Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Προσωπικού: Απάντηση στην επιστολή του ΣΕΚΕΣ με υπογραφές εργαζομένων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε. Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά…
Η ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Απάντηση Σωματείου στην επιστολή του ΣΕΚΕΣ με υπογραφές εργαζομένων

Μετά από πολλή σκέψη αποφασίσαμε να απαντήσουμε στην επιστολή που το κείμενό της συντάχθηκε από στέλεχος του ΣΕΚΕΣ, από μαρτυρία ενός από τους υπογράφοντες και δημοσιεύτηκε από το ΣΕΚΕΣ.

Δηλώνουμε πως η επιστολή δεν έχει σταλεί ποτέ στο σωματείο και βέβαια κανένας εργαζόμενος δεν επικοινώνησε ποτέ προηγουμένως μαζί μας για να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε.

Αντιθέτως κάποιοι εκ των υπογραφόντων ήταν παρόντες όταν καλέσαμε τη Γ. Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού και το Διευθυντή για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασοι τις παρανομίες στους χώρους του Υποτομέα Ασπροπύργου καθώς και στο αναρτημένο πρόγραμμα βαρδιών και δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο, όπως και καμία αντίρρηση απολύτως με όσα καταγγείλαμε.

Στην ουσία τώρα της “επιστολής” έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

 1. Εμείς ενεργήσαμε έτσι κατόπιν καταγγελιών Υδρονομέων του υποτομέα Ασπροπύργου και εργατών που τους έχουν στοιβάξει σε μια αποθήκη στο Θριάσιο.
 2. Ότι λέει το Σωματείο το διαπιστώνουν στο βιβλίο της επιθεώρησης και οι τεχνικοί ασφαλείας της ΕΣΥΠ.
 3. Το διαπίστωσαν και οι εκπρόσωποι της διοίκησης που ήρθαν στους χώρους μετά από την παρέμβασή μας
 4. Το παραδέχονται παρ’ όλα αυτά και το δηλώνουν με την επιστολή τους και οι 11 εργαζόμενοι (που σταδιακά μειώνονται) ότι συμβαίνει περισσότερο από πέντε (5) χρόνια.
 5. Το διαπιστώνει κι ο επιθεωρητής εργασίας που στην τριμερή συνάντηση διαπίστωσε προφορικά, παράβαση Κανονισμού Προσωπικού και διακριτική μεταχείριση εργαζομένου και κάλεσε τον εκπρόσωπο της διοίκησης (με έγγραφο της ΕΥΔΑΠ) και όλως τυχαίως υπεύθυνο του Υποτομέα και εκλεγμένο συνδικαλιστή του ΣΕΚΕΣ να επαναφέρει τον εργαζόμενο στις βάρδιες άμεσα.

ΑΠΟΡΙΑ!!

Οι συντάκτες του κειμένου, που πιστεύουμε πως δεν είναι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων που υπογράφουν, πρέπει να λύσουν τις εύλογες απορίες:

 • Οι συνάδελφοι που υπογράφουν σ’ αυτό το κείμενο ότι γνωρίζουν πως υπάρχει περισσότερο από πέντε χρόνια πρόβλημα στους χώρους παραμονής τους, εργάζονταν όλοι στην ΕΥΔΑΠ όλο αυτό το διάστημα;
 • Μήπως αρκετοί από αυτούς προσλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο και δε θα μπορούσαν να υπογράψουν τέτοια δήλωση;
 • Μήπως εξαρτάται από τους καταγγελλόμενους Υπεύθυνους και Διευθυντές και την κρίση τους η μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών και η συνέχιση της απόσπασής τους στον Υποτομέα Ασπροπύργου;

Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους (προφανώς και τους υπογράφοντες την επιστολή του ΣΕΚΕΣ) και θα παρεμβαίνουμε απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, παρανομία, και κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.

Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους και αυτή τη φορά και προς τους Γ. Διευθυντές, καθώς και προς το Δ/ντα Σύμβουλο, που έχουν τεράστια ευθύνη (και νομική) για τις πράξεις τον υφισταμένων τους, να επιληφθούν και να αποκαταστήσουν τις παράνομες, καταχρηστικές, αντισυναδελφικές και αντεργατικές τους ενέργειες.

Συνέχεια απάντησης στην ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ

Γράφουν :“Ως εργατοπατερισμός χαρακτηρίζεται η κατ’ επίφαση προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων από συνδικαλιστές, που έχουν ως βασικό τους στόχο να καθοδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα, ανάλογα με το προσωπικό ή το κομματικό τους συμφέρον.”

Είναι ο Ορισμός λοιπόν, του πως οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΣΕΚΕΣ, για το προσωπικό τους συμφέρον αξιοποίησαν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα για να αναρριχηθούν σε θέσεις προϊσταμένων, υπεύθυνων υποτομέα.

Και αντί να γράφουν χοντροεξυπνάδες με άσχετες ερωτήσεις και παραπλανητικές ερωτήσεις που θα μπορούσε να τις κάνει η εργοδοσία (αλλά την υποκαθιστούν επάξια), ας μας πουν για την ουσία, ας μιλήσουμε για την ταμπακιέρα

 • Όταν ένα σωματείο καταγγέλλει παρανομίες που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, καταπάτηση του κανονισμού προσωπικού, κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος, αντεργατικές και αυθαίρετες συμπεριφορές, και μάλιστα με αποδείξεις, είναι συνδικαλιστική πρακτική να του επιτίθεται μια παράταξη ή εργατοπατερισμός και ακόμα χειρότερα εργοδοτικός συνδικαλισμός;
 • Όταν γνωρίζεις πάνω από πέντε χρόνια σαν παράταξη έχοντας ως υπεύθυνους υποτομέα δύο εκλεγμένους συνδικαλιστές του ΣΕΚΕΣ, όλες τις παρανομίες εις βάρος της υγείας των συναδέλφων και δε το καταγγέλεις, είσαι κάποιος που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων ή εργατοπατέρας;
 • Όταν χρησιμοποιείς την εξουσία σου στην διοίκηση για να αναγκάσεις κάποιους εργαζόμενους να στραφούν ενάντια στο σωματείο τους, που διεκδικεί την προστασία της υγείας τους και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, βοηθώντας με τη στάση σου την εργοδοσία να απαλλαγεί από την αποκατάσταση της νομιμότητας πως λέγεσαι; Εργατοπατέρας ή Εργοδοτικός συνδικαλιστής;
 • Έχετε κάποιο έγγραφο σαν αυτό που δημοσιεύσατε, που να πιστοποιεί πως οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν νωρίτερα στο σωματείο μας και μας ενημέρωσαν ή είστε απλώς ψεύτες;
 • Εσείς αφού τα γνωρίζατε περισσότερο από πέντε χρόνια τι κάνατε ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές; Βάλατε το ζήτημα στο Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων και στον Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού ή στο Σύλλογο Προσωπικού;
 • Θα ζητήσετε τώρα που έχει παρέμβει το Σωματείο μας να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός προσωπικού, θα απαιτήσετε να μεταφερθεί το σύνολο των εργαζόμενων σε ασφαλή κτήρια στον Ασπρόπυργο ή θα συνεχίζετε με τη στάση σας να διχάζετε τους εργαζόμενους παίζοντας το παιχνίδι της εργοδοσίας;
 • Τελικά τι προτείνετε, να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, τον κανονισμό προσωπικού, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ή να το “διαπραγματευόμαστε” για να ταιριάξει η πρακτική μας με τους σιωπηλούς ή και ενεργούς εργοδοτικά συνδικαλιστές σας;

Σας ταιριάζει ο στίχος του δασκάλου Κ. Βάρναλη κι οι εργαζόμενοι ας βγάλουν άλλη μια φορά συμπεράσματα

“Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά…
Η ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά.
Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;
Αχ, πού ‘σαι, νιότη, πού δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!”

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται, πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς , στην τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων, έρχεται επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός και ναρκοθετεί τη νέα χρονιά με νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές.

Λύση και διέξοδος είναι οι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, μείωση της φορολογίας και κατάργηση των βάρβαρων χαρατσιών, σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μέτρα ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας.

Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μέτωπο αντίστασης σε κλάδους και χώρους δουλειάς, ένα μέτωπο αντεπίθεσης για την απόκρουση αυτής της πολιτικής.

Το σωματείο μας πήρε ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο των συνδικάτων για την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Την ίδια μέρα στις 11:00 το πρωί θα διεξαχθεί η δημόσια κλήρωση του σωματείου μας για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην “πιλοτική” δίκη διεκδίκησης του χρονοεπίδοματος.

ΥΓ. Όταν συντάσσεις  ένα κείμενο που αφορά καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κανονισμό προσωπικού και ζητάς από τους εργαζόμενους να το υπογράψουν, αυτό δε το κάνει ποτέ ο προϊστάμενος τους. Επίσης τους διαβάζεις αυτό που έγραψες ακριβώς (κι όχι κάτι παρόμοιο) και βέβαια βγάζεις από το κείμενο με νέο κείμενο υπογραφών όποιον σου δηλώνει ότι παίρνει πίσω την υπογραφή του.

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης ΔιονύσιοςΧαρατσής Μανώλης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ