Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ: “Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων και τα προσωπικά δεδομένα”

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ    30-1-2018
ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που προειδοποιούσαμε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια της διοίκησης να αποσπάσει παράνομα και εκβιαστικά τη συγκατάθεση και υπογραφή των εργαζομένων για την παραχώρηση των προσωπικών τους δεδομένων σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες που κάναμε ως επιτροπή αγώνα.

Ενέργειες με τις οποίες πετύχαμε την απόσυρση εκ μέρους της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ της ανακοίνωσης 24 και την ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς να περάσει ο εκβιασμός της.

Απ’ την πρώτη στιγμή, στις διαδοχικές συναντήσεις της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού καθώς και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο, απαιτήσαμε να αποσυρθεί άμεσα η ανακοίνωση.
Στη συνέχεια καταθέσαμε έγγραφο αίτημα στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ (με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του ΔΣ)  ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ, για να αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε αν δεν αποσυρθεί η εκβιαστική ανακοίνωση της διοίκησης. Στο ίδιο έγγραφο επίσης ζητούσαμε να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις μπροστά στις εξελίξεις με το πολυνομοσχέδιο και την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Μάλιστα, λόγο της σοβαρότητας των ζητημάτων, της καθυστέρησης της διοίκησης της ΟΜΕ (ΑΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ) να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ, καθώς και της αδράνειας των υπόλοιπων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΕΚΕΣ), προχωρήσαμε σε αρκετές τηλεφωνικές «ενοχλήσεις» στον Πρόεδρο και το Γ. Γραμματέα της ΟΜΕ, με το ίδιο αίτημα.

Η επιμονή μας μα και οι εξελίξεις τους ανάγκασαν σε σύγκληση της διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής (και όχι ΔΣ) όπου πάρθηκε απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση. Μπροστά στη συνεχιζόμενη αδράνεια της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και των Σωματείων, πήραμε μια σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την εργοδοσία.

  • Καταγγείλαμε την ΕΥΔΑΠ στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας τη σύγκληση τριμερούς για την επίλυση της εργατικής διαφοράς.
  • Κάναμε παρέμβαση ενημερώνοντας τη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την εκβιαστική και παράνομη απαίτηση της διοίκησης. Προχωρήσαμε στην κατάθεση εγγράφου στην Υπηρεσία Προσωπικού, ζητώντας να μας ενημερώσει εγγράφως αν και που χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την έγκριση μας που θα χρησιμοποιηθούν , διαβιβαστούν και από ποιόν θα επεξεργαστούν και για ποιους σκοπούς τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Κάναμε δυναμική κινητοποίηση στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ όπου απαιτήσαμε και σφραγίστηκαν τα βιβλιάριά μας, όπως και των προστατευόμενων μελών μας χωρίς να υποκύψουμε στον εκβιασμό της διοίκησης για παραχώρηση των προσωπικών μας δεδομένων, αρχικά έως τις 24-5 και στη συνέχεια στη για όλο το χρόνο.
  • Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής αγώνα πρωτοστάτησαν στην παράσταση διαμαρτυρίας που με προτροπή μας έγινε από την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή ανθρωπίνου δυναμικού όπου απαιτήσαμε ξανά να πάρει πίσω άμεσα την εκβιαστική και παράνομη ανακοίνωση.
  • Τέλος στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα και στο αίτημα να ερωτηθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί πως θα ενεργήσουν για  να αποσυρθεί άμεσα η ανακοίνωση ανταποκρίθηκε άμεσα το ΚΚΕ που κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες στρίμωξαν την διοίκηση και στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή αναγκάστηκαν να αποσύρουν την ανακοίνωση.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
«Αβανταδόρικη» προς τη διοίκηση ήταν η στάση της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ που με καθυστέρηση ένα ολόκληρο μήνα, έβγαλε ανακοίνωση  με την οποία ζήταγε να «τηρήσουμε στάση αναμονής» (άραγε μέχρι να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τη δήλωση παραχώρησης των προσωπικών τους  δεδομένων;).

Μια στάση αποκαλυπτική και ξεδιάντροπα εργοδοτική (όπως και στο θέμα των ασφαλιστικών, στην υπόθεση των εργατοτεχνιτών, των πληρωμένων αδειών, των συνδικαλιστικών αδειών, στην υπόθεση με τις απολύσεις των υδρονομέων κλπ).
Αντίστοιχη ήταν και η στάση των σωματείων ( κάποια έγραψαν απλώς μια ανακοίνωση για «ξεκάρφωμα») καθώς και των παρατάξεων που δεν έκαναν καμία ουσιαστική ενέργεια.

Αντίθετα, έγραψαν ανακοινώσεις αποπροσανατολιστικές, (ΣΥΜΜΑΧΙΑ), δείχνοντας ως μόνο ένοχο το συντάκτη της ανακοίνωσης (Γ. Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού), «κλείνοντας το μάτι» και απενοχοποιώντας τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Είναι ξεκάθαρο, πως το γεγονός με τα προσωπικά δεδομένα, δεν είναι ασύνδετο από τις γενικότερες εξελίξεις, την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο και την πώληση πακέτου μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ότι αυτά συνεπάγονται για τους εργαζόμενους (μείωση μισθολογικού κόστους, προσωπικού χωρίς δικαιώματα, απώλεια της υγειονομικής που είναι «κόστος», αλλαγή κανονισμού προσωπικού κλπ).

Η πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ την περασμένη εβδομάδα (με την μορφή του εμπιστευτικού μάλιστα) για σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει τους μισθούς, τις άδειες του προσωπικού και τους όρους εργασίας μυρίζει προσπάθεια αναμόρφωσης ή και κατάργησης του κανονισμού προσωπικού, μείωσης μισθών και δικαιωμάτων, έχει άμεση σχέση με το ζήτημα της παραχώρησης των προσωπικών μας δεδομένων και δείχνει πως η «φιλεργατική διοίκηση» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει στην κλιμάκωση της επίθεσης και προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω αντεργατικές ανατροπές στην ΕΥΔΑΠ, στρώνοντας το «χαλί» για την κερδοφορία και διευκολύνοντας έτσι να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και χωρίς μεγάλα εμπόδια η ιδιωτικοποίηση της.

Ο τρόπος που κινήθηκε η επιτροπή αγώνα και τα μέλη της είναι η στάση που πρέπει να έχει ένα σωματείο ή μια Ομοσπονδία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και βρίσκεται σε ταξική γραμμή διεκδίκησης.
Στην κλιμάκωση της επίθεσης πρέπει να χαράξουμε τη δική μας γραμμή πάλης, το δικό μας σχέδιο με ενότητα των εργαζομένων ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και συντονισμό της δράσης μας με το ταξικό εργατικό κίνημα που πολεμάει και δε ξεπουλάει τους αγώνες των εργαζομένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζομένους σε συσπείρωση με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε σύσκεψη την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 6:30μμ στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 (5ος όροφος).

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ