Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Εκλογές σε Επιστημονικό και Μηχανικούς: Χωρίς σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς

Χωρίς σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 30/5/2024 οι αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Και στους δύο συλλόγους πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Οι ενωμένες κυβερνητικές και εργοδοτικές παρατάξεις (ΕΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) δεν μπόρεσαν να εκφράσουν σε ψήφους και έδρες, ιδιαίτερα στους νεότερους συναδέλφους, την ευφορία που καλλιέργησαν για την “ιστορική” συλλογική σύμβαση, παρά την ενίσχυση των ψηφοδελτίων τους με παλαιά και νέα διευθυντικά στελέχη. Το ΣΕΚΕΣ, κατάφερε σε συνθήκες παραταξιακής και κομματικής πόλωσης, να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε ψήφους και έδρες, βασιζόμενο στην εκτίμηση που διατηρεί σε συναδέλφους για την αυτόνομη παρουσία του, την αγωνιστική και προγραμματική του συνέπεια, το ήθος και την ανιδιοτέλεια των μελών και φίλων του.

Στο Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού οι συσχετισμοί παρέμεινα αμετάβλητοι σε Δ.Σ. και ΟΜΕ. Στους αντιπροσώπους στην ΟΜΕ, Συμμαχία και Συνεργασία Ανατροπής (ΕΑΚΕ/ΠΑΣΚΕ) πήραν από μια επιπλέον έδρα λόγω της αύξησης των αντιπροσώπων από από 9 σε 11. Το ψηφοδέλτιο Συνεργασία Ανατροπής (ΕΑΚΕ/ΠΑΣΚΕ) εμφανίζει αύξηση σε ποσοστά κυρίως γιατί απορρόφησε τους ψήφους της ΔΑΚΕ του 2021. Το ΣΕΚΕΣ είχε αύξηση των ψήφων του σε Δ.Σ. και ΟΜ.Ε και σταθερότητα σε ποσοστά, αλλά η αύξηση σε ψήφους δεν ήταν αρκετή για να να κερδίσει περισσότερες έδρες.

Και στο Σύλλογο Μηχανικών οι συσχετισμοί παρέμειναν αμετάβλητοι συγκριτικά με το 2021.

Το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο “Νέα Έκφραση” στο οποίο συμμετείχε το ΣΕΚΕΣ, αύξησε ψήφους (+16 στο Δ.Σ και +14 για την ΟΜ.Ε.) και ποσοστά (+ 3,4% στο Δ.Σ., +2,9% για την Ο.ΜΕ), διατήρησε τον αριθμό των εκπροσώπων του σε Δ.Σ. και ΟΜ.Ε. και απέδειξε ότι δεν ήταν μια συγκυριακή συνεργασία του 2021, αλλά εξέφρασε τη βούληση όσων το στήριξαν για μια αγωνιστική πορεία για τη δημόσια ΕΥΔΑΠ και τους εργαζόμενούς της μακριά από κομματικές και παραταξιακές περιχαρακώσεις.

Η Συμμαχία κέρδισε την 1η θέση (2η το 2021) και μία επιπλέον έδρα σε ΔΣ και ΟΜΕ,  κυρίως λόγω της συμμετοχής ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιό της, της επικεφαλής της Ενωτικής το 2021. Ωστόσο οι ψήφοι και τα ποσοστά της το 2024  υπολείπεται του αθροίσματος Συμμαχίας και Ενωτικής το 2021 (40,1% έναντι 44,7% στο Δ.Σ. και 38,1% έναντι 47,6% για την ΟΜΕ). Η Ενιαία Ανεξάρτητη Κίνηση (ΕΑΚΕ/ΠΑΣΚΕ) αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους και ποσοστά και κέρδισε και μια επιπλέον έδρα στην ΟΜΕ παραμένοντας στην 3η θέση. Η ΕΣΚ δεν συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές, για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις των νέων οργάνων για τη συγκρότησή τους σε σώμα. Θυμίζουμε ότι το 2021 τα δύο Δ.Σ. είχαν συγκροτηθεί σε βάση προγραμματική και όχι αναλογική. Αυτό οδήγησε στην σημαντική συμβολή των Δ.Σ. των δύο συλλόγων στους αγώνες και τις νίκες για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ με την συμμετοχή τους στις προσφυγές στο ΣτΕ για Υπερταμείο και ΕΥΣ καθώς και στους αγώνες τους για τα εισοδήματα και δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το ΣΕΚΕΣ, η πρόθεσή του είναι να παραμείνει συνεπής στην τακτική συγκρότησης των Δ.Σ σε προγραμματική βάση. Στην στήριξη για την κάθε θέση στο Δ.Σ. συναδέλφων που θα συμφωνούν και θα αγωνίζονται για την διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης των εταιρειών ύδρευσης ενάντια στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της ΡΑΑΕΥ, στην υποστήριξη των αγώνων των εργαζομένων που μάχονται τις κυβερνητικές πολιτικές εισοδηματικής λιτότητας και φορολογικής ληστείας σε βάρος των εργαζομένων, τις πολιτικές που διαλύουν το κοινωνικό κράτος και ξεπουλούν τα κοινά και δημόσια αγαθά στους ιδιώτες. Συναδέλφους που αντιλαμβάνονται ότι οι Διοικήσεις και εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ δεν είναι στην ίδια πλευρά, αφού οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ ασκούν πολιτικές που αποσκοπούν στην  απογύμνωση της ΕΥΔΑΠ από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, στην παράδοση των υπηρεσιών της σε εργολάβους και στη διατήρηση δικαιωμάτων και αμοιβών του προσωπικού σε επίπεδα το δυνατόν χαμηλότερα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ