Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Γ. Αλεξανδράκης: Επιστολή προς Διευθύνοντα Σύμβουλο για την πρόθεση της διοίκησης ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει στη διαχείριση του ΕΥΣ

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ

Αλεξανδράκης Γιώργος

 

Αθήνα, 17.01.2022

Προς : Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ κ. Χαρ. Σαχίνη,  

Θέμα : Ενημέρωση για την πρόθεση της διοίκησης ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει στη διαχείριση του ΕΥΣ

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ανάθεση, μέσω ΣΔΙΤ, της διαχείρισης του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της Χώρας σε ιδιωτικό φορέα. Του υδροδοτικού συστήματος, που αποτελείται από τρεις τεχνητές και μία φυσική λίμνες, υπόγειους υδατικούς πόρους, καθώς και από ένα από τα πολυπλοκότερα δίκτυα διαχείρισης και διασύνδεσης στην Ευρώπη. Που παρέχει το πολυτιμότερο αγαθό, απολύτως αναγκαίου για την επιβίωση του ανθρώπου,  σε πέντε περίπου εκατομμύρια πολίτες. Και το οποίο υδροδοτικό σύστημα, διαχειρίζεται, από την ίδρυσή της, η απολύτως εξειδικευμένη ΕΥΔΑΠ, την οποία το Ελληνικό Δημόσιο συνέστησε ακριβώς για αυτόν το σκοπό.

Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αν και προφανώς γνωρίζει τη λήψη της εν λόγω σκανδαλώδους απόφασης τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, δηλ. από την έκδοση της σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής  δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος σκοπού της ΕΥΔΑΠ, αν και προφανώς γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τους πολίτες από την αποξένωση της ΕΥΔΑΠ από την διαχείριση του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της Χώρας και από την ανάθεσή της σε ιδιώτες.

Διαισθανόμενος την ευθύνη, που βαραίνει όλους μας, για το μέλλον της παροχής του δημόσιου αγαθού του νερού στους συμπολίτες μας, αλλά και στις επόμενες γενιές, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των πράξεων, με τις οποίες προωθείται η ανάθεση αυτή, ευελπιστώντας ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, οι ανώτατοι δικαστές θα πράξουν με θάρρος, ευθυκρισία και συνείδηση το καθήκον τους (όπως έπραξαν και στις μέχρι σήμερα προσπάθειες των Κυβερνήσεων να αποξενωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την παροχή του δημόσιου αυτού αγαθού).

Όμως, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια αφενός για την προστασία των περίπου 200 εργαζομένων που απασχολούνται στο υδροδοτικό αυτό σύστημα και αφετέρου για τη στοιχειώδη διασφάλιση των στενών εταιρικών της συμφερόντων. Με την ανάθεση του ΕΥΣ σε ιδιωτικό φορέα, η ΕΥΔΑΠ θα απωλέσει ένα σημαντικό έργο, που σήμερα παρέχει, με αποτέλεσμα την προφανή πρόκληση βλάβης στα εταιρικά της συμφέροντα.

Διοίκησης είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην απωλέσει η ΕΥΔΑΠ το έργο που παρέχει σήμερα.

Καλώ, επομένως, τη Διοίκηση, με την επιφύλαξη άσκησης παντός νόμιμού δικαιώματός μου, να με ενημερώσει άμεσα και εγγράφως:

(α) για ποιόν λόγο δεν έχει μέχρι σήμερα συμμετάσχει στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την ανάθεση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (αρ. Προκήρυξης 2021/S215563714) και, σε περίπτωση που θεωρεί ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα λόγω της δραστηριότητας στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης αυτής,

(β) για ποιόν λόγο δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω θυγατρικής εταιρείας, όπως ρητώς επιτρέπει το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 2744/1999;

Με εκτίμηση

Γιώργος Αλεξανδράκης

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ,
Mέλος πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού  χαρακτήρα του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας ( Ε.Υ.Σ.)

 

Κοινοποίηση :

  1. Πρόεδρο ΔΣ ΕΥΔΑΠ κα Θεοδ. Βαρβαρίγου,
  2. Αν. Διευθύνων Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ κ. Αν. Τόσιο ,
  3. Μέλη ΔΣ ΕΥΔΑΠ

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ