Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Επιμένουμε και αγωνιζόμαστε: Άμεση ενσωμάτωση της ΑΤΑ, κανένα όριο στο μισθολογικό κόστος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ανακοίνωση Νο 36   •  Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Επιμένουμε και αγωνιζόμαστε: Άμεση ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς • Κανένα όριο στο μισθολογικό κόστος • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ευχόμαστε σε όλους και όλες χρόνια πολλά, με υγεία, ειρήνη, αγάπη και αλληλεγγύη. Στους υδρονομείς, τους συμβασιούχους γιατρούς και τους «εργολαβικούς» συναδέλφους και συναδέλφισσες ευχόμαστε και αγωνιζόμαστε η εργασιακή ανασφάλεια να φύγει μαζί με το 2018.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το 2012, το 2015 και το 2018 υπεγράφησαν Συλλογικές Συμβάσεις με τις οποίες οι εκάστοτε πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας αποδέχτηκαν τον εκβιασμό των μνημονιακών νόμων , οι οποίοι επέβαλλαν μεγάλες περικοπές στις αποδοχές  μας (μισθοί, επιδόματα, εφάπαξ, συντάξεις κ.α.). (βλέπε Πίνακα).

Βασικό τους επιχείρημα, απέναντι στους επικριτές τους (μεταξύ των οποίων και το ΣΕΚΕΣ) ότι μετά την λήξη του ν. 4024/11 οι αποδοχές του προσωπικού θα επανέλθουν στους μισθούς του 2009.

Ήρθε η ώρα να αποδείξουν οι παρατάξεις που υπέγραψαν αυτές τις ΣΣΕ ότι εννοούσαν όσα υπέγραφαν.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και έχει επανέλθει η ισχύς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ήρθε η ώρα με την λήξη της ισχύος του ν. 4024/11 στις 31/12/2018 να αποδειχτεί αν αυτό ισχύει και στην ΕΥΔΑΠ. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κωλυσιεργούσε από το Φεβρουάριο 2018 και δεν κατέληγε σε συγκεκριμένη πρόταση για τη ΣΣΕ. Η επιτροπή διαπραγμάτευσης που διόρισε ο Διευθύνων  Σύμβουλος κατέληξε σε σχέδιο σύμβασης για την ενσωμάτωση της ΑΤΑ  με δεδομένη την ισχύ του Ν. 4024/2011. Το ΣΕΚΕΣ συμφώνησε και υπερασπίστηκε αυτό το σχέδιο γιατί κατοχύρωνε θεσμικά τους μισθούς και δεν επέτρεπε σε κανένα διοικητικό ή υπηρεσιακό παράγοντα να «παίζει» με μαξιλάρια εκατομμυρίων, που πρόκυπταν από τις περικοπές των μισθών των εργαζομένων.

Όταν έφτασε η ώρα να υπογραφεί η Σύμβαση, η Διοίκηση οπισθοχώρησε. Στόχος της η διατήρηση του σημερινού μισθολογικού κόστους και μετά την λήξη του ν. 4024/11.

Στη συγκέντρωση του προσωπικού στη Λαοδικείας στις 19/12 ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε αποδεχτεί την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, υπό την προϋπόθεση να αποδεχτούμε μείωση των αποδοχών (που θα προέκυπταν μετά την ενσωμάτωση) κατά 9% και την μη επιστροφή στο προ του ν. 4024/11 καθεστώς, δηλαδή να αποδεχτούμε την διαιώνισή του.

Η σταθερή και αποφασιστική άρνηση, όσων βρεθήκαμε σε αυτή τη συγκέντρωση, να μην αποδεχτούμε την πρόταση, οδήγησε τον Διευθύνοντα σε νέα «βελτιωμένη» γραπτή πρόταση, στην οποία επαναλαμβάνεται η διατήρηση του «κόφτη» του 9%, αλλά με ταυτόχρονη λήξη των ρυθμίσεων του ν. 4024/11 και διασφάλιση της παροχής «τροφείων» 1.200 € το χρόνο ανά εργαζόμενο.

Γιατί η Διοίκηση κωλυσιεργούσε μέχρι σήμερα και τώρα πιέζει για άμεση υπογραφή του δικού της σχεδίου στη λογική του «take it or leave it»;

Κατά τη γνώμη μας για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

  1. Για να διαπραγματευόμαστε συνεχώς με «την πλάτη στον τοίχο».
  2. Για να διατηρηθεί άθικτο το ύψος των κερδών για το Υπερταμείο και τους ιδιώτες μετόχους.
  3. Για να μην «ακουμπήσει» άλλα κόστη, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δαπάνες (κυρίως προμήθειες και εργολαβίες)
  4. Για να «κλείσει» το μισθολογικό κόστος της επόμενης τριετίας ώστε να προχωρήσει η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής, βάση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού. (Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταρτιστεί η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και να προχωρήσει η, με οποιαδήποτε μορφή, ιδιωτικοποίηση)
  5. Για να καταργήσει (και όχι να διατηρήσει, όπως δήθεν απειλεί) το μηχανισμό του μέσου μισθολογικού κόστους, το οποίο ενώ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια προκαλούσε μειώσεις μισθών, στο μέλλον πιθανώς να αρχίσει να προκαλεί αυξήσεις, αν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα γίνουν οι 300 προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αποχωρήσεις συνταξιούχων, ενδεχόμενη εθελουσία κ.λ.π.
  6. Για να βάλει «οροφή» στο συνολικό μισθολογικό κόστος, είτε δεσμεύοντας με πλαφόν, είτε με έμμεσους τρόπους (εθελούσιες, περικοπή υπερωριών, πρόσληψη χαμηλόμισθων κ.λ.π.)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή μεταμνημονιακή πραγματικότητα. Αντιμέτωποι με τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπερταμείο και οι φανεροί ή κρυφοί υποστηρικτές του: Σταθεροποίηση και αύξηση της κερδοφορίας, αύξηση της εισπραξιμότητας και των διακοπών υδροδότησης, μείωση του μισθολογικού κόστους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιμείνουμε στο σχέδιο σύμβασης που είχαμε καταλήξει για πλήρη ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς (με κόφτη 9%), εφόσον βέβαια ισχύσει ο Ν. 4024/2011.

Εάν δεν παραταθεί ο νόμος 4024/2011, τότε η διοίκηση οφείλει βάση των συλλογικών συμβάσεων 2012, 2015 και 2018 να επιστρέψουμε 1/1/2019 στο μισθολογικό καθεστώς του 2009.

Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει αποδεκτή από το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ μια συμφωνία, βάση του τελικού σχεδίου για πλήρη ενσωμάτωση της ΑΤΑ στο βασικό μισθό (χωρίς τον «κόφτη» του 9%), παρότι δεν αποτελεί πλήρη, παρά μόνο μερική, επιστροφή στο μισθολογικό καθεστώς του 2009.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σήμερα που υποτίθεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, που επανέρχεται η ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων και η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ είναι στα ύψη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απεμπόληση των όρων όλων των τελευταίων  Συλλογικών Συμβάσεων, που διασφάλιζαν την αποκατάσταση στο μισθολογικό καθεστώς του 2009.

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητήσει τις διαθέσεις μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ. Παρακαλείται ο «εκπρόσωπος» (και οι εκπρόσωποι της παράταξής του) που έσπευσε να γράψει για τους «δήθεν αγωνιστές – συνδικαλιστές που παρευρέθησαν στο κτήριο της Λαοδικείας» και ότι «το «επαναστατικό» κάλεσμά τους δεν βρήκε ανταπόκριση» να συνεχίσει να απέχει και να ασχολείται με τους δικηγόρους και το Υπερταμείο. Η απουσία του από τις εξελίξεις έχει ωφελήσει τους εργαζόμενους.


 ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ