Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ: “Το συμβάν της Παρασκευής δεν είναι «ατύχημα», είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής κυβερνήσεων και διοικήσεων”

ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17/1/2023ΚΙΝ

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον των μνημονιακών και μετέπειτα χρόνων, για το σοβαρό «εργατικό ατύχημα» στην αποχέτευση!

Έχουν την κύρια ευθύνη, γιατί η πολιτική επιλογή να μην αντικαθιστούν το προσωπικό που συνταξιοδοτούνταν, εντατικοποίησε σε μεγάλο βαθμό την εργασία, αυξάνοντας σε αντίστοιχο βαθμό τον κίνδυνο «εργατικών ατυχημάτων». 

Ευθύνη έχουν και όλες οι Γενικές Διευθύνσεις που εμπλέκονται και με διάφορους τρόπους εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές προς τα κάτω.

Σε ό,τι αφορά το συμβάν, κατά τη διάρκεια απόφραξης αγωγού σε κεντρική λεωφόρο του Χαϊδαρίου, διερχόμενος οδηγός έχασε τον έλεγχο του δικύκλου του που σύρθηκε και έπεσε πάνω στους δύο από τους τρεις συναδέλφους που εργάζονταν.

Οι συνάδελφοι βρίσκονται στο νοσοκομείο με συντριπτικά κατάγματα στο δεξί πόδι ο ένας και με σπασμένο αριστερό αστράγαλο  και δεξί γόνατο, ο άλλος.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το συμβάν της Παρασκευής δεν είναι «ατύχημα», είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής κυβερνήσεων και διοικήσεων! Όταν επιλέγουν να μειωθεί το προσωπικό – για να ενισχυθούν τα κέρδη των μετόχων και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας – γνωρίζουν ότι  θα υπάρξουν  ατυχήματα.

Κάπως έτσι οι εργαζόμενοι γίνονται αναλώσιμα αντικείμενα, εξομοιώνονται με τις νιτσεράδες ή με τους κώνους που χρησιμοποιούν για την προστασία τους!

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ!

Δε θα επιτρέψουμε να εξακολουθούν να δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Δε θα επιτρέψουμε να μην έχει εξασφαλιστεί πως θα γυρίσουν όρθιοι στο σπίτι τους.

Η ΕΣΚ όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύει σταθερά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, με την ταυτόχρονη εντατικοποίηση της δουλειάς, επισημαίνοντας τον κίνδυνο σοβαρού εργατικού ατυχήματος.

Τελευταία φορά που αναδείξαμε το ζήτημα, ταυτόχρονα με την καθημερινή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας που αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ήταν στο ΔΣ του συλλόγου αποχέτευσης, μόλις δύο μέρες πριν γίνει το εργατικό «ατύχημα»!

Είχαμε μάλιστα επισημάνει στο ίδιο ΔΣ, πως ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι άλλες δυνάμεις, η ΕΣΚ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ενέργειες για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και σε καταγγελίες όπου χρειαστεί, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο.

Καλούμε τους εργαζόμενους της αποχέτευσης στην παράσταση διαμαρτυρίας που αποφασίστηκε σε έκτακτο ΔΣ του συλλόγου μας, την Τετάρτη 18/1 στις 12μμ στο κεντρικό κτίριο του Περισσού.

Καλούμε την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, να αναπτύξουμε δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί η έλλειψη προσωπικού αφορά όλη την ΕΥΔΑΠ.

Καλούμε την ΕΥΑΕ να βγάλει κλιμάκια  στους χώρους και τόπους δουλειάς που θα ελέγχουν αν εξακολουθεί να παραβιάζεται αυτή η «κουτσή» εργατική νομοθεσία, που αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. 

Καλούμε κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή ή απλό εργαζόμενο, να καταγγέλλει άμεσα κάθε τέτοια παραβίαση που διαπιστώνει. 

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ άμεσα να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, να εξοπλίσει με επάρκεια όλα τα συνεργεία, παρέχοντας κώνους σήμανσης με ανακλαστικές ταινίες, φάρους κλπ. και προβλέποντας εργοδηγό, που θα παρίσταται στον τόπο δουλειάς, σε δρόμους πυκνής ή ταχείας κυκλοφορίας, ειδικά τη νύχτα.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να καταβάλλει επίδομα επικινδύνου εργασίας, αφού έχει αποδειχτεί στην πράξη πολλές φορές πως τα συνεργεία της αποχέτευσης (ΣΑΕ και τομών), ασχολούνται με επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και για την  ίδια τους τη ζωή αντικείμενο.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή και γρήγορη ανάρρωση στον Τάσο και το Γιώργο.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ