή και έτσι αδυνατεί κάποιος από αυτούς τους οποίους παρακολουθεί τα πράγματα να αντιληφθεί ποια είναι τα δυσάρεστα σωρευτικά αποτελέσματα από τις επιμέρους διατάξεις, οι οποίες εγκρίνονται.

Ας πούμε αναφέρεστε στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Θα ήθελα να διαβάσω τι λέει η Επιστημονική Επιτροπή: «Μολονότι, δεν τροποποιείται το καθεστώς χρήσεως γης της εν λόγω περιοχής, δημιουργείται προβληματισμός κατά πόσο η κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων λειτουργία των σταθμών ως ανωτέρω εναρμονίζεται προς τις επιταγές του άρθρου 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, κατά το οποίο η χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας γίνεται βάσει ορθολογικού σχεδιασμού υπαγορευόμενο από πολεοδομικά κριτήρια συμφώνως προς τη φυσιογνωμία, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα του οικισμού και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων. Κατά πάγια νομολογία απαγορεύεται καταρχήν η λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του διαγραφόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος». Αυτό το λάβατε υπόψη σας εσείς, όταν προτείνατε τη ρύθμιση του άρθρου 19;

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επισημάνω ότι εδώ παρατηρείται μία ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σήμερα σε μια άλλη Επιτροπή που συζητούμε ένα άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος -και δυστυχώς, πρέπει να γίνουμε δισυπόστατοι, μία στιγμή να είμαστε εδώ στην Ολομέλεια και μία να είμαστε στην Επιτροπή, για θέματα που είναι στην ίδια Επιτροπή, εν πάση περιπτώσει αυτό δεν το σχολιάζω παρακάτω- έχει μπει μια άλλη διάταξη που αφορά πάλι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την Πλάκα.

Σε αυτή τη διάταξη προσβάλλεται ευθέως το πνεύμα του νομοθέτη των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας περιοχών γενικής κατοικίας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την περιοχή της Πλάκας, όπου εκεί δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο διατήρησης των πιο παλιών χρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διατηρητέα της περιοχής, που δεν είναι βέβαια κατ’ ανάγκη αρνητικό μέτρο, αλλά κυρίως η δυνατότητα της επέκτασης βοηθητικών μεν, συναρτώμενων δε με την επιχείρηση χρήσεων σε ορόφους αυτών των διατηρητέων.

Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε να ρυθμίζονται θέματα για την ίδια περιοχή χωρίς να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Και αν βάλουμε και τα δύο αυτά πράγματα σωρευτικά, θα δούμε ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας χάνει την υφή του, τον ιστό του και τη μορφή που έχει.

Θα ήθελα να επισημάνω κι εγώ πάλι αυτά τα οποία είπαμε και στην Επιτροπή, ότι αντί να αποθαρρύνεται η δημιουργία χώρων πάρκινγκ στο κέντρο, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς μέσα από αυτή τη διαδικασία, δυστυχώς, ενθαρρύνετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι ή οι επισκέπτες τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να γίνεται κυκλοφοριακή συμφόρηση και βεβαίως όχι ευχάριστες συνθήκες για τη διαβίωση των κατοίκων της εκεί περιοχής, αλλά και των τουριστών και πολιτών που επισκέπτονται αυτή την περιοχή. Αυτά όσον αφορά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Θα ενθυμείστε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή είχα θέσει δύο φορές το θέμα της ΕΥΔΑΠ και είχα αρχικά θέσει κάποια ερωτήματα, στα οποία δεν πήρα απαντήσεις. Εμμένετε, όμως, στο να παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές που αφορούν την ΕΥΔΑΠ στο συζητούμενο νομοσχέδιο.

Σας κάνω έκκληση άλλη μια φορά να αποσύρετε το άρθρο 68, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες εισάγονται κάθε άλλο παρά ευνοούν και είναι θετικές για να εκπληρώσει το κοινωνικό έργο που έχει η ΕΥΔΑΠ και που σχετίζονται με το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό.

Επισημαίνω εκείνα τα σημεία στα οποία έχουμε αντίρρηση. Λέτε με την παρούσα τροπολογία που κάνετε στο νόμο του 1999 που αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις της ΕΥΔΑΠ: «Δίνει τη δυνατότητα -ο νόμος αυτός τώρα- να περιέρχεται αδαπάνως στην ΕΥΔΑΠ το κατασκευασμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ενός δήμου είτε κατά κυριότητα είτε κατά διαχείριση».

Το «κατά διαχείριση» δεν υπήρχε στον ιδρυτικό νόμο της ΕΥΔΑΠ. Τώρα γιατί το βάζετε εδώ; Και τι σημαίνει «αδαπάνως»; Τι θα πει «αδαπάνως»; Θα πάει και θα παραχωρήσει αδαπάνως ένας δήμος το δίκτυο του, το υδρευτικό και το αποχετευτικό στην ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ έτσι ξαφνικά θα βρεθεί με μια «προίκα» αμέτρητων εκατομμυρίων, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική, εάν παρ’ ελπίδα γίνει κατορθωτό να αρθούν οι δυσκολίες, οι οποίες έχουν μπει τώρα μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίησή της;

Επίσης, προβλεπόταν με τον προηγούμενο νόμο ότι το τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ ή και των οικείων ΔΕΥΑ δύναται να μεταφέρεται στην ΕΥΔΑΠ με τις ίδιες σχέσεις εργασίας.

Με τούτον εδώ το νόμο τώρα, αλλάζετε αυτό το πράγμα και αντί να είναι δυνατή η μεταφορά με τις ίδιες σχέσεις εργασίας, λέτε ότι δύναται ο Υπουργός να αποσπά από τις ΔΕΥΑ τους υπαλλήλους, το έμπειρο τεχνικό προσωπικό, που καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες των ΔΕΥΑ και μάλιστα λέτε ότι η απόσπαση αυτή μπορεί να γίνει κατά παρέκκλιση και πέρα από κάθε γενική και ειδική διάταξη. Η ΕΥΔΑΠ θα αναλαμβάνει τη μισθοδοσία τους, η οποία μισθοδοσία και οι συνθήκες εργασίας θα είναι σύμφωνες με τους όρους που αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης των δικτύων των δήμων στην ΕΥΔΑΠ.

Έτσι εξαθλιώνετε από τη μια μεριά τις εργασιακές σχέσεις και από την άλλη, έχοντας αντιληφθεί ότι η ΕΥΔΑΠ έχει μείνει πλέον χωρίς το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που είχε στη διάθεσή της παίρνετε το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό των Δημοσίων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αποδυναμώνοντας αυτές τις υπηρεσίες.

Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες, κύριε Υπουργέ, έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο και έχουν και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να κάνουν εκείνα τα οποία θέλετε να αναθέσετε στην ΕΥΔΑΠ και κυρίως στην ΕΥΔΑΠ Νήσων.

Υπάρχουν ΔΕΥΑ, οι οποίες έχουν φροντίσει να προσεγγίσουν και να αναλύσουν το πώς είναι δυνατόν οι νησιωτικές περιοχές να υδροδοτηθούν ή να λύσουν το πρόβλημά τους με την αφαλάτωση. Αναφέρομαι στο παράδειγμα της Σύρου, που εδώ και χρόνια το έχει πετύχει αυτό, καθώς και στο παράδειγμα της ΔΕΥΑ στη Χερσόνησο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Επομένως, γιατί θέλετε να αποδυναμώσετε αυτές τις ΔΕΥΑ;

Ένα τελευταίο στοιχείο, το οποίο θα ήθελα να επισημάνω σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ πάλι -υπήρχε μεν και στον προηγούμενο νόμο, αλλά τώρα το ενισχύετε- είναι ότι δίνετε τη δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «χρησιμοποιώντας –λέτε- είτε ίδια κεφάλαια είτε ιδιωτικά κεφάλαια». Ήταν ανάγκη να το πείτε αυτό το «χρησιμοποιώντας και ιδιωτικά κεφάλαια»; Δηλαδή, θέλετε να μας ενισχύσετε την άποψη ότι όλα όσα κάνετε και τα οποία έχουν σχέση με την ΕΥΔΑΠ στοχεύουν στο να μπορέσετε να ξεπεράσετε το εμπόδιο που έχει τεθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίησή της;

Εκεί μάλιστα αναφέρεται ότι το πού θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της η ΕΥΔΑΠ είναι συνάρτηση του γεγονότος εάν η επένδυσή της είναι κερδοφόρος ή όχι.

Δηλαδή, εάν σε έναν δήμο το δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης δεν είναι προσοδοφόρο για την ΕΥΔΑΠ, ποιος θα αναλάβει να λύσει αυτό το πρόβλημα; Δηλαδή, την ΕΥΔΑΠ την προορίζετε μόνο για περιοχές-«φιλέτα»;

Σας ευχαριστώ και συγγνώμη για την υπέρβαση του χρόνου, κύριε Πρόεδρε.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here