ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Καμιά ανοχή να μην δείξουμε στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23-6-2020

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην ολοκλήρωση του σχεδίου της ιδιωτικοποίησης του νερού που ξεκίνησε το 1999 με την “μετοχοποίηση” της ΕΥΔΑΠ από την κυβέρνηση Σημίτη και που προώθησαν από κοινού με την ΕΕ όλες οι επόμενες κυβερνήσεις που υπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού και της παράδοσης κερδοφόρων τομέων της οικονομίας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προσαρμόζοντας την τακτική τους, που δεν αλλάζει το στόχο, (που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού) και αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έδωσε προίκα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παραδίδουν στους ιδιώτες, το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας.

Το διαπράττουν σχεδιάζοντας την παραχώρηση στα πολυεθνικά κοράκια του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, τα εξωτερικά αντλιοστάσια κτλ. βάζοντας έτσι χέρι στις υποδομές του νερού και άρα και στον έλεγχο των αποθεμάτων, της ποιότητας και της τιμής του νερού.

Μια κίνηση που θα διευκολύνει το μονοπώλιο που θα αναλάβει την εργολαβία να βάλει στο χέρι και την εισηγμένη ΕΥΔΑΠ ΑΕ και φαίνεται προβάδισμα σ’ αυτό να έχει η πολυεθνική ύδατος SUEZ που, στο πλαίσιο της “ελληνογαλλικής φιλίας”, επιδιώκει διαχρονικά την εξαγορά των υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ήδη η «Suez» κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ.

Που θα ‘χει αρνητικές συνέπειες στην τιμή του νερού, στην απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σ’ αυτό, στην ποιότητά του, θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας στο ΕΥΣ, μα και των υπολοίπων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, αφού η προδιαγεγραμμένη εξ’ αιτίας αυτού αύξηση της τιμής του αδιύλιστου θα γίνει αφορμή να ενεργοποιηθούν αντεργατικές διατάξεις, νόμοι και η οδηγία για το νερό της ΕΕ.

Φυσικά για μια ακόμα φορά, ένα ακόμα έγκλημα κατά του λαού και της δημόσιας περιουσίας θα επιχειρούν να το εμφανίσουν σαν «αξιοποίηση» .

Ταυτόχρονα θα βγάλουν από την ναφθαλίνη των νομικισμών ό,τι απόθεμα παραπλάνησης διαθέτουν, για να παριστάνουν πως τηρούν την απόφαση του ΣΤΕ με την οποία παρουσιάζουν ότι κρίθηκε αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και του νερού ως βασικού αγαθού, αποκοιμίζοντας και αδρανοποιώντας έτσι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε την κρίσιμη στιγμή να κάτσουν στην άκρη και να μην αγωνιστούν για τη δουλειά τους, για την ζωή τους για το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό.

Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια των κατευθύνσεων και οδηγιών της ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

Ο αγώνας για νερό, ως κοινωνικό αγαθό που καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά κάθε έναν από εμάς, αφορά όλο το λαό. Το νερό και οι υποδομές του μόνο ως λαϊκή περιουσία μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλιστεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Για να αποτρέψουμε τον σχεδιασμό του ξεπουλήματος των υποδομών, που κλιμακώνει τις εξελίξεις στην πλήρη παράδοση του νερού στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να λάβουν μέρος στη 24ωρη απεργία την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.

Καλούμε τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους της Αττικής, τα εργατικά σωματεία, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στις 12:00μμ στην οδό Αναστάσεως 2, στον Χολαργό

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει άμεσα το έγκλημα της εκχώρησης των Υποδομών του νερού.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες του λαού και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Μονιμοποίηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη κατάργηση της δραστηριότητας των εργολάβων και των δουλεμπορικών γραφείων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 25-ΙΟΥΝΗ-2020

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΙΣ 12:00ΜΜ

Καμιά ανοχή να μην δείξουμε στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Καμιά ανοχή στη λογική ότι δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here