ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Καλούμε τους εργαζόμενους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοεμβρίου

ΕΣΚ – ΕΥΔΑΠ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η εργατική τάξη, μετά τους αιματηρούς αγώνες στο Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886, κατάκτησε την κατοχύρωση της 8ωρης ημερήσιας εργασίας, ενώ το 1920 θεσπίστηκε και στην Ελλάδα. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκει να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω, φέρνοντας νόμο που στην ουσία καταργεί το 8ωρο εισάγοντας 10ωρη ημερήσια εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, με αντάλλαγμα κάποιες απρογραμμάτιστες μέρες άδειας και ρεπό που υποτίθεται θα «ισοφαρίζουν» τον ίδιο χρόνο εργασίας στο εξάμηνο. Επιστρέφουμε κυριολεκτικά σε συνθήκες 19ου αιώνα.

Οδηγεί σε νέες μειώσεις τους μισθούς, δίνοντας το δικαίωμα στον εργοδότη να ξεκινάει από τα 200 ευρώ, επεκτείνει τη δουλειά την Κυριακή.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου φέρνει νέα εμπόδια στην απεργία, υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες και ακυρώνει τη Γενική Συνέλευση των σωματείων ως το ανώτερο όργανο που θα μπορεί να αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, εντείνεται η καταστολή, φακελώνονται συνδικαλιστές ή και εργαζόμενοι που θέλουν να γραφτούν σε σωματείο, διώκεται ποινικά η συνδικαλιστική δράση, δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν αγωνιστές συνδικαλιστές.

Αντί να πάρει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να αποσυμφορήσει τα ΜΜΜ και τις σχολικές αίθουσες των 27 και πλέον μαθητών, αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει το αντεργατικό τερατούργημα που έφτιαξε χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

Εκκωφαντική είναι η σιωπή των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ μπροστά στο νομοθετικό έκτρωμα που έχει συντάξει η κυβέρνηση. Άλλωστε έχουν βάλει πλάτη στους νόμους που έφεραν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που προετοίμασαν το έδαφος για τις σημερινές αντεργατικές ανατροπές.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Η παράταξή μας έκανε ήδη πρόταση, να συνεδριάσουν τα ΔΣ του σωματείου Αποχέτευσης και της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και να πάρουν απόφαση για 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη, ημερομηνία που έχει αποφασίσει και το ΕΚΑ και μετά από πρότασή μας κι ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία, να αδειάσουν εκείνη τη μέρα οι χώροι δουλειάς.

ΕΥΔΑΠ

Η παράταξή μας συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 3/11 στη Λαοδικείας. Μια παράσταση διαμαρτυρίας που αποδείχτηκε φιάσκο, αφού η ΟΜΕ και το σωματείο Αποχέτευσης μας κάλεσαν να παρέμβουμε στο ΔΣ της εταιρείας, το οποίο όμως διεξαγόταν με τηλεδιάσκεψη! Δηλ. οι σύμβουλοι ήταν στα σπίτια τους! Και φυσικά στο δελτίο τύπου της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ψευδώς (για άλλη μια φορά) πως η διοίκηση δεσμεύτηκε πως θα υλοποιήσει τα αιτήματα που μπήκαν. Και αποδείχτηκε πως κανένα αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την εργοδοσία.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προχωρά σε παραβίαση ή κατάργηση του κανονισμού προσωπικού και των ΣΣΕ.

Ακόμα περιμένουμε όμως, τόσο από το Προεδρείο του σωματείου Αποχέτευσης, όσο και από την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, να μας δώσουν τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει ως παράταξη και που αποδεικνύουν πως υπάρχουν τέτοιες επιδιώξεις από τη Διοίκηση της εταιρείας.

Αν ευσταθούν είναι ιδιαίτερα σοβαρές και δε μπορούν να μη μας δίνουν αφήνουν ανενημέρωτους, οδηγώντας μια παράταξη να παίρνει αποφάσεις στα τυφλά. Είναι επίσης υποχρεωμένοι απέναντι στους εργαζόμενους, να δημοσιοποιήσουν τα έγγραφα ή τα επίμαχα σημεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους!

Διαφορετικά όλα αυτά αποτελούν «παιχνίδια» στην πλάτη των εργαζομένων. Κάνουμε ξεκάθαρο πως δε θα γίνουμε ουρά τους, ούτε δεκανίκι σε παραταξιακές τους επιδιώξεις. 

Τις προηγούμενες μέρες, το Προεδρείο του σωματείου Αποχέτευσης έβγαλε συκοφαντική ανακοίνωση για την ΕΣΚ και το ΠΑΜΕ, πως δήθεν συνεργάζονται με την ΑΚΕ. Κατά την προσφιλή τους συνήθεια η ανακοίνωση βγήκε ως ΔΣ του σωματείου, χωρίς όμως να έχει συνεδριάσει. Συνεπώς η ανακοίνωση αυτή εκφράζει μόνο το συντάκτη της, και συνιστά για άλλη μια φορά παραβίαση του καταστατικού του σωματείου.

Ίδια τακτική ακολουθεί και το Προεδρείο της ΟΜΕ, που επίσης βγάζει ανακοινώσεις – και συκοφαντικές για την παράταξη της ΕΣΚ – χωρίς να έχει συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΜΕ και μάλιστα χωρίς καν να έχει πλειοψηφία (όλοι θυμόμαστε τις ανακοινώσεις που έβγαζε ο Γ. Γραμματέας της ΟΜΕ δηλώνοντας πως διαφωνεί με την ανακοίνωση που φαινόταν πως την είχε υπογράψει!).

Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που εργαλειοποιεί όποιο θεσμό της προσφέρει σφραγίδα, με σκοπό να βλάψει το ταξικό εργατικό κίνημα.

Θλιβερή είναι η εικόνα της συμπαράταξης και φωτογράφησης με πλατιά χαμόγελα, του  προέδρου της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, του προέδρου του Σωματείου της αποχέτευσης και του επικεφαλή της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας παρέα με τους υπουργούς της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και των ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ (στην κινητοποίηση κατά της ένταξης στο Υπερταμείο).

Για άλλη μια φορά απαντάμε: το ταξικό εργατικό κίνημα, δηλ. η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ και το ΠΑΜΕ γενικότερα, δεν κάνουν συμμαχίες με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, στον οποίο ανήκει τόσο η ΑΚΕ όσο και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Αυτό δεν το επιτρέπει η γραμμή πάλης, η γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία, που ΜΟΝΟ το ταξικό εργατικό κίνημα ακολουθεί και που έχει για οδηγό την κάλυψη των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Από την άλλη ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, ακολουθεί τη γραμμή του συμβιβασμού που πρώτα παίρνει υπόψη τις ανάγκες της εργοδοσίας. Γι’ αυτό άλλωστε και στην ΕΥΔΑΠ έχουν υπογράψει ΣΣΕ με μειώσεις μισθών 35% (2012), ή άλλες με μηδενικές αυξήσεις (2009), ή άλλες που παρατείνουν τις μειώσεις (2015-2018), γι’ αυτό έκαναν και τον ανέντιμο συμβιβασμό σε βάρος των εργατοτεχνιτών στο ζήτημα του 10%.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση της εταιρείας να σταματήσει τη διαδικασία να δοθεί για αξιολόγηση η Υγειονομική Υπηρεσία σε «εξωτερικούς συνεργάτες», που δε μπορεί να έχει άλλο στόχο από τις περικοπές, είτε ακόμη και από την πλήρη κατάργησή της.

Κάτω τα χέρια από την Υγειονομική Υπηρεσία.

Καλούμε την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση του ΔΣ και να βάλει σε ψηφοφορία τις προτάσεις για την επιτροπή που θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Διοίκησης με θέμα τη ΣΣΕ. Να σταματήσει να λειτουργεί σαν όργανο μιας παράταξης και να παραβιάζει το καταστατικό της. Φέρνει ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό, ενώ ευθύνη έχουν και όλοι αυτοί που ανέχονται τέτοια συμπεριφορά.

Καλούμε σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη. Να απαιτήσουμε να: 

  • παρθεί πίσω το νομοθετικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
  • πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
  • να σταματήσει κάθε προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here