Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: Δικαίωση από το ΣτΕ

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Αγγελάκης Μανώλης 

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2020

Δελτίο Τύπου

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της αυξημένης, 7μελούς, σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, ομόφωνα με τις υπ΄ αριθμ. 1223/2020 και 1224/2020 αποφάσεις τους, έκριναν ως αντισυνταγματική την εκχώρηση ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Αυτή η απόφαση, έρχεται σε συνέχεια και στηρίχθηκε στην απόφαση 1906/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την τελική νίκη απέναντι στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού του νερού. Η αδιάλειπτη παροχή καθαρού, ποιοτικού νερού, σε χαμηλή τιμή αποτελεί προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία και αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους πολίτες και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν τον έλεγχο της παροχής νερού τον έχει το δημόσιο, όπως αποφάνθηκε και η απόφαση του ΣτΕ και ορίζεται στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, μετά και την απόφαση για ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ, η συγκεκριμένη απόφαση έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Επανειλημμένα με τις δράσεις και τις τοποθετήσεις μου τονίζω την αντίθεση μου για την παραχώρηση του ΕΥΣ σε ιδιωτικά συμφέροντα και θεωρώ ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα από το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιπλέον θα πρέπει η απόφαση του ΣτΕ να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους εκπροσώπους του Υπερταμείου που προσπαθούν να μετασχηματίσουν την ΕΥΔΑΠ με τρόπους που δεν αρμόζουν στο δημόσιο χαρακτήρα της, αλλά και να εκβιάσουν αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας.

Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι οι συγκεκριμένες πρόσφυγες έγιναν στις 29/3/2018 από την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που εξέφραζαν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και εμού. Οι συντονισμένες τότε ενέργειες του ΔΣ της ΟΜΕ, σε συνεργασία με τους νομικούς, υπό την Προεδρεία της παράταξης μας, εξακολουθούν να αποφέρουν καρπούς και να δικαιώνουν τους εργαζόμενους και τους πολίτες και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, πρωτοστατώντας στις διεκδικήσεις.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ