Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Όλοι στο Συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2021

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΥΔΑΠ σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/12 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση, φέρνει καινούρια μέτρα στήριξης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

Η υγεία μας στο έλεος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

«Σφαγή» γίνεται στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το 2022 κόβονται 348 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες μεταβιβάσεις το 2021. Τρανταχτό παράδειγμα η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας που περικόπτεται φέτος περισσότερο από το μισό, από τα 268 εκατ. στα 128 εκατ.

Κοινωνική πολιτική με… λιγότερα ψίχουλα φέτος!

Μεγάλο μαχαίρι προβλέπεται στις λαϊκές ανάγκες για συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού  προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 1,133 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 20,441 δισ. ευρώ από 21,574 δισ. ευρώ φέτος.

 «Μόνα-ζυγά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στην αντίπερα όχθη ότι λείπει από τους εργαζόμενους, προστίθεται στους εργοδότες. Δίνει τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα λεφτά στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν στους κλάδους της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ!  Η ποσοστιαία συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων είναι μόλις 5,46%, ενώ ο εργαζόμενος λαός θα φορτωθεί το 94,54% των φόρων!

Και οι δαπάνες για… του ΝΑΤΟ το σφαγείο!

Την ίδια στιγμή που σοβάδες και ταβάνια πέφτουν στα κεφάλια μαθητών, που τα κοντέινερ τιτλοφορούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, οι δαπάνες το 2022 για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. (αυξημένες κατά 530 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτές θα προστεθούν και άλλα 4 δισ. για χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών δαπανών.

Δεν πάει άλλο. Ως εδώ!

Η νέα επίθεση εξαπολύεται πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις, στη τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων.

Μπορεί να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το χειμώνα, να είμαστε ανυπεράσπιστοι σε κάθε σεισμό, μπορεί τώρα και εν όψη γιορτών σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια να μη μπει μισθός, μπορεί να μην έχουν ρεύμα ή να σκεπτόμαστε το δυσβάσταχτο κόστος για τη θέρμανση όταν το κρύο θα θερίζει, μπορεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να υποστελεχώνεται και να υπονομεύεται… όμως όλα αυτά θεωρούνται «ανάπτυξη»!

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα απεργιακό μέτωπο σε κλάδους και χώρους δουλειάς, ένα μέτωπο αντεπίθεσης για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ταξικού κινήματος, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων. Να δυναμώσει η πάλη μέσα στους εργασιακούς χώρους, να ενισχυθεί το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική σε κάθε συνοικία, σε κάθε σχολειό και σχολή.

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Επίδομα ανεργίας 600€ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο το λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.
  • Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ΕΣΚ πήρε για άλλη μία φορά την πρωτοβουλία και κάλεσε τα σωματεία στα οποία έχει εκπροσώπηση (σύλλογος Προσωπικού – σωματείο αποχέτευσης) να πάρουν απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Ο σύλλογος Προσωπικού ανταποκρίθηκε και πήρε ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Διαφοροποίηση φαίνεται να υπάρχει στην παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που ενώ στο σύλλογο Προσωπικού στήριξε την πρότασή μας, στο σωματείο Αποχέτευσης δεν τη στηρίζει – τουλάχιστον ως σήμερα – αφού δεν την έχει βάλει για ψήφισμα.

Τους καλούμε έστω και τώρα να βάλουν την πρότασή μας για ψήφισμα και να παρθεί απόφαση!

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ