Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ξεκινά η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κατά της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (23 Απριλίου) ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες  απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σύμφωνα με το εξώδικο που εστάλη σήμερα προς την διοίκηση της επιχείρησης.

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ξεκινούν από την Παρασκευή με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης (Χαλκοκονδύλη).

Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ζητά ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή του στις 29-3-2018 αποφάσισε, τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων 48ώρων απεργιακών κινητοποιήσεων, με ημερομηνία έναρξης την Δευτέρα 23/4/2018 και ώρα 00:01΄π.μ, προκειμένου να ακυρωθεί το νομοσχέδιο για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων.

Για τα ορυχεία του ΛΚΔΜ η απεργία θα ξεκινήσει στις 23/4/2018 και ώρα 07:00πμ

Υπερασπιζόμαστε

  • το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας
  • το Δημόσιο συμφέρον και
  • τους Έλληνες καταναλωτές

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που το 2013 στάθηκαν απέναντι από το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ βρίσκουν σήμερα μπροστά τους ένα κατά πολύ χειρότερο σχέδιο, όπως οι ίδιοι αναγνωρίζουν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χθες, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος του συνδικάτου κ. Γιώργος Αδαμίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το «σχέδιο Μικρή ΔΕΗ ήταν σαφώς καλύτερο». Διευκρίνισε ότι «δέσμευε τον επενδυτή να κατασκευάσει τη μονάδα Μελίτη 2, ενώ το παρόν σχέδιο απλώς μεταβιβάζει την άδεια», ότι η «Μικρή ΔΕΗ προέβλεπε μεταβίβαση και των δανείων των μονάδων που είχαν συμπεριληφθεί σε αυτή, κάτι που δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αποεπένδυση καθώς επίσης και ότι δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι». Ο κ. Αδαμίδης στράφηκε, μάλιστα, κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι ήταν δίπλα στους εργαζομένους της ΔΕΗ όταν αντιδρούσαν στην πώληση της Μικρής ΔΕΗ και τώρα προχωρά στην υλοποίηση ενός χειρότερου σχεδίου.

Στόχος της ΓΕΝΟΠ κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης, είναι «να καταλάβει ο καταναλωτής την αντίδρασή μας στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ» και γι’ αυτό, όπως διευκρίνισε, το συνδικάτο θα επιδιώξει αναγκαστικές διακοπές ρεύματος. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μπλακ άουτ, καθώς την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ που έχει τη διαχείριση του συστήματος δεν την έχει πια η ΔΕΗ, ενώ υπάρχει και επαρκής ισχύ από τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής. Στην πράξη, η απεργία της ΓΕΝΟΠ θα περιορίσει την προσφορά ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ, υποχρεώνοντας έτσι τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε περιορισμένες και εκ περιτροπής διακοπές ενέργειας. Η ΓΕΝΟΠ, πάντως, δεν απέκλεισε και γενικευμένες διακοπές ρεύματος στα νησιά, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, όπου η παραγωγή εξαρτάται 100% από τους αυτόνομους σταθμούς της ΔΕΗ.

Αντιδράσεις αναμένονται από Δευτέρα και στις τοπικές κοινωνίες Φλώρινας και Μεγαλόπολης, όπου είναι εγκατεστημένες οι μονάδες που βγαίνουν προς πώληση. Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρθηκε στη συνέντευξη της ΓΕΝΟΠ από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη που ήταν «παρών» και τον δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Διονύση Παπαδόπουλο που έστειλαν μήνυμα στους επενδυτές που θα αγοράσουν τις μονάδες ότι είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή τους.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ