Γ. Αλεξανδράκης: “Η νέα απόφαση του ΣτΕ σημαντική για την εξέλιξη του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού”

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ

Αλεξανδράκης Γιώργος

 Αθήνα, 17.6.2020 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να σταματήσει τις πολιτικές μεθοδεύσεις για την εμπορευματοποίηση του νερού μέσω της εκχώρησης στους ιδιώτες του ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα) και να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για την διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την Διαχείριση – Λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αθήνας δεν διασφαλίζεται η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς,  συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης χωρίς την αποφυγή ανατιμήσεων στο νερό.

Το Δ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ. αριθ. 1223/2020 & 1224/2020 αποφάσεις του, όπως όλα δείχνουν, έρχεται εκ νέου να επιβεβαιώσει τις παραπάνω θέσεις μας, που είχε αιτηθεί η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, με τις οποίες ανατίθενται εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ και παραβιάζεται το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ομόφωνα ότι ο έλεγχος της πλειοψηφίας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δύναται να ασκείται όχι μόνο ευθέως από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και εμμέσως από αυτό, δια τις παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου. Τούτο όμως είναι επιτρεπτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το παρεμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο έχει συσταθεί για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος γεγονός που δεν υφίσταται στην περίπτωση της ΕΕΣΥΠ.

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στήριξα την προσφυγή της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στο ΣτΕ και συμμετείχα ονομαστικά σε αυτή, δείχνοντας επιμονή απέναντι σε ορισμένους που εντός και εκτός ΕΥΔΑΠ δήλωναν την αντίθεση τους. Τέλος, η νέα απόφαση του ΣτΕ  είναι σημαντική για την εξέλιξη του αγώνα μας καθώς ενισχύει τις θέσεις μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here