ΕΥΔΑΠ: Συμφωνία ύψους 150 εκατ. με το Δημόσιο και νέο 20ετές deal για το ακατέργαστο νερό  

Πού οδηγεί και με ποιους όρους η πολύμηνη διαπραγμάτευση - Aνοίγει ο δρόμος για το μεγάλο συμβόλαιο με ιδιώτη για την ανάθεση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ Παγίων

0
205

Θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ οι απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων για το κόστος του ακατέργαστου νερού για τα έτη 2013-2020 ενώ το μεσοσταθμικό κόστος για την τιμολόγηση νερού από εδώ και μπρος, θα διαμορφωθεί, κατά πληροφορίες, στα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τους όρους της νέας 20ετούς σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ξεκαθαρίζει το επενδυτικό περιβάλλον για την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα χρόνια και αποσαφηνίζονται πλήρως οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς και οι όροι τιμολόγησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ελληνικού Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ Παγίων) μπαίνουν οι τελικές πινελιές ώστε να πέσει η αυλαία σε ένα πολυετές σήριαλ που αποτέλεσε συχνά σοβαρή εστία αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο εταιρειών και μια μακριά διαπραγμάτευση με το δημόσιο, η οποία διήρκεσε 1,5 χρόνο.

Ωστόσο η επικείμενη συμφωνία επηρεάζει σαφώς  τα μεγέθη του ισολογισμού της ΕΥΔΑΠ, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της εταιρείας για την χρήση 2020-2021.

Tη μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ Παγίων γέννησε ο διαχωρισμός που επιτεύχθηκε το 1999, από την διάσπαση της εταιρείας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Τότε τα κυριότερα πάγια της επιχείρησης (φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία και αντλιοστάσια) απορροφήθηκαν από την ΕΥΔΑΠ Παγίων, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΥΔΑΠ προικίστηκε με το αποκλειστικό δικαίωμα να προσφέρει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής μέσα από μια 20ετή συμφωνία παραχώρησης, η οποία υπογράφηκε μεταξύ δημοσίου και ΕΥΔΑΠ. Με βάση εκείνη τη συμφωνία, η ΕΥΔΑΠ έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται ακατέργαστο νερό από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος) που ανήκουν στην πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό,  η εταιρεία προσέφερε ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς από την Δυτική Ελλάδα στην Βοιωτία που ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όλα τα έξοδα διαχείρισης και εργατικού δυναμικού που πραγματοποιούνται από την εταιρεία, τα οποία αποδίδονται για τη διατήρηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων. To άθροισμα αυτών των εξόδων θεωρείται η εύλογη αξία του αδιύλιστου νερού με βάση την υπάρχουσα συμφωνία.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 όπου έγινε η εκκαθάριση των απαιτήσεων της ΕΥΔΑΠ από το ελληνικό Δημόσιο και καταβλήθηκαν στην Επιχείρηση 141 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών, δεν έχει προσδιοριστεί η τιμή του ακατέργαστου νερού και δεν έχει συναφθεί καμία συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, για τον καθορισμό της τιμής του, κάτι που ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών.

Αντιθέτως δίνονταν συνεχείς παρατάσεις και η ΕΥΔΑΠ συνέχιζε και μετά το 2013 να συμψηφίζει το κόστους του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που η ίδια παρείχε στην εταιρεία.

Η υπογραφή της 20ετούς σύμβασης ανοίγει το δρόμο και για το συμβόλαιο συντήρησης και λειτουργίας με ιδιώτη του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ, το οποίο προγραμματίζεται από το υπουργείο Υποδομών να γίνει με ΣΔΙΤ.

Η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, αποτελεί έναν διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι και στον οποίο θα συμμετάσχει και η ΕΥΔΑΠ. Η συγκεκριμένη ΣΔΙΤ πάντως φαίνεται να έχει προσελκύσει ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον από ισχυρότατους ομίλους, ελληνικές εταιρείες και fund και αποτελεί ένα από τα επικείμενα έργα για τα οποία θα υπάρξει πλήθος υποψηφίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ