Γ. Κρεστενίτης, πρόεδρος ΕΥΑΘ: “Το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται”

1
262

Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας αλλά και τη θέση της ότι το νερό οφείλει να είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό διατύπωσε η νεοδιοριζόμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το σχέδιο της με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.

Προσλήψεις προσωπικού, επαναφορά υπηρεσιών από τους εργολάβους στην εταιρεία, ανάπτυξη του δικτύου της σε όλες τις περιοχές, καινοτόμες δράσεις στον τομέα της αποχέτευσης και συνεργασίες με πανεπιστημιακούς και θεσμικούς φορείς στην κατεύθυνση πρωτοποριακών δράσεων, ποιοτικών υπηρεσιών και προστασίας του περιβάλλοντος συνθέτουν τα νέα ήθη και έθιμα που φέρνει η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ.

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να κάνω σαφές ποιες είναι οι θέσεις μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Κρεστενίτης επισημαίνοντας πως το νερό είναι ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό και οφείλει να βρίσκεται υπό δημόσια και κοινωνική διαχείριση.

«Οι θέσεις μου είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν αλλάξει, δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να αλλάξουν και με αυτές θα πορευτώ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος», ξεκαθάρισε.

«Το νερό δεν πρέπει και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την υφήλιο», τόνισε και πρόσθεσε πως η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο πρέπει να είναι «μία δημόσια κοινωφελής επιχείρηση και η ανάπτυξή της να βασίζεται στη διαφανή διαχείριση της».

Ερωτηθείς για την στάση του στην ενδεχόμενη πώληση μειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων ξεκαθάρισε πως «δεν ξέρω πως θα πουληθεί και αν θα πουληθεί το 23%. Σε αυτή τη διαδικασία που έχει διατυπωθεί, στον χάρτη του ΤΑΙΠΕΔ που έχει δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, θα προσέλθω με τις απόψεις που έχω και με βάση αυτές θα μπω στη συζήτηση». Υπογράμμισε δε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί η πρόταση της διοίκησης της εταιρείας.

Επιπλέον αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2014, όπου μέλος της πρωτοβουλίας που το συνδιοργάνωσε ήταν και ο ίδιος, υπενθύμισε πως τόσο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν τοποθετηθεί και είναι «αρωγοί σε μία τέτοια πορεία της εταιρείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο α’ αντιπρόεδρος Γ. Παπαϊωάννου ο οποίος υπογράμμισε πως η νέα διοίκηση προσπαθεί να κρατήσει «το δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού που λέγεται νερό» ενώ στόχος είναι «Η Θεσσαλονίκη να κρατήσει καλό νερό, καθαρό περιβάλλον και ο Θερμαϊκός να μην είναι αρνητικό πρότυπο».

Η ΕΥΑΘ θα παρέμβει νομικά και θα διεκδικήσει τα δικαιώματα της εταιρείας και των πολιτών σε περιοχές που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής, ξεκαθάρισε η β’ αντιπρόεδρος, Στέλλα Βαλάνη αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στο παράδειγμα της Νικόπολης. Παράλληλα υπογράμμισε πως η διοίκηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση επαναφοράς υπηρεσιών στην εταιρεία που μέχρι σήμερα αναθέτονται σε εργολάβους.

Στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ επανεξετάζει το πλάνο είσπραξης οφειλών και αφαίρεσης υδρομέτρων ενώ παράλληλα έχει δώσει εντολή μέχρι την ολοκλήρωσή των διαδικασιών να μην γίνονται διακοπές νερού σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ο κ. Κρεστενίτης ξεκαθάρισε πως το πλάνο θα διαμορφωθεί εκ νέου εντός των μηνών του καλοκαιριού με δύο στόχους στη βάση των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης.

Πρώτον να αντιμετωπίζονται με κοινωνική ευαισθησία τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας. Η διοίκηση προτίθεται να επανεξετάσει το κοινωνικό τιμολόγιο ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ενημέρωση των χρηστών για τις δυνατότητες που αυτό παρέχει και τους οφειλέτες για τις δυνατότητες ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Δεύτερον η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ βάζει στο στόχαστρο τους μεγαλοοφειλέτες διεκδικώντας ακόμα και με «ένδικα μέσα» να καταβάλλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς τους ή αν δεν δύνανται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις.

«Ήδη η αρμόδια διεύθυνση καταναλωτών έχει ξεκινήσει να επικοινωνεί με μεγάλους οφειλέτες», τόνισε και πρόσθεσε πως πρόκειται για κίνηση που στο παρελθόν «δεν είχε επιδιωχθεί με τέτοια ένταση».

«Υποσχόμαστε σε όλους είτε μη συνεπείς, είτε πολύ περισσότερο συνεπείς να αντιμετωπίσουμε με αίσθημα δικαίου κάθε περίπτωση χωριστά, αν χρειαστεί», τόνισε και πρόσθεσε πως «είναι παράλογο να διεκδικούμε από τους μικρούς και όχι από τους μεγάλους».

Στο μικροσκόπιο το αναπτυξιακό πλάνο

Ο κ. Κρεστενίτης ανέπτυξε το σχέδιο της διοίκησης για μία «επιθετική αναπτυξιακή πολιτική» η οποία θα κινηθεί σε τρεις άξονες: την ενίσχυση της εταιρείας με πρόσληψη νέου προσωπικού, την γεωγραφική επέκτασή της και την επέκταση των συνεργασιών της με στόχο την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας. Υπογράμμισε δε πως η εταιρεία έχει υψηλή ρευστότητα, δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις αλλά διαθέτει οικονομικό προφίλ που μπορεί να στηρίξει μία ουσιαστική αναπτυξιακή τροπή.

Στόχος της διοίκησης είναι η εταιρεία να ανακτήσει υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δίνονταν σε εργολάβους και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις με την επανεξέταση του επενδυτικού πλάνου 2015-2018.

Μάλιστα ασκούνται ήδη πιέσεις για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του διυλιστηρίου, ένα «έργο πνοής» για τη Θεσσαλονίκη, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως και θα επιτρέψει την εξάπλωση του δικτύου ύδρευσης που σήμερα διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ Α.Ε.

Σχετικά με τον διαγωνισμό «μαμούθ» για την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων σήμερα βρίσκεται στην διαδικασία της μελέτης των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από τις εταιρείες που συμμετέχουν ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται τα αποτελέσματα να συζητηθούν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων με παράταση της ήδη ισχύουσας σύμβασης η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση και το γεγονός «ότι είχε κυκλοφορήσει ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε τελειώσει εσπευσμένα»

Όσον αφορά την πρόσληψη νέου προσωπικού υπογράμμισε πως «σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε την εταιρεία, να καλύψουμε κενά που δημιουργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια». Πρόκειται για 150 νέες θέσεις εργασίας, το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και η προκήρυξη αναμένεται τέλη του 2016 ή αρχές του 2017.

Παράλληλα προανήγγειλε συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλονίκης, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΥΔΑΠ και την Ένωση των ΔΕΥΑ, ενώ η νέα διοίκηση θα εγκαινιάσει συνεργασία και με ευρωπαϊκούς οργανισμούς δημόσιων ομοειδών εταιρειών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση νέων, «έξυπνων» υδρομέτρων ή η εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων στα συστήματα αποχέτευσης για τη βελτίωση των νερών του θαλάσσιου μετώπου, του Θερμαϊκού.

«Ειδικά στον τομέα της αστικής αποχέτευσης, τον ‘αδικημένο’ έναντι της υδροδότησης, υπάρχουν παγκοσμίως οι πλέον καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες αιχμής, από τις οποίες η ΕΥΑΘ θα μπορούσε να επωφεληθεί μέσα από στοχευμένες συνέργειες», πρόσθεσε.

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ πραγματοποίησε συμβολική παρέμβαση διαμαρτυρίας.

Μέλη του σωματείου υπό τους ήχους του γαλλικού εθνικού ύμνου κρατώντας γαλλικές σημαίες και μοιράζοντας εμφιαλωμένο νερό Perrier στους παριστάμενους με αυτό τον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε «οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας», υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος με ποσοστό 98,2% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

πηγή stokokkino.gr Κατερίνα Μπακιρτζή

 

Σχόλιο Μαστοράκη Μανώλη μέλους ΔΣ του συλλόγου προσωπικού ΕΥΔΑΠ

 • Από την συνέντευξη δεν προκύπτει καμιά δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου για το τι μέλη γενέσθαι σε περίπτωση πώλησης του 23%
 • Η μπίζνα των smart meters ολυμπιακών διαστάσεων πιθανολογώ ότι θα πάει και στον λευκό πύργο επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μου για συγκεκριμένο σχέδιο
 • Η διοίκηση της ΕΥΑΘ επανεξετάζει το πλάνο είσπραξης οφειλών και αφαίρεσης υδρομέτρων ενώ παράλληλα έχει δώσει εντολή μέχρι την ολοκλήρωσή των διαδικασιών να μην γίνονται διακοπές νερού σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αντιθέτως στην ΕΥΔΑΠ συνεχίζουμε τις αδιάκριτες διακοπές ενώ δεν έχει ληφθεί καμιά επίσημη μέριμνα για ανέργους και άλλες ευπαθής ομάδες, αλλά τουλάχιστον η διοίκηση στην νέα διαφήμιση που τρέχει στο διαδίκτυο μιλάει ποια για ρύθμιση οφειλών και όχι για δωρεάν νερό , είναι μια παραδοχή και αυτή , αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι ακόμα και στις ρυθμίσεις μεροληπτεί ταξικά φυσικά υπέρ του κεφαλαίου , δηλαδή ο φουκαράς που ζει μεροδούλι μεροφάι θα φάει τις προσαυξήσεις στο κεφάλι και οι πραγματικά έχοντες που θα πληρώσουν ντούκου θα τους χαρίσει και τις προσαυξήσεις
 • Στην αναφορά για την σύμβαση σκάνδαλο του βιολογικού  στα γνωστά συμφέροντα εξ ου και τοποθετήθηκε μετά την σύναψη της σύμβασης ο νέος διευθύνον αφού πρώτα έγινε η μπίζνα , και τώρα θα δούμε τις ενστάσεις και ο ποιο αδαής μπορεί να καταλάβει  το αποτέλεσμα ,ελπίζω να μην έχει κανείς ποια αμφιβολία είναι προδιαγεγραμμένο νομότυπη θα βγει
 • Στα λόγια τουλάχιστον Στόχος της νέας διοίκησης είναι η εταιρεία να ανακτήσει υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δίνονταν σε εργολάβους και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις με την επανεξέταση του επενδυτικού πλάνου 2015-2018. Στην ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα όλα στους εργολάβους με 75ρια εκπτώσεις στις εργολαβίες ενοικιαζόμενες στρατιές υπαλλήλων με εργασιακές σχέσεις γαλέρας 
 • Αν κάποιος μπορεί να θεωρήσει έγκυρες τις δηλώσεις του νέου διευθύνοντος  για τις προσλήψεις αναφέρει  για 150 νέες θέσεις εργασίας, το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και η προκήρυξη αναμένεται τέλη του 2016 ή αρχές του 2017. Βέβαια αφού έχουν εγκριθεί γιατί δεν προχωρούν άμεσα θα ρώταγε κάποιος και παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι νομίζω το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΥΔΑΠ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Από την συνέντευξη δεν προκύπτει καμιά δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου για το τι μέλη γενέσθαι σε περίπτωση πώλησης του 23%

  Η μπίζνα των smart meters ολυμπιακών διαστάσεων πιθανολογώ ότι θα πάει και στον λευκό πύργο επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μου για συγκεκριμένο σχέδιο

  Η διοίκηση της ΕΥΑΘ επανεξετάζει το πλάνο είσπραξης οφειλών και αφαίρεσης υδρομέτρων ενώ παράλληλα έχει δώσει εντολή μέχρι την ολοκλήρωσή των διαδικασιών να μην γίνονται διακοπές νερού σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αντιθέτως στην ΕΥΔΑΠ συνεχίζουμε τις αδιάκριτες διακοπές ενώ δεν έχει ληφθεί καμιά επίσημη μέριμνα για ανέργους και άλλες ευπαθής ομάδες, αλλά τουλάχιστον η διοίκηση στην νέα διαφήμιση που τρέχει στο διαδίκτυο μιλάει ποια για ρύθμιση οφειλών και όχι για δωρεάν νερό , είναι μια παραδοχή και αυτή , αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι ακόμα και στις ρυθμίσεις μεροληπτεί ταξικά φυσικά υπέρ του κεφαλαίου , δηλαδή ο φουκαράς που ζει μεροδούλι μεροφάι θα φάει τις προσαυξήσεις στο κεφάλι και οι πραγματικά έχοντες που θα πληρώσουν ντούκου θα τους χαρίσει και τις προσαυξήσεις

  Στην αναφορά για την σύμβαση σκάνδαλο του βιολογικού στα γνωστά συμφέροντα εξ ου και τοποθετήθηκε μετά την σύναψη της σύμβασης ο νέος διευθύνον αφού πρώτα έγινε η μπίζνα , και τώρα θα δούμε τις ενστάσεις και ο ποιο αδαής μπορεί να καταλάβει το αποτέλεσμα ,ελπίζω να μην έχει κανείς ποια αμφιβολία είναι προδιαγεγραμμένο νομότυπη θα βγει

  Στα λόγια τουλάχιστον Στόχος της νέας διοίκησης είναι η εταιρεία να ανακτήσει υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δίνονταν σε εργολάβους και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις με την επανεξέταση του επενδυτικού πλάνου 2015-2018. Στην ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα όλα στους εργολάβους με 75ρια εκπτώσεις στις εργολαβίες ενοικιαζόμενες στρατιές υπαλλήλων με εργασιακές σχέσεις γαλέρας

  Αν κάποιος μπορεί να θεωρήσει έγκυρες τις δηλώσεις του νέου διευθύνοντος για τις προσλήψεις αναφέρει για 150 νέες θέσεις εργασίας, το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και η προκήρυξη αναμένεται τέλη του 2016 ή αρχές του 2017. Βέβαια αφού έχουν εγκριθεί γιατί δεν προχωρούν άμεσα θα ρώταγε κάποιος και παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι νομίζω το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΥΔΑΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ