Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

“Δεν είμαστε αναλώσιμοι, να γίνουν άμεσα προσλήψεις”

Τις μεγάλες ευθύνες της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για την υποστελέχωση των συνεργείων σε ύδρευση και αποχέτευσή και την απόφασή τους να μην δεχτούν να συνεχίζεται, μετά το εργατικό ατύχημα που οδήγησε δύο εργαζόμενους της αποχέτευσης τραυματισμένους στο νοσοκομείο, μια κατάσταση που τους θεωρεί αναλώσιμους, διατράνωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ την Τετάρτη 18/1 το μεσημέρι  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στο κεντρικό κτίριο στο Γαλάτσι.

Την συγκέντρωση κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων στην Αποχέτευση και στήριξαν με προσκλήσεις ή την συμμετοχή τους οι Σύλλογοι Προσωπικού, Επιστημονικού Προσωπικού, Τεχνικών Υπαλλήλων, Ειδικών Υπηρεσιών, Μέσης Εκπαίδευσης και η Επιτροπή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια (ΕΥΑΕ). Οι εργαζόμενοι στην Αποχέτευση έκαναν έντονη την παρουσία τους στο χώρο με την μεγάλη συμμετοχή τους αλλά και με τις κόρνες τριών καινούργιων βυτιοφόρων τα οποία, ελλείψει προσωπικού, παραμένουν αναξιοποίητα.

Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης, Γιώργος Ραντίτσας. Μετέφερε την οργή των εργαζομένων για το ατύχημα, το οποίο, όπως είπε, από τύχη δεν ήταν μοιραίο για την ζωή των συναδέλφων. “Δεν δεχόμαστε ότι είμαστε αναλώσιμοι, όπως νομίζουν” ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για την υποστελέχωση των συνεργείων, η οποία οδηγεί σε εντατικοποίηση και σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας κυρίως στις οδούς μεγάλης κυκλοφορίας αυξάνει την πιθανότητα των ατυχημάτων. Ο Γ. Ραντίτσας αφού ευχαρίστησε τα σωματεία που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και το ΕΚΑ για τη συμπαράστασή του, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να αποφασίσουν ότι θα κάνουν οτι κρίνεται αναγκαίο  προκειμένου να προστατευθούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες προστασίας και τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται σε κάθε συνεργείο και βάρδια.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού Μανώλης Χαρατσής, ο οποίος ανέφερε ότι στην ΕΥΔΑΠ γίνονται δεκάδες εργατικά ατυχήματα τα οποία “θάβονται”, χαρακτήρισε τα εργατικά ατυχήματα “εγκλήματα της εργοδοσίας”, απέδωσε τα ατυχήματα στην εντατικοποίηση λόγω της έλλειψης προσωπικού, “γίνονται συνεχόμενες για 15 ημέρες βάρδιες χωρίς να δίνονται τα οφειλόμενα ρεπό” είπε χαρακτηριστικά, και κατήγγειλε τη εργοδοσία οτι διώκει όσους διαμαρτύρονται.

Ο Γραμματέας της Επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια Ηλίας Καγκαράκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Ηλίας Κορλός κατηγόρησαν την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων για την απουσία της από την κινητοποίηση. “Είναι ντροπή για την ΟΜΕ να μην έχει βγάλει ανακοίνωση έστω για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους που είχαν το ατύχημα”, είπε ο Ηλίας Κορλός.

Ο Γιώργος Αλεξανδράκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, η οποία οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στο Οργανόγραμμα που έχει διαλύσει τις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και αποδοκίμασε την Διοίκηση που αρνείται εδώ και 4 χρόνια να προκηρύξει νέες προσλήψεις.

Στην συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Νίκος Ζαρναβέλης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Αποχέτευσης: “στην αποχέτευση από 500 εργαζόμενοι έχουμε μείνει 250 γερασμένοι και ασθενείς”, “ο πρόεδρος της ΟΜΕ την ίδια ώρα που εμείς διαμαρτυρόμαστε εδώ, είναι σε διπλανή αίθουσα και κόβει πίτα σωματείου μαζί με τη Διοίκηση”, ο Κώστας Νικολακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Αποχέτευσης: “Το ατύχημα ήταν αναμενόμενο λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό”, “καταπατώνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για να βγουν οι βάρδιες», «οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2003”, “πρέπει όλα τα σωματεία να δράσουν”, ο Μανώλης Μαστοράκης  μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας για τους εργαζόμενους λόγω των σωλήνων από αμίαντο, οτι οι εργαζόμενοι της ύδρευσης στον Ασπρόπυργο βρέθηκαν θετικοί σε ηπατίτιδα και οτι γίνονται βάρδιες πρωί απόγευμα και πάλι πρωί αν και απαγορεύεται και, τέλος, ο Μαρίνος Τσάβαλος, μέλος της ΕΥΑΕ: “Στην ύδρευση λόγω της υποστελέχωσης δουλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες”,” η Διοίκηση για να μην κάνει προσλήψεις επικαλείται τα εμπόδια που μπαίνουν λόγω του… δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ”

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ανέβηκαν στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπου και… επέβαλαν συνάντηση μαζί του για να του μεταφέρουν τις απόψεις και τα αιτήματά τους. Ο κ. Σαχίνης, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού, ανέφερε ότι η διοίκηση από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε και στήριξε τους τραυματισθέντες εργαζόμενους, αρνήθηκε, βέβαια, τις ευθύνες της Διοίκησης για τα ατυχήματα και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών και απέφυγε να δεσμευτεί για τις ενέργειες της Διοίκησης που θα οδηγήσουν στις αναγκαίες προσλήψεις.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ